Mermer sektöründe daha fazla kadının iş hayatına dâhil olması ve kariyerlerinde yükselmeyi hedeflemelerini desteklemek için toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve haklar konusunda farkındalıklarının artırılarak gerekli destek mekanizmalarının oluşturulmasını amaçlayan “Gücümün Farkındayım, İşimin Başındayım” projesinin eğitim etabı tamamlandı.

105 KADIN EĞİTİM ALDI

 Proje kapsamında, mermerde çalışan 105 kadınla yapılan anket ile kadınların hangi eğitimlere ihtiyaçları olduğu geçtiğimiz aylarda belirlenmişti. Anket sonuçlarına göre, hak temelli eğitimlerin yanı sıra temel bilgisayar ve web, iletişim ve diksiyon, yönetim, finansal okur-yazarlık, iş sağlığı ve güvenliği ile ergonomi eğitimleri katılımcıların en çok talep ettikleri konular oldu. 

KADIN İŞÇİ HAKLARINI ÖĞRENDİLER

Proje ortağı olan Afyonkarahisar Barosu bünyesinde bulunan Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’nda görev alan avukatlar tarafından hak temelli konular anlatıldı. Bu kapsamda iş kanunu ve kadın işçi hakları ve medeni kanun kapsamındaki haklarla ilgili bilgi verildi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalık eğitimi kapsamında ise S. Sinem Mısırlıoğlu tarafından, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin iş hayatında ve sosyal hayatımızdaki etkileri kadınların aktif katılımı sağlanarak anlatıldı. 

FİNANSAL OKURYAZARLIK EĞİTİMİ VERİLDİ

Finansal okur-yazarlık ve Yönetim eğitimleri, proje ortağı Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri tarafından verildi. Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü öğretim üyesi Dr. Adem Böyükaslan katılımcılara finansal okuryazarlık, finansal tutum ve finansal davranış kavramlarını tanıtmış ve bu kavramların birbirleriyle ilişkisini vurgulayarak, gelir ve gider yönetiminin kişisel ve aile hayatı üzerindeki önemi üzerinde durdu. İşletme Bölümü Arş. Gör. Dr. Handan Deniz Böyükaslan ise Yönetim Eğitimi kapsamında, yönetim sürecinin işleyişi ve zaman yönetimi konularına ilişkin bilgiler verdi. 

VÜCUT AĞRILARINA PRATİK ÇÖZÜMLER

Fizyoterapist Burçak Kızılay ise çalışma alanlarında ergonominin önemine değinerek sürekli ayakta ya da oturarak çalışmak zorunda olan mermerci kadınlara, vücut ağrılarının önüne geçebilmek için pratik egzersizler gösterdi. Çok tehlikeli sektör sınıfında olan mermerde, iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve dikkat edilmesi gereken hususlar Afyon OSGB firması A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimya Müh. Şencan Yeşilçay tarafından aktarıldı. İletişim Hayattır Akademisi kurucusu Eğitmen Eren Gökyer ise açık ve sağlıklı iletişim, iletişim tekniklerini uygulayabilme, toplum önünde etkili konuşma, ses ve nefes özellikleri gibi daha birçok konuya iletişim ve diksiyon eğitimi esnasında değindi. Temel bilgisayar ve web eğitimini derneğimiz üyesi Nimet Can Balkan tarafından uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Katılımcılar, bilgisayarın temel parçaları, ofis programları, internette etkili arama teknikleri konusunda hem teorik hem de pratik bilgi edindiler.

HAKLARINI ÖĞRENDİLER

Gücümün Farkındayım, İşimin Başındayım projesi kapsamındaki eğitimlere katılan mermer sektörü kadın çalışanları, hak temelli eğitimler sayesinde daha önce bilmedikleri ya da eksik bildikleri haklarını öğrendiklerini ve diğer eğitimlerle birlikte edindikleri yeni bilgilerin özgüvenlerinin artmasında etkili olduğunu söylediler. Aynı zamanda eğitimlerin yeni şeyler öğrenmek, kendilerine zaman ayırmak, farklı sosyal ortamlarda bulunmak ve farklı insanlarla tanışmak için de güzel bir fırsat sunduğunu belirttiler. Mermer sektörünün, erkek işi olarak görülmemesi gerektiğini, kadınların da bu işi hakkıyla yapabileceğini vurguladılar. Yeter ki ön yargılar kırılarak fırsat verilsin, çok daha iyi işler yapabileceklerini belirttiler.