Yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren ve 500 milyar liralık vergi, prim ve diğer alacakları kapsayan yapılandırma düzenlemesi Gün FM’de Basın Odası’nda konuşuldu. Programda konuşan İsmail Akar, Kovid 19 dolayısıyla maske takmayan, kısıtlamalara uymayan kişilere verilen para cezalarının düzenlemeye alınıp alınmadığını değerlendirdi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Kovid 19 sürecinde yazılan cezalar konusu

Yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren ve 500 milyar liralık vergi, prim ve diğer alacakları kapsayan yapılandırma düzenlemesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen istihdam paketine eklendiği bilgisini veren Gazeteci İsmail Akar, “Yapılandırma düzenlemesi 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki dönemlere ait borçları kapsayacak. Vergi, SGK, KYK borcu ile trafik ve köprü cezalarına yapılandırma hakkı tanınıyor. Kamu bir anlamda alacaklarını tahsil için böyle bir yapılandırmaya gitti diyebiliriz. Kovid 19 dolayısıyla maske takmayan, kısıtlamalara uymayan kişilere verilen para cezaları ile sigara yasakları dolayısıyla kesilen para cezaları yapılandırma kapsamına alınmadı” şeklinde konuştu.

“Her ekonomik sıkıntıdan sonra af çıkıyor”

Ülkemizde her ekonomik sıkıntıdan sonra bu tarz afların gelenek haline geldiğini söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Hem kamu alacaklarını tahsil etmek istiyor hem de bu süreçte sicili bozulan esnaf ve işadamları için de bir fırsat oluyor. Sürekli af çıkması insanların nasılsa af çıkacak diye borç ve cezaları ödememe yoluna gitmelerini sağlıyor. Bunun bazı konularda önlemi de alınmış. Mesela sigorta ödemelerini gününde yaparsanız yüzde 5’lik bir indirim oluyor. Vergide de gününde ödeyince bir indirim oluyor. Trafik cezaları yine gününde ödenirse indirim yapılıyor. Bu yapılandırmaya ihtiyaç duyulmasının nedeni kamunun yatırımlar açısından gelirlerinin düşmesidir. Bu af bekleniyordu” diye konuştu.

“Allah esnafa kolaylık versin”

Bu tarz yapılandırmaların ödemelerini düzenli yapanları bir kenara attığını belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Bir anlamda düzenli ödememeyi teşvik ediyor. Demek ki kamu maliyesi sıkıştı. Ödemeler dengesi bozulmuş. Bu nedenle borcunu ödemeyenlere bir sürü imkan sunuluyor. Zaten sıkıntıda olan ekonomi pandemi nedeniyle iyice dara düştü. Birçok kişinin işyerini kapattığını biliyoruz. Devlet pandemi nedeniyle geçtiğimiz Nisan-Mayıs döneminde sıkıntıda olan esnaflar için bir can suyu kredisi verdi. Ama durumlar hala aynı. Şimdi bu kredinin ödeme vakti geldi. İşini düzeltememişse nasıl ödeyecekler? Günümüzde yüksek bütçeye rağmen kalkınma hızımız eksilerde. Allah esnafa kolaylık versin” dedi.

“Esnafı vergi ödeyemez duruma getirmemek lazım”

“Mümin iki kere aynı delikten sokulmaz” hadisini anımsatan Gazeteci Polat Yılmaz, “Ak Parti’nin iktidar olduğu 18 yıl boyunca 10 kez vergi affı çıkmış. Demek ki vergi alınan kesimler sık sık vergilerini ödeyemez duruma geliyorlar. Vergi borçlarının tamamen ödendiğini sanmıyorum. En azından bir kısmını alıp bütçeye koyalım diye bu tarz yapılandırmalar yapılıyor. Bana göre ülkemizde verginin indirilmesi ve vergi affının çıkarılmaması lazım. Esnafı vergi ödeyemez duruma getirmemek lazım. Yüksek miktarlarda olan vergi borcunu esnaf yapılandırsa bu pandemi döneminde nasıl ödeyecek? Esnafın herşeyden önce dirliği bozuluyor” şeklinde konuştu.