Kocatepe Gazetesi'nin haberi şöyle... 

Şeker pancarı hasadı Afyonkarahisar’ın çeşitli noktalarında başladı. Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abdil Tıkır, bu yıl Afyonkarahisar’da yaklaşık 1 Milyon ton şeker pancarının üretileceğini söyledi.

130 BİN TON ŞEKER ÜRETİLECEK

Tıkır, bu üretimden yaklaşık 130 bin tonluk şeker üretiminin gerçekleşeceğini söyleyerek, şöyle konuştu: “135 bin dekarlık bir alanda şeker pancarı ekimi yapıldı. Bu sene 975 bin tonluk yani yaklaşık 1 milyon tonluk bir şeker pancarının işlenmesi hedefleniyor. Bu üretimden yaklaşık 130 bin tonluk bir şeker üretimi yapılacak. 350 bin ton küspe 360 bin tonda sanayide kullanılan melas üretimi gerçekleşecek.” dedi.

ZAM BEKLİYORUZ

Üretici ise fabrikadan alım fiyatları ile ilgili bir açıklama gelmediğini, halen geçen yılki fiyatların geçerli olduğunu söylüyor. İsmail Köyü olarak bilinen İsmail Mahallesi’nde çiftçi olan Osman Arık, geçen yıla göre maliyetlerin arttığını bu yüzden alım fiyatlarının da artması gerektiğini ifade etti. Arık, şöyle konuştu: “Biz yetkililerden zam bekliyoruz. Zamla ilgili herhangi bir duyuru bile gelmedi. Mazot ve gübre fiyatları arttı. Bunların yanında pancarın çapası, işçilik gideri gibi maliyetlerde eklenince bizim gelirimiz, giderimizi karşılamıyor. Yetkililerden zam bekliyoruz. 350 lira olursa çiftçiyi kurtarır.  Fiyatlar 250 lira düzeyinde. Bu fiyatlar böyle olursa gelecek sene bizler pancarı ekmeyi düşünmüyoruz. Bu fiyatlarla bu iş yürümez.”