Bu hafta Mimar Anıl Halis Akar’ın sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler İsmail Akar, Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Açıklanacak olan asgari ücret miktarının merakla beklendiğini kaydeden Basın Odası Moderatörü Mimar Anıl Halis Akar, “Asgari ücret milyonları ilgilendiriyor. Çalışanların yanı sıra işverenler de açıklanacak olan asgari ücret miktarını merakla bekliyor. Kısacası ülkemizin gözü ve kulağı bu hafta açıklanacak olan asgari ücrette” diye konuştu.

“Asgari ücretten vergi alınmamalı”

Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücretin olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Ülkemizde asgari ücretle çalışanlar geçim sıkıntısı içerisinde. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor. Asgari ücretin belirlenmesinde siyasilerin etkin rol oynadıklarını biliyoruz. Oysa işçi temsilcileri daha aktif olmalı. Çünkü asgari ücretlilerin sorunlarını en iyi işçi temsilcileri bilirler. Türkiye’de aslında kaynaklar çok fazla. Bunların iyi değerlendirilmesi lazım. Gereksiz yerlere paralar aktarılıyor. Asgari ücretten bana göre vergi alınmamalı. Hem işçi hem de işveren gözetilmeli” diye konuştu.

“Önümüzdeki hafta asgari ücret netleşecek”

9 milyona yakın asgari ücretle çalışan olduğunu söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “5 milyona yakın da üçte biri üniversite mezunu olan asgari ücretle çalışmaya hazır işsiz var. Bir tarafta da 9 milyonu istihdam eden işverenler var. Ülkemizin yüzde 70-75 insanı birebir ilgilendiriyor. Önümüzdeki hafta asgari ücret netleşecek. Bana göre en fazla 200-250 TL arasında zam gelir. Asgari ücret gerçekten yetmiyor. Meşhur simit ve çay hesabına göre bir asgari ücretli 5 kişilik ailesiyle sadece çay ve simit alsa bile yine de geçinemiyor. Yedi yıl önce bir asgari ücretli maaşıyla 17 gram altın alabilirken şimdi sadece 7 gram alabiliyor. Asgari ücretle yaşam oldukça zor” diye değerlendirmede bulundu.

“Herkes asgari ücret alsın demek çalışmanın doğasına aykırı”

Asgari ücretin Avrupa’da birçok ülkede bulunmadığını söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bazı ülkeler herhangi bir ücretin tabanıyla ilgili bir müdahalede bulunmamışlar. Netice olarak bu konu işçiyle işvereni ilgilendirir. Türkiye’de de durum biraz böyle. Mesela tarım ve inşaat işçileri asgari ücret hesabına göre ücret almazlar. Yevmiyeleri değişkendir. Herkes asgari ücret alsın demek çalışmanın doğasına da aykırı. Bunu uygulamaya kalkarsanız bazı sektörlerde işçi çalıştıramazsınız. Türkiye’de de dönem dönem uygulanmaması gündeme geliyor. Bazı kurumlarda da asgari ücretle çalışan işçilerin maaşlarını çekip farklarını geri iade ettiklerini duyuyoruz. Bunun denetlenmesi kolay değil” şeklinde konuştu.