DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte Afyonkarahisar’ın tarım arazilerinin sulanmaya başladığını ve yüzden tarımsal üretimin günden güne geliştiğini söyledi. Aydın: “Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.” şeklinde konuştu.

 

“VATANDAŞIN GELİR DÜZEYİ ARTTI”

Aydın, üreticinin gelir düzeyinin yapılan yatırımlarla arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır. Afyonkarahisar Ege ile İç Anadolu Bölgesinin kesiştiği noktada adeta bir kavşak gibidir. Ziraat ve hayvancılık Afyonkarahisar’ın parlayan yıldızlarından sadece ikisidir. DSİ olarak bu bağlamda ziraatın daha da gelişmesi için Afyonkarahisar’a pek çok baraj, gölet, sulama tesisi ve içme suyu tesisi inşa ettik.”

 

“2050’YE KADAR SIKINTI YOK”

Aydın, Afyonkarahisar şehir merkezinin uzun yıllar içme suyu sıkıntısı yaşamayacağını söyledi. Afyonkarahisar’a inşa edilen Düzağaç Akdeğirmen Barajı, isale hattı ve ileri teknoloji ile donatılmış içmesuyu arıtma tesisi ile Afyonkarahisar şehir merkezinin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını çözdüklerinin belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ’Ayrıca şehir merkezinin haricinde bütün ilçelerimize memba kalitesinde içmesuyu sağlandığını açıkladı.

“39 BARAJ VE 22 GÖLET İNŞA ETTİK”

Ziraat ve hayvancılığın merkezi konumundaki Afyonkarahisar ilinin, tarihinde görmediği yatırımları son 16 yılda aldığını vurgulayan Aydın, “Afyonkarahisar’a son 16 yılda 39 baraj ile 22 gölet inşa ettik.” dedi

“EN YÜKSEK BARAJINI İNŞA EDİYORUZ”

Bununla birlikte 105 metre ile Afyonkarahisar’ın en yüksek barajı olan Çay Barajı’nın inşaatı hızla devam etmektedir. Çay Barajı, hem sulama, hem de içmesuyu maksatlı bir barajımızdır. Barajdan sağlanacak suyla Çay ve Bolvadin ilçelerimizin uzun vadeli içmesuyu ihtiyacı karşılanacaktır. Bu iki ilçenin haricinde Bolvadin’e bağlı Dişli ve Özburun kasabalarına da içmesuyu verilecektir. Aynı zamanda sulama faydası da olan baraj ile 18.550 dekar münbit arazi sulamaya açılacaktır. Afyonkarahisar’ın bütün ilçelerine yatırımlarımız devam etmekte olup bu kapsamda 11 baraj ve 4 göletin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Dedi.

“185 BİN 970 DEKAR ARAZİYİ DAHA SULAMAYA AÇACAĞIZ”

Son 16 yılda Afyonkarahisar’da 588 bin 586 dekar araziyi sulamaya açarak toprağa bereket kattıklarını ve çiftçilere yılda 647 milyon TL zirai gelir artışı sağladıklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “İlimizde 14 adet sulama tesisinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Bu tesislerle 185 bin 970 dekar araziyi daha sulamaya açacağız.” dedi

“SULAMA TESİSLERİNİ REHABİLİTE EDİYORUZ”

Aydın, Çay Sulama Tesisi ile 90 bin dekarlık alanda sulama faaliyetleri yapılacağını söyleyerek: “Bununla birlikte 90 bin dekarı sulayacak Çay Selevir Sulama Tesisini basınçlı kapalı sisteme dönüştürüyoruz. Çobanlar Seyitler Sulamasını da yeniliyoruz. 31.150 dekarı sulayacak şebekeyi basınçlı kapalı sisteme dönüştürüyoruz.Ayrıca ülkemizde ilk defa arıtılmış suları sulamada kullanacağız. Afyonkarahisar merkez Atıksu arıtma tesisinin menbaında bulunan Karaaslan, Nuribey köyleri ve Üniversiteye ait 9.050 dekar araziyi atıksu arıtma tesisinde arıtılan suyla sulanacağını ve inşaat çalışmalarının devam ediyor” dedi

“AKARÇAY AFYONKARAHİSAR’IN ADETA VİTRİNİ OLDU”

Akarçayın, 2 yılda ıslah edildiğini de açıklayan Aydın, “Eskilerin tabiriyle kokarçay, artık gerçek ismini yani Akarçay’a layık oldu. Akarçay üzerinde su sporları bile yapılabilmektedir. Uydukent Semti bu proje ile Afyonkarahisar’ın adeta vitrini oldu. Bu proje ile ilimiz çok önemli bir mesire yeri kazandı ve Afyonkarahisar’ın marka değeri arttı.

“218 ADET TAŞKIN KORUMA İNŞA ETTİK”

Taşkın koruma tesislerinden de bahseden Aydın: “Ayrıca son 16 yılda Afyonkarahisar’da inşa ettiğimiz 218 adet taşkın koruma tesisi ile Afyonkarahisar şehir merkezi, 183 meskûn mahal ile 330 bin.575 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. 19 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. ’dedi.