-Afyon Postası’ndan Nail Azbay’ın Özel Haberi. 

Corona virüs pandemisi tüm dünyada tarımın önemini ortaya çıkardı. Tarımsal alanda makina üretimi yapan firmalar bu alanda gelen taleplere yetişmeye çalışıyor. Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde üreten İsmail Elibol, pandemi süreci ile iş patlaması yaşandığını söyledi. 

GECELERİ VE PAZAR GÜNLERİ MESAİ YAPMAYA BAŞLADIK

Elibol, talebin artması ile geceleri ve pazar günleride mesai yapmaya başladıklarını söyleyerek, şöyle konuştu: “Pandemi süreciyle birlikte bazı sektörlerde işler durdu. Anca tarım sektörü alanında üretim yapan bizlerde iş patlaması oldu. İmalatımız maksimum düzeye çıktı. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bu dönemde elimizde mevcut imalatımızın 3 katına yakın bir makinamız olsaydı bunlar satılabilirdi. Yaklaşık 5 aydır mümkün olduğunca gece mesaileri yapıyoruz. Pazar günleri dahil çalışma gayreti gösteriyoruz.”

17 ÜLKEYE İHRACATA BAŞLADIK

Elibol, bu süreçte 17 ülkeye ihracat yapmaya başladıklarını söyleyerek, “Devletimizin Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçimize sundu. Çok düşük faiz oranları sundu. Bu talebi ciddi oranda artırdı. Bir diğer konuda şu, Avrupa’da bir çok fabrika kapandı. Yada imalat sayısı düştü. Bizim ülkemiz gibi kaliteli mal yapan, fakat üretim ve işçilikte ucuz olan yerlere dönüldü. Bundan dolayı 17 ülkeye imal ettiğimiz ürünleri satmaya başladık. Geçen sene de satmıştık ancak bu sene çok daha fazla mal satmaya başladık. Örnek vermek gerekirse 100 makina sattıysam, elimde 300 makina daha olsaydı onlarıda satardım.” Dedi

GIDANIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

Pandemi ile gıdanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Elibol, “Bu pandemi bizi çok korkuttu. Hizmet sektörlerine darbe vurdu. Ama tarım sektörüne inanılmaz katkıları oldu. Sokağa çıkma yasakları ilan edildiğinde insanlar endişe kapıldı. Evine 20 bin liralık gıda ürünü alanlar oldu. Yani bu durumda gıdanın önemi yeniden ortaya çıktı. Bu yüzden tarıma dayalı sanayi yani bizim sektörümüz hız kazandı. İnşallah hastalık süreci bir an önce sona erer ve bütün sektörlerin işi çok daha iyi noktaya gelir. Biz çalışmaya devam ediyoruz. 58 yıllık firmayız.” Diye konuştu. 

ÜRETEREK DÖVİZLE MÜCADELE EDERİZ

Elibol, Türkiye olarak her zamankinden daha fazla üretmemiz gerektiğini belirterek, dövizle ancak üreterek mücadele edilebileceğini kaydetti. Elibol, konuşmasının devamında şunu söyledi: “Üretim ve istihdam her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ürünlerimizi kendimiz üreteceğiz ki bu dolar ile euro ile mücadele edebilelim. Devletimiz tarıma dayalı üretimin daha çok farkına vardı. Bu alanda desteklerini artırdı. Daha önceki destekler oluyordu ama yetersizdi, yada zamanında verilmeyen desteklerdi. Bu konular artık yavaş yavaş oturmaya başladı. Çiftçi üretmezse dışarıya bağımlı yaşıyacağımız anlaşıldı. Bakanlıkta bu konuda çalışmalarını hızlandırdı.”

YENİ FABRİKA YATIRIMINA BAŞLADI

Elibol, artan talepten dolayı Sandıklı’da yeni bir fabrika yatırımı yaptığını söyleyerek, “Şu anda Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni bir fabrika inşa etmeye başladım. 60’a yakın personelim var. Konya’da da iş yerim var. İnşallah istihdamı daha çok artıracağım. “