Ticaret Bakanlığı destekli, TOBB Uluslararası Sağlık Turizmi Sektör Meclisi ile ALZ Grup işbirliğinde Hollanda'da düzenlenen Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı'na katıldı. 

Amsterdam Positillion Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Amsterdam Sağlık Fuarı’nın açılış töreni, Brüksel Büyükelçisi Hasan Ulusoy ve Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli'nin iştirakiyle gerçekleştirildi.

ÖNEMLİ TOPLANTILAR YAPILDI

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut ile birlikte stantları ziyaret etti. Serteser, Fuar'a Afyonkarahisar'dan katılan Park Hayat Hastanesi ile Fertillife Afyon Hastanesi stantlarını da ziyaret ederek Fuar'ın hayırlı olmasını diledi.

Serteser, Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı kapsamında Hollanda Türk İşadamları Derneği Başkanı Hikmet Gürcüoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen istişare toplantısına katıldı; ardından MÜSİAD Hollanda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Köklü ile yapılan toplantıya iştirak etti. Toplantıya Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli de katıldı.

SERTESER, TERMAL BAŞKENT AFYON'U ANLATTI

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı kapsamında, Hollanda ve Belçika’da faaliyet gösteren sağlık turizmi acenteleri temsilcilerine Türkiye’de sağlık turizmine ilişkin bilgilendirme ve sunumların yapıldığı Sağlık Turizmi Acenteleri Toplantısı'na da katılarak bir konuşma yaptı.

Serteser, konuşmasında "Sağlık turizminin nabzının attığı Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı’nda sizlerle bir araya gelmekten duyduğum mutluluğu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Bu vesile ile, TOBB Fuarcılık Sektör Meclisi Başkanımız Sayın Cihat Alagöz’e teşekkür ediyorum. Bu Fuar’a, Türkiye’de termalin başkenti olarak bilinen ve tanınan Afyonkarahisar’ın temsilcisi olarak katılıyorum. İlimizin termal zenginlikleri hakkında bilgi vereceğim; ancak öncelikle ilimizi biraz tanıtmak isterim: İlimiz; önemli mermer rezervi ve bu rezervi işleyen şirketleri ile önemli bir mermer şehridir. Roma surlarındaki, Roma’daki birçok yapıdaki, Vatikan-San Pietro Kilisesi’ndeki mermerlerin kaynağı, Afyonkarahisar’dır.

İlimiz, UNESCO’nun gastronomi alanındaki Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alıyor; 600’ü aşkın yöresel lezzetiyle öne çıkıyor. Türk Lokumu olarak bilinen tatlı yiyecek, Afyonkarahisar’ın önde gelen bir değeridir.

TARİH TURİZMİ ÖNE ÇIKTI

 Afyonkarahisar, son zamanda tarih turizmi ile kendinden söz ettiren bir destinasyon hâline geldi. Frig medeniyetinin izlerini sürebileceğiniz büyük Vadi’de Ayazini, Emre Gölü, Demirli Köyü, Üçlerkayası isimleri ile alınan bölgeler, turistlerin ilgisini çekiyor. Emre Gölü’nde sabah saatlerinde düzenlenen balon turları, unutulmaz hatıralar yaşanmasını sağlıyor. Frig Vadisi, yalnızca görkemli yapıları ile değil, efsaneleri ile de hatırı sayılır bir tarihe sahip. Kral Midas’ın hüküm sürdüğü, dünyanın ilk müzik yarışması olan Marsyas’ın düzenlendiği Frig Vadisi, dünyaca ünlü Şirinler çizgi filminde de kendini buluyor. Şirinler karakterlerinin giydikleri uzun şapka, Friglerden esinlenerek çizilmiştir. İtalya’nın başkenti Roma’nın kurtuluşunun da Frigya’dan gönderilen Kibele’nin Karataşı sayesinde olduğu anlatılagelmiştir. Afyonkarahisar, volkanik özellikli, yerden 226 metre yükseklikteki Karahisar Kalesi ve yılkı atlarının gözlemlenebildiği Akdağ Tabiat Parkı ile de görülmeye değer bir kenttir" ifadelerini kullandı.

TERMAL SULARIMIZ KENDİNİ İSPATLADI

Afyon'un termal alanında kendini ispatladığını vurgulayan Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye, jeotermal zenginlik bakımından Avrupa’nın birinci, dünyanın yedinci ülkesidir. Ömer Gecek, Gazlıgöl, Sandıklı ve Heybeli isimlerini taşıyan 4 termal havzaya sahip olan ilimiz de Türkiye’de en yüksek termal yatak kapasitesine sahip bölgesi olması nedeniyle 'termal başkent' olarak tanımlanıyor. Afyon’da 10 adet 5 yıldızlı termal otel faal durumdadır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre 5 yıldızlı otellerimizin yatak kapasitesi yaklaşık 7 bin, toplam yatak kapasitesi de yaklaşık 27 bindir.

PEK ÇOK DERDE ŞİFA OLUYOR

Afyon’un termal sularının romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, nefrit, nevralji, alerjiler, cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Ömer Gecek Havzası’nda çıkan termal suda litre başına 6 gram mineral değer saptandı. Kaynağın “termal su” olabilmesi için ise litrede 1 gram olması yetiyor. Bu bölgemizde çıkan termal suda sodyum klorür bulunuyor ki bu da yaraların hızlıca iyileşmesini sağlıyor.

Gazlıgöl havzasında litre başına 3,5 gram sodyum bikarbonat bulunuyor ki, bu değer Avrupa ülkelerindeki termal kaynaklardan daha yüksek bir rakam. Gazlıgöl’de çıkan termal suda serbest karbondioksit bulunması, suyun kalp ve romatizma kaynaklı hastalıklarda şifa olmasını sağlıyor.

Şunu da belirtmek isterim ki, Afyonkarahisar’daki jeotermal sularda saptanan radon gazı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen üst sınırın altındadır. Dolayısıyla, gönül rahatlığıyla ilimize gelip termal sularımızdan yararlanabilirsiniz.

Afyon, sağlık turizmi hizmeti verecek altyapısıyla da öne çıkıyor. İl merkezinde üç özel hastane ve birçok klinik bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin tek jeotermal kaynaklı Fizik Tedavi Merkezi, bir devlet üniversitesi olan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde hizmet veriyor.

Afyonkarahisar, termal ve sağlık turizminde kendisine büyük hedefler belirledi. Bu yolda hızla ilerliyoruz. Hedeflerimizin ilk sırasında ise Sağlık Endüstri Bölgesi yer alıyor. Bu bölge, Türkiye’de sağlık alanında tek olacak; konaklama ve bakım hizmetinin aynı anda sunulmasını sağlayacak.

İnanıyorum ki Afyon, sağlık ve termal turizmde büyük bir atılım yapacak; Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı, ilimizin bu atılımının dönüm noktası olacak."

LIFE24 TV'YE DEĞERLENDİRME

Öte yandan, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Life24 TV yayınına katılarak sağlık turizmi ve fuar hakkında değerlendirmelerde bulundu.