Proje kapsamında 2018- 2019 döneminde Afyonkarahisar merkeze bağlı 60 ortaokulun 5. sınıf öğrencileri Afyonkarahisar Merkez Atıksu Arıtma Tesisine götürülmekte. Tesisteki toplantı salonunda öğrencilere atıksular, su tasarrufu  ve çevre kirliliğinin azaltılmasına yönelik farkındalık eğitimi verilmektedir. Bu eğitimlerle 5. Sınıf Fen ve Teknoloji dersinde işlenen İnsan ve Çevre İlişkisi Ünitesinde anlatılan su kirliliği, çevre kirliliği, çevre sorunları, insan ve çevre ilişkisi konularını da pekiştirilmektedir. Sürdürülebilir çevre yönetiminin başarıya ulaşmasında en önemli unsurun çevreye duyarlı insanlardan oluştuğu anlatılıyor.

22 BİN ÖĞRENCİ TESİSİ GEZDİ

Ayrıca Merkez Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan teknik gezi kapsamında;  ‘Mete ve Neşe Temiz Su Peşinde’ adlı animasyon filmi izletilerek, proje eğitmeni tarafından su döngüsü, suyun günlük yaşamımızdaki önemi,  atıksular ve doğaya vereceği zararlar ile Atıksu Arıtma Tesisindeki arıtım aşamaları anlatılıyor. Ayrıca bitkisel atık yağların (kızartma yağlarının) lavabolara dökülmesi sonucu, atıksu arıtma tesisi ekipmanlarına ve çevreye verdiği zararlar üzerinde duruluyor. Son olarak günlük yaşamımızda karşılaştığımız tehlikeli atıkların (deterjanlar, boyalar, piller, floresan lambalar) neler olduğu ve bu tehlikeli atık kategorisindeki ürünlerin etiketlerinin okunması ve etiket işaretlerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmakta.

TABLET BİLGİSAYAR KAZANDI
Eğitim sonrasında öğrenciler için özel olarak hazırlanan seyir platformundan, öğrencilerin tesisi incelemeleri sağlanmakta. Bugüne kadar 22 bin 342 öğrenci Merkez Atıksu Arıtma Tesisine teknik gezi kapsamında götürüldüğü bildirilirken, her yıl güz ve bahar dönemlerinde eğitimlere katılan yaklaşık 3000 öğrenci arasından 10 öğrenciye kurayla tablet bilgisayar hediye ediliyor.  Bu yılda hediyeler 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında yapılacak törende öğrencilere takdim edilecek.