Kasaplar Çarşısı’nda esnafın söyledikleri özetle şöyle: 

BİR YILDIR ÇOK DURGUN

*İşler durgun. Piyasa ateş pahası oldu. 2 liralık şey 4 lira oldu. Alım gücü az. Aşağı yukarıdır bir senedir durgun. Pandeminin etkiside var. Ortam çok kötü. Kazanç yok. 30 liraya sucuk satıyorum. Adam 20 lira olmaz mı diyor. 

TAMAMEN DURDU

*piyasalar bitik kardeşim. İş yok piyasada. Uzun zamandır böyle. Pandemiden öncede durgunluk vardı. Ama pandemide tamamen durdu. Maliyetler çok yüksek. İş yok. Para dönmüyor piyasada. İnşallah iyi olur. 

DÜKKANLARIN YÜZDE 80’İ BOŞ

*Eskiye göre işler biraz düşük. Daha evveli sucuk yetiştiremezdik. Şimdi mal ve et fiyatları yüksek. 60 liranın altına birinci sınıf sucuk yok. Vatandaşın alım gücü yok. Eskiden 2-3 kilo sucuk alan şimdi bir kangal sucuk alıyor. Pandemiden evvelde vardı. Mal fiyatları yükselince böyle oluyor. Yem pahalı. Yemin çuvalı 120 lira. Bir çuval yem 50 kilo. Bir hayvan günde en az 5 kilo yem yemesi lazım. Bu çarşıda boş dükkan bulmak çok zor. Ben ilkokul 2’nci sınıftan beri burdayım. Şimdi 64 yaşındayım. Baba mesleğim. Dükkanların yüzde 80’i boş.  Hemen 4-5 tane çalışan dükkan var. 

MÜCADELE EDERSEN İŞLER İYİ

*Çalışan iyi. Mücadele edeceksin. Dükkan kapandı şimdi şöyle. Esnaf aşağılar gitti. O yüzden kapalı. 

AYDA BİR KİLO ET YİYEN ŞİMDİ YARIM KİLO YİYOR

*Çarşı durgun. Ayda bir kilo et yiyecek vatandaş yarım kilo yiyor. Alım gücü düştü. Benim 5 tane kardeşim var 3’ü boşta. İş bulunmuyor. 2 sene öncesine kadar çarşı iyiydi. 100 tane dükkan. Varsa 25’i açık.

ESNAFTAN BAŞKA ÇARŞIYA GELEN YOK

*Çarşıya esnaftan başka gelen yok. Uzun zamandır böyle. Herkes halinden memnun gibi duruyor ama öyle değil. Nerde müşteri? Ekonomi iyi diyenleri göremiyorum. 

BİZİM İŞLERİMİZ İYİ

*Kendi payıma konuşursam bizim işlerimiz iyi. Pandemi sektöründe yiyecek sektörü durmadı. Ama genel olarak halkın alım gücü düştü gözlemlediğim kadarıyla. Gelen adam yiyeceğini içeceğini alıp gidiyor. Ama alım gücü düştü bunu görüyorum. Mesela karaciğer 40 lira diyorsun.  Aman pek pahalı diyorlar. Geçen yıl 25 lira civarındaydı. Şu anda 55’e satanda var. 

ESKİDEN 100 KİLO ET GİDERDİ, ŞİMDİ 10-15 KİLO GİDİYOR

Günlük 50-100 kilo et gidiyordu şimdi 10-20 kilo gidiyor. Eskiden 30-35 kuzu işliyorduk. Çok düştü. Pandemide düştü. Talep azaldı. Eskide çarşı çok güzeldi. Kapalı dükkan yoktu. Eskiden otobüslerler turistler geliyordu. İnsanlar yürüyerek buralara gelirlerdi. Şimdi gelen yok. Bedesten’in altında hayat var burada yok.