İşte Serteser'in açıklamaları: 

OLUMLU VE OLUMSUZ GELİŞMELER VAR

Ekonomimizde olumlu ve olumsuz gelişmeler aynı anda yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre sanayi üretimi yıllık yüzde 4,4 oranında arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,4 arttı.

4 MİLYONDAN FAZLA İŞSİZ VAR

Yine Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. Tüketici güven endeksi, Eylül’de geçen aya göre yüzde 3.2 arttı. Ağustos ayında 79.4 olan endeks değeri Eylül’de 82’ye çıktı.Bu gelişmelere rağmen, işsizlik ise adeta kronik bir sorun olarak karşımızda duruyor. Yine TÜİK verilerine göre 4 milyon 101 bin kişi işsiz.

TÜRK İMALAT SEKTÖRÜ GÜÇLENEN BİR PERFORMANS SERGİLİYOR

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Purchasing Managers’ Index-PMI), Ağustos'ta 54,3 düzeyinde gerçekleşti.Kovid-19 salgınından kaynaklı sert daralmanın ardından, Türk imalat sektörü böylece üst üste üç ay güçlenen bir performans sergiledi.Bu dönemde toplam yeni siparişlere göre yavaş olmakla birlikte yeni ihracat siparişleri de artış gösterdi.

KARA VE DENİZ TAŞITLARI SEKTÖRÜ

Takip edilen 10 sektörün 8’i Ağustos'ta üretim artışı gerçekleştirdi. En güçlü yükseliş, talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak rekor büyüme kaydeden kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti. Hem gıda ürünleri hem de giyim ve deri ürünleri sektörlerinde üretim, yeniden büyüme bölgesine geçti.

AFYON'DA TERMAL TURİZM, ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI...

Şehrimizdeki duruma gelecek olursak, termal turizm sektörü ve aslında tüm turizm sektörü, hiç iyi durumda değil. Aynı şekilde özel eğitim kurumları da pandemiden en çok etkilenen sektörler arasındadır. Yumurtacılık sektörü, pandemiden önce de sıkıntılı durumdaydı, şimdi bu sıkıntılar devam etmektedir. Biz bu sektörlerden gelen istek ve talepleri, anında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’e yazılı olarak, ayrıca görüşmelerimizde Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu’na iletiyorum.

DÜĞÜN SALONLARI DERTLİ

Pandemi dolayısıyla çalışması kısıtlanan düğün salonları gibi işletmeler için yeni teşvikler çıkması gerektiğine inanıyorum. Sağlık her şeyden önemlidir, sağlık dolayısıyla kısıtlama yaşanan sektörlere de destek verilmelidir. Bu konuları ben ve diğer illerdeki Oda-Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ile birlikte iletiyoruz. Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu da tüm illerden gelen ilgili Bakanlar’a ve gerektiğinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a iletiyor.

POLİTİKA FAİZİ VE DOLAR KURU

Merkez Bankası, Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 8,25'ten yüzde 10,25 düzeyine çıkardı. Merkez Bankası, bu kararıyla Eylül 2018'den itibaren ilk defa faiz artırmış oldu. Merkez Bankası, Eylül 2018'de yüzde 24 olan politika faizini yaptığı indirimlerle bu yılın Mayıs ayında yüzde 8.25'e düşürmüştü.Bu kararın hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah döviz kurlarının seyri biraz da olsa aşağı çekilir ki bunun emareleri bugün görüldü.

İHRACATTA TÜRKİYE ORTALAMASINA GÖRE İYİYİZ

İhracatta, Türkiye ortalamasından iyi durumdayız. 2020 yılı Ağustos ayında ilimiz ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,17 arttı. Türkiye’de ise 2020 yılı Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldı. İlimizden ilk 8 ayda yapılan ihracat, geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 9,28 gerilerken, Türkiye’nin ilk 8 aylık ihracatı geçen yıla göre yüzde 12,8 gerilemiş durumda. İhracatımızda bir toparlanma var. Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’ya ihracatımız artarken, Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatımız ne yazık ki gerilemiş durumda. Madencilik sektörü, ihracatımızda ilk sırada. Yumurta ihracatı ise ciddi bir biçimde geriledi. İnşallah önümüzdeki günlerde bu sektörlerimiz, sıkıntılarından kurtulur.