Sündük, bu konuda devletin desteklerinden bahsederek özetle şunları söyledi: 
İŞ KURACAKLARA VERİLEN HİBE VE DESTEKLER NELER?

İş Kurma noktasında bilinen KOSGEB son zamanlarda bilinen bir kurum haline geldi. Burada iki part şeklinde girişimcilik ayrılıyor. Eğer açacağımız iş bakkal gibi, pazarcı gibi bir işse bunlar geleneksel kategoride yer alıyor. Bununla ilgili 60 bin liraya kadar kuruluş ve performans desteği olarak hibe verebiliyor. Eğer ileri bir işse onuda kendi içinde 3’e bölüyor. 360 bin liraya kadar destekler sunabiliyor. Bu destekleri almak isteyenlerin KOSGEB’in destekledikleri sektörde iş kurması gerekiyor. Son 3 yılında vergi kaydının olmaması gerekiyor. Eskisi gibi KOSGEB’e çok evrak getirdim götürdüm durumuda ortadan kalktı. İş e-devlet üzerinden gerçekleşiyor. Afyon’da çok fazla destek alan kişiler var. KOSGEB iş kurmak isteyenler için destek olan güzel bir kurum.

ESKİ HÜKÜMLÜLERE VERİLEN DESTEK NELER?

Yine İş Kur aracılığıyla engelliler ve eski hükümlüler için destek var. İş Kur ile Kosgeb arasındaki fark şu. KOSGEB, tarıma hayvancılığa, eğitime destek vermez. Eski hükümlü İş Kur’a başvurup hayvancılık için destek alabilir. Bu çok az biliniyor. İş Kur’un destekleri çok az biliniyor. Bir köyden bile gelen bir kaç kişi oluyor. İş Kur’un kapısını çalarak bilgi alınabilir. İş Kur her dört ayda bir destek veriyor. Önümüzdeki günlerde yeni bir destek paketi açıklanacak. Eski hükümlüler bunu takip edebilir. Evrak listesini şimdiden alabilir ve bunu tamamlayabilir. 

MELEK YATIRIMCI NE?

Melek Yatırımcılar var. Bu devletimiz tarafından tanımlanmış Koç gibi Sabancı gibi büyük şirketlerin kişilere destek sunması anlamına geliyor. Örnek olarak sizin drone kamera üretmek için bir fikriniz var ama paranız yok işte bu kurumlar size destek oluyor. Dört yıl sonra bu kişilere paralarını verirseniz iş sizin oluyor. Veremezseniz bir dört yıl daha uzatılıyor. 

KOSGEB’İN PERSONEL DESTEĞİ

Personel konusunda bazı destekler var. Mesela 2 kişiyi biz kendi imkanlarımızla aldıysak 3’ncü kişinin hem maaşını hemde genel sağlık sigortasını İş Kur öder böyle bir destek var. İkincisi yine KOSGEB’nin kapısı çalınabilir. Burada Nitelikli Personel Desteği söz konusu. Burada 50 bin liralık bir destek söz konusu. İşimizle alakalı mezun olan iki yıllık ya da dört yıllık bir mezunu istihdam ederseniz, bayansa bu kişinin maaşının yüzde 80’ini, erkekse yüzde 60’ını ödüyor. 

İŞ KUR’UN PERSONEL DESTEĞİ

7103 denilen bir destek var. Mevcutta personeller varsa bu kişilerin yanına alacağınız tüm personellerin sigortasını devlet karşılıyor. Burada bir şart var. Son 3 ayı sigarasız olsun diyor. İş kura kayıtlı olsun diyor. İş veren açısından şart şu mevcut personelin üzerine ilave olsun diyor. Başka bir şart yok. Alacağımız işçi bayansa gençse 18 ay, 29 yaşının üzerinde biriyse o zamanda 12 aya kadar bir destek oluyor.  >>Esma Azbay'ın Haberi.