Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2021 yılı Haziran ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Serteser’in konuşması şöyle:

Üç gün önce, Irak’ın kuzeyinde bölücü terör örgütü tarafından hain bir saldırı gerçekleşti. Teröristlerin attığı patlayıcıyı, diğer askerler zarar görmesin diye iki ayağı arasına sıkıştıran hemşehrimiz Piyade Uzman Çavuş Yusuf Yayla yaralandı. 

Canı pahasına bu kahramanlığı sergileyen hemşehrimiz Yusuf Yayla’ya acil şifalar diliyor; bu kahramanlığı dolayısıyla kendisini ve ailesini kutluyorum. 

Afyonkarahisar Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, 18 Haziran 2021 tarihi itibariyle ilimizdeki birinci görev yılını doldurdu. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek, ilimizde göreve başladığı günden itibaren hızına yetişemediğimiz pek çok projeye imza atarak büyük bir dönüşüm başlatmıştır. Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri ile Frig Vadisi’nin potansiyelinin ortaya çıkarılması gibi büyük projeler, ekonomimize doğrudan katma değer sağlamaya başladığı gibi, çok yakın bir zamanda istihdam imkanları da oluşturacak. 

Sayın Valimiz’in Frig Vadisi’nde turizmin merkezi olarak tasarladığı Ayazini, her gün yenileniyor; yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek hâle geliyor. Sayın Valimiz, bu bölgeye yatırım yapmaları için iş insanlarını da ikna ediyor. Frig Vadisi’ne yatırım yapan iş insanlarımıza da bu vesile ile teşekkür ediyorum. 

ALBİKERE.COM HAKKINDA

Sayın Valimiz’in son projesi ise artık hepinizin yakından takip ettiğine inandığım albikere.com oldu. Sayın Valimiz’in talimatı ile Afyon Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından kurulan, Afyonkarahisar Valiliği ve Odamız’ın da ana destekçileri olduğu albikere.com e-ticaret internet sitemizin altyapısını tamamladık. 25 Mayıs 2021 tarihinde Afyonkarahisar’ın e-ticaret platformu olan albikere.com internet sitemizi açtık. Sitemizin yönetim ofisini de Odamız hizmet binasının üçüncü katında kurduk. Sitemizdeki ilk alışveriş, Odamız tarafından yapıldı. Afyonkarahisar’ın ticaret hayatında yeni bir soluk olacağına inandığım albikere.com, aynı zamanda Afyon Eğitim Vakfı’nın öğrencilere sağlayacağı burs imkanını da genişletecektir. albikere.com üzerinden yapılan her alışverişte alınacak komisyon, Afyon Eğitim Vakfı’na bağışlanacak, böylece Vakfımız daha çok gence ulaşacaktır. Aynı zamanda, Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri’nde üretilen ürünlerin de albikere.com’da satılması, kadın istihdamına da katkı anlamına gelecektir.“Bir alan, bir daha alır” ve “Eğitime destek, Türkiye’de tek” sloganları ile tanıtımları yapılan albikere.com’u, Ahmet Hakan Coşkun, Cüneyt Özdemir, Metin Şentürk, Adem Metan, Ebru Yaşar, Ertem Şener, Tanju Çolak gibi pek çok ünlü isim de destekledi, destekliyor. 

MAĞAZA AÇIN

albikere.com’da bugün itibariyle, 839 mağaza açılmış, 4 bin 409 farklı kategoride 20 bin 53 ürün yüklenmiştir.Bu konuda emeği geçen başta Sayın Valimiz Gökmen Çiçek olmak üzere, Vali Yardımcılarımız’a, Odamız Meclis ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz’e,, Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerimize, AEV Genel Sekreterimiz Sayın Murat Diker’e ve tüm albikere.com ekibine teşekkür ediyorum. Ancak, işimiz asıl şimdi başlıyor. E-ticaret platformumuzun büyümesi ve rekabet edebilir hâle gelmesi; hem yeni istihdam kapıları açacak, hem Afyon ekonomisinin gücünü gösterecek, hem de daha çok başarılı öğrenciye ışık olacaktır. Bu vesile ile, albikere.com’da mağaza açmamış olan Meclis Üyelerimiz varsa mağaza açmalarını istirham ediyorum. 

NEFES KREDİSİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Nefes Kredisi 1 Haziran 2021 itibariyle yeniden başladı. Başvurular; Odamız’dan alınacak faaliyet belgesi ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Denizbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankası’ndan yapılabilecek. Başvurularda aranan yüzde 25’lik ciro kaybı şartı, üyelerimizden gelen talep doğrultusunda, Odamız’ın ve diğer Odalarımız’ın girişimleri sonucunda kaldırıldı. Nefes Kredisi’nin çıkarılmasında büyük rol oynayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, bu düzenlemenin hayatı geçirilmesine onay veren Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. 

Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Kovid-19’un başlamasından bu bugüne kadar hayata geçirilen çalışmalar, iş dünyamıza büyük katkı sağlamıştır. 

Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu’nun 28 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilen TOBB 76’ncı ve 77’nci Genel Kurulu’nda da dile getirdiği düzenlemeleri özetle anlatmak istiyorum: 

  • En çok sıkıntı yaşanan sektörlerde Muhtasar-KDV-SGK ödemeleri 6 ay ertelendi.
  • Turizm-Lokanta-Yolcu Taşıma-Eğitim sektörlerindeki KDV 8’den 1’e indirildi.
  • İş Yeri Kira stopajı yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü.
  • İş Yeri Kiralama KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.
  • KOSGEB’in 30 Haziran 2020’ye kadar tahakkuk edecek alacakları 2021’e ertelendi.
  • Vergi-SGK ve kamuya borçlar için vadelendirme imkânı getirildi.
  • Faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmedi.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü 2021’de kira artışı yapmadı.
  • Esnafa ve şahıs şirketlerine yönelik nakdi kira desteği (750 TL) ve Gelir Kaybı desteği (1000 TL) başlatıldı.
  • Ciro kaybı yaşayan küçük işletmelere destek ödemesi (2-40 bin lira arası) sağlandı.
  • Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesi 500 milyar TL’ye çıkarıldı.
  • KGF teminatıyla Kamu Bankaları düşük faizli kredi paketleri çıkardı, 200 bin işletmeye 150 milyar lira kredi desteği sağlandı.
  • Denizbank ile birlikte Nefes Kredisi kampanyasında 50 bin firma 3 milyar lira kaynağa ulaştı.
  • Kamu bankaları tarafından yurtiçi üretim destek paketleri başlatıldı .
  • Mikro işletmelere (cirosu 3 milyon lira altındakilere) Kamu Bankalarından özel kredi destek paketi verildi.
  • Ticari Alacak Sigortası kapsamına orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL’ye kadar olan) işletmeler de dahil edildi.
  • 30 Haziran’a kadar vadesi gelecek reeskont kredilerine 90 gün vade uzatımı, yeni kullanılacak reeskont kredilerine 12 ay ek taahhüt kapama süresi verildi.
  • Yatırım Teşvik Belgelerinin süreleri 1 yıl uzatıldı.
  • Geri kazanım payı (GEKAP) beyannameleri taahhütleri 6 ay ertelendi.
  • Muayene süresi gelen tüm araçlar için araç muayene süreleri 3 ay ertelendi.
  • Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemleri 3 ay süreyle ertelendi.
  • Turizm sektöründe otel kiralamalarına ilişkin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları hasılat payı ödemeleri ve irtifak hakkı bedelleri 6 ay süreyle ertelendi.
  • Konaklama Vergisi, 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi.
  • Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirildi. 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartı 60 güne indirildi.
  • Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10’dan 2’ye düşürüldü.
  • Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu sonrası uygunluk incelemesi süreci kaldırıldı.
  • Kısa çalışma ödeneği son olarak Nisan-Haziran 2021 dönemini kapsayacak şekilde uzatıldı.

Bütün bu düzenlemeler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yoğun mesaisinin sonucudur. Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bizim kendisine aktardığımız sorunları, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a iletiyor; böylece olabilecek en hızlı şekilde çözümler üretiliyor. Bu nedenle üyelerimiz, hem Odamız’ın, hem de Birliğimiz’in kıymetini bilmeli ve yaşadıkları sorunu doğrudan bize iletmelidir. 

1824 İŞÇİ AŞILANDI

Malumunuz olduğu üzere Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 salgınına karşı yoğun bir aşılama kampanyası başlatıldı. Biz de Oda olarak bu aşılama kampanyasına tam destek veriyoruz. Yerinde aşılama uygulaması başladığı ilk gün, İl Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçerek personelimizin aşılanmasını sağladık. Ardından, işletmelerdeki işçi kardeşlerimizin aşılanması için iletişimimizi sürdürdük. İş dünyası da aşılama uygulamasının yanında yer aldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan sıralamaya göre Odamız’ın eşgüdümünde aşılama çalışmalarına başlandı. Bugüne kadar 1824 işçi kardeşimize Kovid-19 aşısı yapıldı. Bu vesile ile İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerine ve iş dünyamıza teşekkür ediyorum. 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILMALI

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamalarının sona ereceğini açıkladı. Ayrıca konaklama tesislerindeki geceleme hizmetlerine yönelik KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e indiren desteğin süresi 30 Haziran'dan 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.Ekonomimiz için son derece önemli olan bu karar, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının en az 3 ay daha uzatılması ile taçlanacaktır. Bu konuda Hükümetimiz’den destek bekliyoruz.