TOBB Züccaciye Sektör Meclisi Üyesi ve Afyonkarahisar’ın önemli şirketlerinden olan Avşar Grup’un başındaki isim Murat Tabak Afyon Postası’ndan Kübra Üye’nin sorularını yanıtladı. Zücaciyeler Dernek Başkanı Mesut Öksüz’ün “Zücaciyede tedarik durma noktasına geldi” açıklamasını değerlendiren Tabak,  “Dövizdeki oynak yapı yüzünden kimse maliyet hesabı yapamıyor” dedi. 

Tabak, fiyatlardaki istikrarsızlığın onları yorduğunu ifade ederek özetle şunları söyledi:

FİYATLARDAKİ İSTİKRARSIZLIK BİZİ YORDU

Bizim şu anda tedarik konusunda bir sıkıntımız yok. Biz üretici olduğumuz için belki başkan açıklamasında farklı ürünler için konuşmuş olabilir. Bizim genel olarak şu anda tedarik konusunda yaşadığımız bir sıkıntı yok. Sadece fiyatlardaki istikrarsızlıktan doğan piyasada ürün vermeme gibi bir durum var bu durum bizi yordu. Orada yan sanayiciler genellikle bize şu anda ürün tedariki sağlamakta şöyle sıkıntı çekiyorlar; ellerindeki mevcut olan ürünleri vermek istemiyorlar. Çünkü şu anda kur bilindiği üzere oynak bir yapıda, bu dövizdeki oynak yapıdan dolayı açıkçası kimse maliyet hesabı yapamıyor. Ondan dolayı elindeki ürünleri tutmak istiyorlar. İnşallah eğer dövizde istikrar sağlanırsa yani bu ani yükselişler, ani inişler yerini artık stabil bir hale getirirse dolarda ve dövizde böyle bir tedarik sıkıntısı çekmeyiz inşallah. 

MALİYETLERİMİZİ NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYAMIYORUZ

Kur değişimlerinin tabi ki bize de bir zararı oluyor. Şu anda bizde açıkçası müşterilerimize karşı maliyetlerimizi net bir şekilde ortaya koyamıyoruz. Özellikle iç piyasada şu anda dövizdeki dalgalanmalardan kaynaklı fiyat verme durumumuz yok. Çünkü bizim şu anda hammadde girdilerimizin yüzde 85’i dolarla sağlanıyor. Bundan kaynaklı yani sürekli döviz oynamalarından kaynaklı bizim şu anda sağlıklı bir şekilde fiyat verme şansımız yok. Hammadde bulmada şu an bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ama dediğim gibi sadece bazı kalemlerde fiyat istikrarsızlığından kaynaklı yan sanayici firmalar ürün vermek istemiyor. 

DOLAR BELİRLİ BİR NOKTADA DENGELENMELİ

Benim en büyük isteğim şu; iç piyasamızda artık doların belirli bir noktada dengelenmesi istiyorum. Eğer dengelenmezse piyasada bir kaos oluşacaktır. Mutlaka bu durum apaçık bir şekilde ortada. Çünkü kimse ürün satmayacak, ürün vermeyecek özellikle temel gıda maddelerinde şu anda aynı sıkıntılarla baş başayız. >>Kübra Üye'nin Özel Haberi.