Serteser özetle şunları söyledi: 

NACİ AĞBAL YARDIMCI OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Malumunuz olduğu üzere Kasım ayında ekonomi yönetiminde değişiklik oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Sayın Lütfi Elvan’a, Maliye Bakanlığı döneminde iş dünyası ile yakın işbirliği ve istişare içinde olan Merkez Bankası Başkanı Sayın Naci Ağbal’a yeni görevlerinde başarılar dilerim. Sayın Naci Ağbal, Maliye Bakanı görevindeyken Odamız’ı ziyarete geldiğinde Odamız’ın bulunduğu arsa konusunda bizlere yardımcı olacağını söylemişti. Biz bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Arsamızın Odamız’a kazandırılması noktasında Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile görüştük, TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile de görüşeceğiz. 

TÜNELİN UCU GÖRÜLDÜ

Dünya üzerindeki hemen hemen tüm ülkeleri etkisi altında bırakan bu salgından bir an önce kurtulmayı umutla bekliyoruz. Nitekim, Almanya’da Türk kökenli iki bilim insanının, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin yoğun çalışmalar sonucunda buldukları koronavirüs aşısı, tünelin ucunun göründüğünü gösteriyor. 5 ülkede aşı çalışmalarının sürdüğü, Almanya ve Çin’deki çalışmaların kesin sonuca daha yakın olduğu görülüyor. 

AŞININ ADİL PAYLAŞIMI

Tabii ki sadece aşının bulunması yeterli değil. Karşımızda aşının tedariki ve adil paylaşımı sorunu duruyor. Aşının ihtiyacı olan her yere ucuz bir şekilde gönderilmesi, ülkeler tarafından kolayca satın alınabilmesi; Almanya’da üretilecek aşının korunması için gereken -70 santigrat derece sıcaklığın sağlanması konuları, 2021 yılında çokça tartışılacak. 

TAM ANLAMIYLA BİTMESİ 2022’Yİ BULACAK

Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz: Yeni tip koronavirüs salgınının kontrol altına alınması 2021 yılının ikinci yarısını, tam anlamıyla bitmesi 2022 yılının ilk yarısını bulacak. Dolayısıyla bu süre içinde maske, mesafe ve temizlik kuralına azami şekilde uymalıyız. Bu salgının şakasının olmadığını hem dünyadaki, hem de ülkemiz ve ilimizdeki örnekler ile görüyoruz. 

KIŞ AYLARI ZOR GEÇECEK

Görünen o ki kış ayları zor geçecek. İl Sağlık Müdürlüğü, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerini genişletmek için gayret gösteriyor. Eğer bu konuda bizden bir ricaları olursa siz değerli Meclis Üyelerimiz ile paylaşacağız. “Kontrollü sosyal hayat” adı verilen bu kurallara uyma noktasındaki dikkatimizi hiç kaybetmeyelim. Bunu sizden bilhassa istirham ediyorum. Birkaç kez ifade etmiştim: Kontrollü sosyal hayat kurallarına uyulmaması hâlinde daha sıkı tedbirler gelecek, alınan her mecburi tedbir ekonomimizi olumsuz etkileyecek. Biliyorsunuz, bu ay içinde koronavirüs salgınına karşı pek çok yeni tedbir alındı. Hepimiz kurallara uyarsak, daha sert tedbir alınmasına gerek kalmayacaktır. Ekonomimiz zor günlerden geçiyor. 2018 yılının Ağustos ayında yaşadığımız kur yükselmesinin etkisini 2019 yılında atlatmaya başlamıştık. 2020 yılında pandemi ile karşılaştık. 

EKONOMİDE REFORM DÖNEMİ YAKLAŞIYOR

Mutlulukla görüyoruz ki ekonomide reform dönemi yaklaşıyor. İş dünyasının ve piyasanın düşünceleri dikkate alınıyor. Reform sözcüğü, demokrasi ve hukuk kavramları ile şekilleniyor, taçlandırılıyor. Bu sevindirici gelişmelerin somut sonuçlarının alınacağına yürekten inanıyorum. 

5 ASIRDIR BU COĞRAFYA ADALET ARIYOR

Ancak Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Sayın Cemil Çiçek’in uyarısını unutmamak gerekir. Sayın Çiçek, bu coğrafyada 5 asırdır adalet arayışı olduğunu hatırlatarak reformların gerçek bir zemine oturmasını öneriyor. İstişare kültürümüz ile, ortak akıl ile güzel günlere ilerleyeceğimizi düşünüyorum. 

EKONOMİDE OLUMLU GELİŞMELERDE VAR

Pandeminin koşullarına rağmen ekonomide birtakım olumlu gelişmelerden de bahsedebiliriz. Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Ekim ayında 53,9’a yükselerek sektörün performansında güçlü bir iyileşmeye işaret etti. Gıda Ürünleri, Tekstil Ürünleri, Giyim ve Deri Ürünleri, Ağaç ve Kağıt Ürünleri, Kimyasal, Plastik ve Kauçuk Ürünler, Metalik Olmayan Mineral Ürünler, Ana Metal Sanayi, Makine ve Metal Ürünler, Elektrikli ve Elektronik Ürünler, Kara ve Deniz Taşıtları sektörlerinin incelendiği ve İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye İmalat PMI verilerine göre;

5 KAT BÜYÜDÜLER

Kovid-19 salgını kaynaklı daralmanın ardından Türk imalat sektörü üst üste 5 ay büyüme gösterdi. Faaliyet koşulları iyileşen sektör sayısı Eylül’de 7 iken, Ekim ayında sekize yükseldi. Anket kapsamında takip edilen 10 sektör içerisinde en güçlü büyüme yine ana metal sanayi ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde kaydedildi. 10 sektörün 5’i Eylül ayına göre daha güçlü üretim artışı gerçekleştirdi. Takip edilen 10 sektör içerisinde yeni ihracat siparişleri artan sektör sayısı Eylül’de dört iken, Ekim’de sekize yükseldi.2017 yılı sonundan bu yana ilk kez tüm sektörler istihdam artışı sağladı.