İl Başkanı Gufran Çetinel'in açıklamaları şu şekilde;

ENFLASYONA BAĞLI İŞSİZLİK TAVAN YAPACAKTIR

Kısa bir süre önce değişen yönetimle göreve gelen Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Gufran Çetinel’in yapmış olduğu açıklamada: “Sürekli artış gösteren enflasyon karşısında alım gücü yeterli maaş zamlarıyla arttırılmayan tüketiciler alışverişi azaltacak ve buna bağlı olarak ürününü satamayan üreticiler mecburen kısa vadede üretimi minimum seviyeye indirgeyeceklerdir” diyerek enflasyona bağlı olarak işsizliğin doğru orantıda tavan rakama ulaşacağını belirtti. Bu durumun büyüme hızına ciddi etki edeceğini noktasında da endişeleri olduğunu dile getiren Başkan Çetinel, tüm olumsuzlukların nedeni olarak dış kaynaklı küresel enerji fiyatlarında yaşanan artışı sürekli tekrar etmek milletimizi sadece ikna etmeye yönelik bir davranış olduğunu belirtti.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK

Pek çok şeyde olduğu gibi enerjide de dışa bağımlı olduğumuzun altını çizen Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Gufran Çetinel, iktidarın görev süresi boyunca yanlış politikaları nedeniyle enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olduğumuzu belirtti. Başkan Çetinel: “Bugün ülkemiz elektrik ihtiyacının yüzde 33'ü doğal gaz, yüzde 17’sini hidroelektrik, yüzde 15,6’sını yerli kömür, yüzde 15,2’sini ithal kömür, yüzde 13,6’sı rüzgâr ve güneş santrallerinden elde etmektedir. Yani, elektrik ihtiyacımızın neredeyse yüzde 50’si ithal edilen kaynaklardan üretilmektedir. Dolayısıyla olası döviz kuru artışları Türkiye’de elektrik üretim maliyetlerini anında arttırmaktadır. Bu durum 20 yıl önce de Türkiye ekonomisi için büyük bir risk faktörüydü. Fakat 18 yıllık düşük döviz kuru döneminde Ak Parti iktidarları elektrik üretiminde dışa bağımlılıktan kurtulmak adına gerekli adımları atmadığı için bugün faturasını millet olarak çok ağır olarak ödemekteyiz” dedi.

YERLİ ÜRETİM ARTMALI

Enerji sorununu ve bu soruna bağlı çözümler noktasında da açıklamalarına devam eden Başkan Çetinel cihaza bağlı yaşayan vatandaşların göz önünde bulundurulmalarının gerektiğinin altını çizerken pahalı elektrik nedeniyle üretimin önünde oluşacak engellerin ortadan kaldırılması, ‘Tarımsal Sulama Tarifeleri’ ve ‘Sanayi Tarifeleri’ devlet tarafından desteklenmesi gerekliliğini vurguladı. Enerji konusunda millileşme politikasının hayata geçirilmesi, su havzalarınım koruma altına alınarak hidroelektrik santrallerinin üretimine istikrar kazandırması gerektiğini savunan Başkan Çetinel: “Yerli üretim ekipmanlarla güneş ve rüzgârdan daha çok elektrik elde etme konusunda çalışmaları hızlandırmalıdır. Enerjide dışa bağımlı kaldıkça sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşılması mümkün değildir. Bir diğer hayati öneme sahip konu ise enerji şirketlerine devredilerek özelleştirilen sektörde denetim mekanizması daha güçlü olarak çalıştırılmasıdır. Hatırlanacağı üzere Isparta ilimizde yaşanan yoğun kar yağışı sebebi ile kentin büyük bölümüne 4 gün enerji verilememiş, milletimiz mağdur edilmiştir. Şehir merkezi 21. yüzyılda orta çağ karanlığına terk edilmiştir. Isparta genelinde yılda ortalama 1.100 elektrik arızası oluşurken yağışın yaşandığı gün 3 Şubat 2022 tarihinde bir günde 12.000 arıza meydana gelmiştir. Bölgenin enerji ihtiyacını karşılayan şirketin alt yapısının ve olası afetlerdeki planlamasının ne kadar zayıf olduğu, denetim mekanizmasının da çalışmadığı ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.