Afyon Postası’ndan Kübra Üye, üreticinin sesi olmaya devam ediyor. Üye, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Katip Üyesi olan ve aynı zamanda Karahisar Un Fabrikası’nın firma yetkilisi olan Osman Erdem ile un fiyatları üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. 

İşte Erdem’in un fiyatları üzerine Afyon Postası’na anlattıkları: 

HARMAN DÖNEMİNDEN BU GÜNE YÜZDE 50’YE YAKIN ARTIŞ VAR

Şu anda un fiyatları 240-250 bandında görünüyor. Sezondaki yani harmandaki fiyatları 170 liraydı ama şu anda 240-250 lira olarak görünüyor. Fiyatların artması malın, ithalcilerde olması ve birazda stokta olmasından kaynaklı. Şu anda depolarda stokta buğday, tüccar satmak istemiyor. Enflasyon durumundan kaynaklı, tüccar her gün fiyat artırıyor. 

FİYATLAR DURMAZ

Geçen hafta 220-230 lirayken bir çuval un bu hafta 240-250 lira oldu. Yani bu 240 kısa vade, 250’de 60 günlük ödemeler için. İlerde de bu fiyatların durup durmayacağı hakkında şu anda bir bilgimiz yok. Ama duracağını tahmin etmiyoruz. Yeni zamlar hep gündemde olur, mutlaka olacaktır. 

EKMEK EN UCUZ 2.5 TL OLMALI

Çünkü ekmek fiyatları da ucuz gidiyor Türkiye’de Ticaret Bakanlığı ekmeğe zam vermiyor. Burada bir çelişki doğuyor ortaya, mesela 250 gram bir ekmeğin en asgari 2 lira 50 kuruş olması lazım bu un fiyatlarına göre. Ama baktığımız zaman Türkiye’de ortalama 2 lira bir ekmek. Afyon’da ise 1 lira 65 kuruş. Un maliyetini tüm ekmekler için aynı durumda. 

TİCARET BAKANLIĞI KARAR VERİYOR

Una gelen zamlar tabi ki ekmeği de etkiliyor bir şekilde ama ekmeğin durumuna Ticaret Bakanlığı karar veriyor. Ticaret Bakanlığı da şu an normal ekmeğe fiyat artışı vermiyor. Valilikler 2 lira 50 kuruşa itiraz ettiler. Genelde Büyük Şehirlerde şu an 2 lira. Uşak’ta 230 gram bir ekmek 2 lira, Kütahya’da 230-240 gram bir ekmek 2 lira, Afyon’da ise 250 gram bir ekmek 1 lira 65 kuruş. Afyon’da herhangi bir yeni zam talebinde bulunulmuyor. Yani zama gidileceği zaman kurul toplanıyor, kurul karar veriyor. Bu karar tabii Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü nezdinde oluyor. Şu anda İstanbul 2 lira 50 kuruş diye talepte bulundu, ticaret bakanlığı daha onayını göndermedi, bekletiyor. Buna bir önlem alınır, alınmaz onu ben bilemeyeceğim. Son bir yıldır bu durum böyle Ticaret Bakanlığına bağlandı. Eskiden Belediyeler tarafından belirleniyordu. 

YURTDIŞINA BAĞLIYIZ

Fırıncılar şu anda naçiz. Son bir ayda artışlar çok fazla oldu. Baktığımız zaman kuraklıktan dolayı Türkiye’de bu sene üretim azlığı yaşandı. Tabii şimdi biz yurtdışına bağlıyız. Geçen yıl aşağı-yukarı 9 milyon ton yurtdışından buğday geldi. Bu sene de en az o kadar buğday girmesi gerekiyor. Bu da kur farkından dolayı yüksek fiyatlarla karşımıza geliyor. Aslında bizim yurtdışına satışımız var un, bisküvi, bulgur gibi. 5-6 milyon kadar yurtdışı satışımızın karşılığını zaten alıyor firmalar. Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı bunlarda da bir azalma söz konusu oldu. Geçen yıla göre üretimde 2 buçuk ton düşüş yaşandı. Tabii bu açığı da yine mecbur yurtdışından kapatmak zorundayız. Kur da bir anda yükselince bu zamma kurun da etkisi oldu. Yine de buradaki en büyük etken stokçu diyebilirim. 

MÜLTECİ NÜFUSU ARTTI TÜRKİYE’YE BUĞDAY YETMİYOR

Şu anda kendi ürettiğimiz buğday kendimize yetmiyor. Çünkü bu mülteci nüfusu da Türkiye’de arttı. 15 milyon seviyesinde görüyorlar. 83 Milyon nüfus artı 15 Milyon. Bu durumda malın yetmemesine etki yapıyor. 

-Afyon Postası'ndan Kübra Üye’nin Özel Haberi.