AFSÜ Göz Kliniğine görme kaybı ile başvuran 3 yaşındaki hasta, genel anestezi altında 1,5 saat süren bir ameliyatla sağlığına kavuştu. Coats Hastalığı tanısı konulan hastamızın yırtılma görülen retinası, AFSÜ Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra Akdoğan ile ekibindeki Arş. Gör. Dr. Neriman Efe, Arş. Gör. Dr. Merve Oran ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Cem Sabaner tarafından yapılan operasyonda, skleral çökertme ve subretinal sıvı drenajı uygulanarak yapıştırıldı.

Nadir görülen Coats Hastalığı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akdoğan, bu tarz retinal hastalıkların tedavisinin artık AFSÜ Göz Kliniğinde yapıldığını söyledi.

Fotoğrafları Flaşlı Çektiğinizde Gözler Nasıl Çıkıyor?

Co­ats Has­ta­lı­ğının, görme tabakası (re­ti­na) da­mar­la­rı­nın ge­li­şim bo­zuk­lu­ğu olduğunu belirten Doç. Dr. Akdoğan, bu hastalıkta re­ti­na da­mar­la­rın­dan sı­zın­tı, re­ti­na al­tı­na sıvı kaçması ve re­ti­na yırtılması yaşanabildiğini kaydetti. Has­taların ge­nel­lik­le gör­me kaybına bağ­lı şa­şı­lık veya flaşlı çekilen fotoğraflarda bir gözde beyaz yansıma görülmesi şikâyetiyle he­ki­me başvurduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Akdoğan, flaşlı çekilen fotoğraflarda bir gözde kırmızı, bir gözde beyaz yansıma görülmesinin anormal olduğu söyledi.

Bu durumda mutlaka göz hekimi muayenesi gerektiği hatırlatmasını yapan Doç. Dr. Akdoğan, zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmez ise görmeyen, ağ­rı­lı ve göz küçülmesine giden sorunların yaşanabileceğini dile getirdi. Doç. Dr. Akdoğan, bu hastalığın, çocukluk çağında görülen göz tümöründen ayırt edil­me­si gerektiğini söyleyerek çocukların göz muayenelerine dikkat çeken Doç. Dr. Akdoğan, aile hekimlerinin göz tarama programlarında yaptığı kırmızı yansıma testinin, hastalıkların erken tanılanması bakımından önemini vurguladı.