İçinde bulunduğumuz bu önemli günlerde, yaşadığımız deneyimin bizi doğruya ve güzele yönlendirmesine izin verirsek, kendi içimizde dönüşümlere şahit olabiliriz. Bugünler, aynı zamanda kendimize yolculuk edip, güçlü ve zayıf taraflarımızı farketmek için önemli günler.

80’li yıllarda çocuk, 90’lı yıllarda genç olan bizler için kıyamet senaryosu içeren filmler tanıdık gelir. Yarattığı etki açısından bu dönemi, o zamanlar izlediğimiz filmlere benzetiyorum. Dayanışma olmadan doğru bir şekilde atlamayacağımız bir eşikten geçiyoruz. Yapmamız gerekenleri yapıp, başkalarını da düşünmemiz gereken bir zaman… Süreç ciddi ilerliyor ve biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. Şu an evde olanlar çok önemli bir şeye sahipler: Zamana…Üretmenin yaşı yok ama zamanı var. İster evde yalnız olalım, istersek kalabalık olalım, evimizdeki malzemelerle sanat uğraşıları edinip, kendimizi keşfetmemiz mümkün. Evde olduğumuz kıymetli zamanları değerlendirmek adına size, evde kil yapmak için kolay bir tarif yazacağım bu hafta.Fakat önceev yapımı kilin malzemelerini öğrenelim.

Kilin Malzemeleri Neler

Evimizde bulunan un, su, sıvı yağ ve tuz ile kilimizi yapabiliriz. Eğer gıda boyamız varsa istediğiniz renkle kilimizi renklendirebiliriz. Gıda boyası şart değil ama istenirse geniş kapsamlı kırtasiyelerde bulunabiliyor.

Kilin Malzemesinin Ölçüleri Neler

1 su bardağı un, 3 su bardağı kadar su, 1 çay bardağı tuz

Kili Nasıl Yaparız

Bir kabın içine, 1 su bardağı un, 3 su bardağı kadar su, 1 çay bardağı tuz koyarak bütün malzemeleri karıştıralım. Kıvamı karıştırırken sert olursa, karıştırma sırasında sıvı ekleyerek yumuşatabiliriz. Ölçüleri orantılı arttırarak kilinizi çoğaltabilirsiniz. Kolaycayapabileceğimiz kil hamuru, bu malzemelerle oluşturulmaktadır. Bu malzemelerden en önemlisi tuzdur. Çünkü, tuz hamurdaki bağlayıcılığı sağlayan tek maddedir. Aynı zamanda hamurun sertliği için de önemli bir etkendir. Bu nedenle ne kadar fazla tuz kullanırsak hamurumuz o kadar sert olacaktır. Oluşturduğumuz kil hamurunu tekrar tekrar kullanmak istiyorsak, içi kuru olan bir kavanozda muhafaza edebiliriz. Ancak ağzını sıkı kapatmalıyız. Kile istediğimiz şekli verdikten sonra, 130 derece fırınımızda 30 dakika fırınlamalıyız.

Kile Nasıl Şekil Veririz Kille Neler Yapabiliriz

Sanatsal uğraşılarda da ne yapacağımıza karar vermek, ilk hareketi yapmak genellikle zor gelir. Bu durumda basit düşünelim. Aklımıza ilk gelen formu, ilk gördüğümüz objeyi yapabiliriz. Kille basit şekiller yapmakla işe başlayabiliriz. Örneğin evimizde küçük çocuğumuz varsa elini kil hamuruna bastırabilir. Bir düğme, bir kelebek, bir kuş ve aklımıza gelen başka birçok formu yapabiliriz. Yaptığımız formun arkasına uygun boyutta bir çengelli iğneyi, açılacak şekilde kille kaynaştırırsak broş yapabiliriz. Küçük bir saksı ya da kalemlik yapıp, üstünü yine artan kil hamuruyla süsleyebiliriz.

Kili Fırınladıktan Sonra Ne Ekleyebiliriz

Kilimizi fırınladıktan sonra soğuyunca, su bazlı bir boya ile istediğimiz gibi boyayabiliriz.Su bazlı boyalarımız akrilik, guajboyalar olabileceği gibi, suluboyayı yoğun kullanarak da kilimizi renklendirebiliriz.

Haftaya, evde geçirdiğimiz zamanı keyiflendirmek adına, elimizin altında olabilecek malzemelerle önerilerde bulunmaya devam edeceğim. Dayanışmanın, anlayışın, hoşgörünün bizi yönlendirmesine izin vermemiz gerektiği bu zamanlarımızda üretmeye devam edelim. Sevgi, anlayış ve sağlıkla…

Sanatla Kalın