Afyonlu Zafer Işık'ın Hayali Gerçek Oldu: Beşiktaş Takımıyla Buluştu Afyonlu Zafer Işık'ın Hayali Gerçek Oldu: Beşiktaş Takımıyla Buluştu

Afyon Postası ekibi, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde, bu büyük zaferin ülke ve Afyonkarahisar için anlam ve önemini Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar İl Başkanı Malül Gazi P.Uzm.Çvş. İsmail Kumartaşlı ile yaptığı röportajla ele aldı.  Afyon Postası muhabirleri Emre Baytaş ve Yunus Üstündağ’ın sorularını yanıtlayan Kumartaşlı, Çanakkale Zaferi’nin tarihi derinliğine ve milli mücadeledeki kritik rolüne dikkat çekti.

Whatsapp Image 2025 03 18 At 15.09.03 3

“Tarihe Altın Harflerle ‘Çanakkale Geçilmez' Yazıldı"

Çanakkale Zaferi'nin önemine değinen İsmail Kumartaşlı, "18 Mart, Dünya savaş tarihinde dönüm noktalarından bir tanesi ve insan üstü bir mücadele. Çanakkale Deniz Zaferi ile atalarımız tarihe altın harfler ile ‘Çanakkale Geçilmez’ yazdılar." dedi.

Kumartaşlı,  bu mücadelede verilen büyük kayıplara rağmen vatan topraklarının korunmasının önemini vurgulayarak, "Biz o mücadelede 200-300 bin şehit verdik, mermi mermi ile çarpışmış kan oluk gibi akmış, 200-300 bin şehit vermişiz ama bu ülkeden tek bir çakıl taşı dahi vermemişiz." şeklinde konuştu. Zaferin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanıldığına dikkat çekti.

“Çanakkale Geçilseydi Anadolu Parçalanacaktı"

Çanakkale Boğazı'nın düşmanın geçişine kapatılmasının, ülkenin geleceği açısından hayati öneme sahip olduğunu belirten Kumartaşlı, "Eğerki düşman Çanakkale’yi geçmiş olsaydı o zaman başkent olan İstanbul’u ele geçirecekti. Ve hançeri İstanbul’a saplayıp tüm Anadolu’yu ele geçirecek dağıtacak, parçalayacaktı. Tabi bu zafer olmasaydı biz bugün bu konuşmayı da yapamazdık." ifadelerini kullandı. Çanakkale Zaferi olmasaydı, bugünkü Türkiye'nin varlığının tehlikeye gireceğini dile getirdi.

Whatsapp Image 2025 03 18 At 15.09.03

"Derneğimiz 1915 Yılında Kuruldu"

Derneğin kuruluş yılının da Çanakkale Zaferi ile aynı döneme denk geldiğini belirten Kumartaşlı, "1915’in bizim için de çok önemi var, içerisinde bulunduğumuz dernek 1915 yılında Enver Paşa’nın talimatıyla kurulmuş ve 110 yıllık bir dernek." dedi.

Derneğin kuruluş amacını açıklayan Kumartaşlı, "Çanakkale’den dönen askerlerimizin memleketlerine dönebilmeleri, yaralı olarak cepheden gelen askerlerin bugünkü adıyla protez diyoruz o günkü teknolojik şartlarla tahtadan koltuğun temini ve savaşta şehit olan şehitlerimizin dul ve yetimlerine maddi ve manevi katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir sivil toplum örgütü derneğimiz." şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2025 03 18 At 15.09.03 2

"Çanakkale Madalyası Gazilerimizin Böğründe Nişane Edildi"

Çanakkale Savaşı sonrasında gazilere ve şehit yakınlarına verilen değeri vurgulayan Kumartaşlı, "Ayrıca mücadeleden, savaştan sonra yıldız şeklinde bir madalya tasarlandı, bu madalya askerlerin üniformalarının sağ böğür üst kısmının üstüne nişane edildi ve Çanakkale’den dönen, gazilerimiz şehit yakınlarımıza hep böğründedir madalya." diyerek sözlerini tamamladı.

Çanakkale Savaşı’nda Afyonkarahisar Kaç Şehit Vermiştir?

Afyonkarahisar’ın Çanakkale Savaşı’nda kaç şehit verdiği sorusuna yanıt veren İsmail Kumartaşlı, bu konuda bir düzenleme içerisinde olduklarını, Çanakkale Bölge Parklar Müdürlüğü alan kılavuzluğu ile iletişim halinde olduklarını ve yeni kayıtların Milli Savunma Bakanlığı’ndan istendiğini belirtti. Farklı kaynaklarda çeşitli sayılar olduğunu ifade eden Kumartaşlı, sayının yakın zamanda Çanakkale Bölge Parklar Müdürlüğü tarafından açıklanacağını söyledi.

Muhabir: Emre Baytaş'ın Özel Haberi