24 Kasım’da 85 lira olan etin kilosu 105 lira oldu. 15 günde yüzde 20 zam gelen etteki bu artışı Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük ile konuştuk. Yörük, sektörün yaşadığı sorunları Afyon Postası’na anlatarak, “Devlet hammaddeye müdahale etmeli” dedi. Yörük, günlük fiyatların değiştiğini ifade ederek “üretici bu fiyatlarla para kazanamıyor” diye ekledi. 

DEVLET HAMMADDEYE MÜDAHALE ETMELİ

Hammaddeden dolayı yem fiyatlarında ciddi bir şekilde artmalar var. Mesela mısır dolarla geliyor. Dolarla geldiği gibi hammaddede çok pahalılık oluyor. Yemin çuvalı şu an 240-250 lira diyorlar ama 250 lirada duracağını hiç zannetmiyoruz. Bence yem fiyatları 300 liraya kadar çıkacaktır. Maalesef üretici bu durumda kaybolur. Bizim önerimiz; devletin hammaddeye müdahale etmesi olur. Hammaddeye müdahale edilirse yem fiyatları düşecektir. Bunun sonucunda üretici rahatlayacaktır. Yemin fiyatı varsayalım bugün 130-140 bandında olması gerekiyor. 240-250 lira aşırı pahalı. Dana bugün için 60-65 lira ki baktığımız zaman 70’e de kesen var. Bence bu pahalı değil. Bugün peynirin kilosu 80-90 lira. 

ÜRETİCİ BU FİYATLARLA PARA KAZANAMIYOR

Sonunu görmek için çok erken. Dana kesim fiyatları 65-67 hatta 70’de kesenler var. Öngörümüz şu an için yok denilebilir. Et fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı olarak satışlarımızda sektör genelinde yüzde 30-35 düşme söz konusu. Kurun artmasının yanı sıra aslında bu yükselmenin sebebini zamların bir kerede gelmesine bağlıyorum. Aslında zamlar kısım kısım gelmiş olsaydı yani 50 kuruş ya da 1 lira gibi gelmesi lazımdı. Bu dönemde bundan dolayı sıkıştık. Baktığımız zaman fiyatlar çok geriye dönük. Zaten üretici de bu fiyatlara para kazanamaz hale geldi. Hatta yem fiyatlarından dolayı üretici zarar ediyor. 

SADECE AFYON’DA DEĞİL TÜRKİYE’DE ÜRETİCİ KALMADI

Normalde köylerde her evde 40-50 tane hayvan olurken bugün geldiğimiz noktada evlere bakıyoruz 1 tane bile inek yok. Herkes kestirmiş durumda. İnek olmazsa dana olmaz. Aynı şekilde dana olmazsa inek olmaz. Tekrarlıyorum devletin acil bir şekilde hammaddeye bir şekilde çözüm bulması gerekiyor. Çözüm bulunursa hem üretici para kazanır hem de üretim daha fazla olur. Şu anda üretici kalmadı maalesef. Hatta bu sadece Afyon’da değil Türkiye’de kalmadı. Büyük şirketlerin elinde şu an 5000-7000-10.000 tane hayvanların var olması ufak köylüyü tamamen bitirme noktasına getirdi. 

PARA DİREKT GİRDİĞİ GİBİ TEKRAR ÇIKIYOR

Tüm kasaplarımız aynı zamanda üreticiler. Toptan et ticareti yapan hem burada piyasada satan kasaplar için söylüyorum aldığına göre atış yapıyorlar. Maalesef bu durum içerinde para kazanamıyorlar. Para direkt girdiği gibi tekrar çıkıyor. Çoğu niye aldığını, niye sattığını bilmiyor. Baktığımız zaman her gün için günlük fiyat değişiyor. Mesela diyelim ki bugün bir kasap 70 liraya kıyma veriyorsa girdilere göre hesaplanarak bu fiyat 70 lira olarak belirleniyor. Yani herhangi bir kasap bu fiyatlarını kendi kafasına göre belirleyemiyor. Bunları girdiler belirliyor. >>Kübra Üye’nin Özel Haberi.