Kısa adıyla GETAT’ı uzun uzun anlatmak gerekirse açılımı “Geleneksel ve  Tamamlayıcı Tıp” tır. Benim de yaklaşık 10 yıldır gönül verdiğim, öğrendiğim her yeni bilgi ile bambaşka bilgilere kapı açan ve modern tıp bilgileri ile de birleştiğinde de iyileşmenin desteklenmesi ve sağlığın sürdürülmesine katkısı büyük olan kadim bilgiler bütünüdür. Tarihi 5000 yılı aşan akupunktur ve hacamat gibi uygulamalar dışında, ozon terapi, mezoterapi gibi sırası geldiğinde hepsinden söz edeceğim bir çok farklı  ve yeni sayılabilecek uygulamaları da barındırır bu tanım.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Dolayısıyla söz konusu uygulamaların kimler tarafında nasıl yapılacağı, eğitimlerinin nasıl verileceği, hangi durumlarda uygulama yapılacağı gibi bir çok konuda yasal düzenlemeler yapılmak zorunluluğu doğmuştur.

1991 yılında  Akupunktur Tedavi Yönetmeliği çıkartılarak ilk adım atıldıktan yıllar sonra, 2012 yılında Sağlık Bakanlığında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı kurulmuştur. 2014 yılı ekim ayında Sağlık Bakanlığı Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliğini çıkartarak Bakanlığın kabul ettiği uygulamaları sıralamış, uygulayıcıların ve uygulama merkezlerinin özellikleri, eğitim standartlarını belirlemiştir.  Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusunda  uygulama  yapma yetkisini sadece hekimlere vermiştir. Hekimler dışında diş hekimleri, eczacı ve psikologlar da bazı uygulamaları yapabilirler.  Ancak ilgili eğitimleri tamamlamış olmaları gerektiği gibi uygulamalar kendi alanları ile sınırlıdır.

Sağlık bakanlığının onay verdiği ve yönetmeliklerinde yer verdiği uygulamaları saymak gerekirse:

  • Akupunktur
  • Hipnoz
  • Kupa terapi (hacamat)
  • Mezoterapi
  • Apiterapi
  • Fitoterapi
  • Sülük
  • Homeopati
  • Karyopraktik
  • Larva uygulaması
  • Proloterapi
  • Osteopati
  • Ozon tedavisi
  • Reflexoloji
  • Müzik terapi olmak üzere şimdilik 15 uygulama vardır.

 

Afyon Devlet Hastanesinde 2018 Ekim ayında   GETAT ünitesini açtığımızda  Türkiye genelinde devlet hastaneleri içinde böyle bir üniteye sahip olan ilk 20 hastane içindeydik.  Türkiye genelinde sekizyüzü aşkın devlet hastanesi olduğunu düşündüğümüzde bu Afyon için büyük bir şanstır. Tabii ki bu süreçte beni  bu üniteyi kurmakla görevlendiren  ve yüreklendiren sayın Sağlık Müdürümüz  Op. Dr. Serhat KORKMAz’a  ve açılış sürecinde her sorunumuzu hızlıca çözen ünitemizin şimdiki işler haline gelmesinde desteğini esirgemeyen Sayın başhekimimiz Op. Dr. Mehmet DURAN’a buradan bir kez daha teşekkür etmek isterim. 

Sağlık Bakanlığının en önemli hedefi geleneksel tıp yöntemlerinin merdiven altından çıkarak,  bilimsel, sağlığa  olması ve modern tıp ile birlikte çalışılarak hastanın en yüksek faydayı sağlamasıdır. Bu konuda da hedefe emin adımlarla ilerliyoruz.

Şu an ülke genelinde 23 adet GETAT eğitim merkezi var. Sayılan uygulamalar ile ilgili hekimlere buralarda eğitim veriliyor.  Eğitimini tamamlayıp, sınavda başarılı olan hekimin sertifikası Sağlık Bakanlığı tarafından tanınıyor, onaylanıyor. Hekim bundan sonra hastane ya da muayenehanede bu uygulamaları yapmaya hak kazanıyor. 

Ülke genelindeki uygulama araştırma hastanesi ve üniversite hastanelerinde açılmış olan 66 adet uygulama merkezi var. Bu merkezlerde yönetmeliğin izin verdiği şart ve durumlarda izin verilen yöntemler uygulanabiliyor.

Ben son saydığımda 85 civarı devlet hastanesinde GETAT ünitesi açılmıştı. Daha öncede söylediğim gibi bizim ünitemiz ilk açılanlardan. ilk 20 içinde. Devlet hastanesi olup ünite onayı almış birimlerin çoğunda akupunktur ya da hacamat gibi tek bir uygulama yapılıyor. Bizim ünitemizde halihazırda Hipnoterapi, Akupunktur, Kupa/Hacamat ve Mezoterapi uygulamaları yapılmakta. Ozon uygulaması yapmak için de hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Birimimizde yapılacak ufak bir tadilat ile uygulama için alınacak malzemenin ihalesi sonuçlandığında, uygulama izni için sağlık Bakanlığına başvuracağız. Bakanlık gerekli incelemeleri yapıp uygun gördüğünde uygulama yetkilerimize Ozon Terapiyi de ekleyecek. Görüldüğü gibi GETAT Ünitesi açmak sıkı denetime tabi.

Ayrıca eğitimlerini tamamlayıp Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikaları olan hekimler muayenehanelerinde de bu işlemleri yapabiliyor. Tabii ki Sağlık Bakanlığı denetimi ve onayı ile.

Bana sıkça sorulardan biri devlet hastanesinde bu uygulamaların neden ücretli olduğu. Sağlık Bakanlığı uzun yıllardır bu uygulamaların bilimsel dayanaklarını da inceleyerek hastanelerinde uygulanabileceğine hükmetti ve sınırlarını çizerek onay verdi. Ancak bu işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme kapsamında değerlendirilmiyor. Hastaneye ödenen ücret ise Kamu Sağlık hizmetleri Satış tarifesinde belirlenmiş olan ücretlerdir.

Bu yazımda GETAT  ile ilgili ülkemizdeki durumun ne olduğunu anlatabilmeyi istedim. Devam eden yazılarımda uygulamalar ile ilgili bilgiler ve genel sağlık konusunda merak edilenleri yazacağım.

Sağlıklı günlerde buluşmak üzere…