Projenin yürütücülüğünü ESOGÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Özkan üstleniyor. Proje ekibinde Bilgisayar Mühendisliği’nden Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Kartal, Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden Doç. Dr. Erol Seke, Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Filiz Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Önder, Dr. Öğr. Üyesi Doğancan Kahya ve Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Nuray Çömlekçioğlu yer alıyor.

Erken Müdahale ve Çevre Dostu Üretim Hedefleniyor

Proje kapsamında geliştirilen sistem sayesinde sera ortamına yerleştirilen IR (kızılötesi) ve RGB kameralar ile toprak sensörlerinden elde edilen veriler, yapay zekâ algoritmalarıyla analiz ediliyor. Derin öğrenme ve makine öğrenmesi yöntemleriyle çalışan sistem, hastalık ve zararlıların belirtileri oluşmadan önce yüksek doğrulukla tanı yapabiliyor.

Proje ekibi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu sistem sayesinde üreticiler zararlı ve hastalık belirtilerini daha erken aşamada fark edebilecek. Böylece verim kayıpları en aza indirilirken, pestisit kullanımı da azaltılarak çevreye daha duyarlı bir tarım modeli teşvik edilecektir."

Ulaş Entok Yeniden Eskişehirspor Başkanı Seçildi
Ulaş Entok Yeniden Eskişehirspor Başkanı Seçildi
İçeriği Görüntüle

Sürdürülebilir Tarıma Katkı Sunacak

Yapay zekâ destekli sistemin, sadece sera koşullarında değil, farklı tarım ürünlerine ve açık alanlara da uyarlanabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca projenin sonuçlarının ulusal ve uluslararası akademik dergilerde yayımlanması hedefleniyor.

Bu proje, tarımda sürdürülebilirlik, erken tanı, çevreye duyarlılık ve üretim verimliliği gibi temel alanlarda önemli bir katkı sunuyor.

Kaynak: İHA