Programa Vali Mustafa Tutulmaz, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekai İnan, İl Müdürleri ve engelli aileleri katıldılar.

'240 OTİZMLİ ÇOCUĞUMUZ VAR'
Programda ilk olarak konuşan ve otizm konusunda il genelinde yapılan çalışmalara değinen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet İl Müdürü Zekai İnan: ” RAM verilerine göre ilimizde 3-18 yaş aralığında 240 otizmli çocuk bulunmaktadır. Ayrıca Otizmli çocukların eğitimi için okul öncesinden başlayan 4 okulumuz bulunmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce aile odaklı hizmetler başta olmak üzere 129 aileye Engelli Evde Bakım aylığı verilirken, Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetleri ve Sosyal Hizmet Merkezlerimiz aracılığı ile ailelere danışmanlık ve rehberlik hizmetleri de verilmektedir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü zihinsel engelli bireylere yönelik gündüzlü hizmetlere başlamış olan Afyonkarahisar Engelsiz Yaşam Merkezinde otizmli bireylerin de hizmet alabileceği ayrı bir birim olarak 7-18 Yaş Otizm Gündüz Bakım Birimi‘ni hizmete açıyoruz. Çok kısa bir zamanda Engelsiz Yaşam Merkezimizde Otizmli ve Zihinsel Engelli Çocuklarımıza yönelik yatılı bakım hizmeti de verilmeye başlanacaktır. Engelsiz Yaşam Merkezimizde otizmli ve zihinsel engelli çocuklarımız gündüzlü ve yatılı hizmet yanında ailelere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de verilecektir. Gündüzlü hizmet alan bir engelli bir çocuk ailesinin mazeretli olduğu durumlarda kısa süreli yatılı hizmette alabilecektir” dedi.
'DEVLET VATANDAŞ İÇİN VAR'

Daha sonra söz alan ve engellileri empati ile anlamak gerektiğine değinene Vali Mustafa Tutulmaz: “Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimize teşriflerinde açılışı yapılan merkezimizde verilecek hizmetlerin tanıtımı için bir aradayız. Öncelikle otist kardeşlerimize büyük kolaylık sağlayacak, onlara eğitimler verecek bu hizmetin hayırlı uğurlu olmasını temenni ederken, bundan faydalanacak kişilerin en büyük faydayı elde etmeleri diliyorum. Devlet vatandaş için var. Vatandaşlarımız arasında sağlam, engelli diye bir ayrım yok. Bu durum gelişmiş toplumların ve aslında inancımızın da bir gereğidir. Biz yaradandan ötürü herkesi hoş gören bir anlayışın temsilcileriyiz. Yaradılışımıza müdahale edemiyoruz. Engelli evladı olan aileleri de ancak empati yaparak anlayabiliriz. Yakınlarımızda da görüyoruz. Engelli bireyin hayatı aileye tutunmasıyla oluyor” dedi.
'GÜZEL HİZMETLER YAPILIYOR'
Afyonkarahisar’da engelli bireylere güzel hizmetler verildiğini vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Devlet olarak kendi imkânlarımızla bu tür hizmetleri yerine getirirken bazen de özel sektör eliyle böyle merkezler açılıyor. Afyonkarahisar’da engelli bireylere yönelik çok güzel hizmetler sunuluyor. Devlet ve özel sektör eliyle verilen hizmetler gerçekten çok güzel. Bunun sonucunda da engelli bireyler başarılarıyla karşımıza çıkıyor. Bende başarılı engellileri zaman zaman ağırlıyorum. Bunlar bizleri gururlandırıyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar bu tür şeyler belki de hayal edilemiyordu. Devletimizin geldiği nokta çok çok önemli. Tabi bu yeterli değil, daha iyi olabilir. İyinin daha iyisi, güzelin daha güzeli var. Bizler Afyon’da bu tür hizmetleri yerine getirirken bakanlarımızda Türkiye’de daha iyiyi elbet yapacaklardır. Bu hizmetin tanıtımına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Merkezimiz otizmli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından hizmete sunulan merkezin gezilmesiyle program sona erdi.