Dünya Gazetesi ile Sürdürebilirlik Akademisi’nin işbirliğinde, video konferans yöntemiyle  düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi’nin “Yeşil OSB’lere Doğru” başlıklı panelinde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Merkez 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak çalışmaları anlattı. 

İKLİM KRİZİNE MÜDAHALE EDİLMEZSE ÜRETEMEZ DURUMA GELECEĞİZ

Sözlerine iklim krizine neden müdahale edilmesi gerektiğine ilişkin düşüncelerini aktararak başlayan Serteser, “İklim krizi, sadece hava sıcaklığının birkaç derece artması olarak düşünüldüğünde ‘Neden önlem alalım ki’ sorusuyla karşılaşıyoruz. Soğuk memleketlerde hava sıcaklığının birkaç derece yükselmesi, istenen bir durummuş gibi bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Oysa şunu açıkça bilmemiz gerekiyor: Hava sıcaklığı, tüketime odaklanmış insanlığın, doğaya karşı pervasız davranışından meydana geliyor. Doğa, bu kadar tahribatı kaldıramadığı için atmosfere daha çok karbon gazı salınıyor; sıcaklık aslında temiz bir güneş ışını sayesinde değil, kirli bir hava oluşumu neticesinde yükseliyor. İklim krizine müdahale edilmezse; yani doğa korunmaz, su kaynakları çeşitlendirilmez, ormanlara sahip çıkılmaz, denizler türlü atıklara mahkum edilirse; hem canlı türleri yok olacak; hem de temel gıda ve ihtiyaç maddelerini üretemez duruma geleceğiz” dedi. 

ATSO, YEŞİL MUTABAKAT İLE UYUMLU ÇALIŞMALAR YAPIYOR

Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasının büyük bir adım olduğunu belirten Serteser, “Tam da bu noktada, Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından oybirliğiyle onaylanması, bizlere geleceğimiz için büyük umut vermiştir. Meclisimiz’in bu takdire şayan tutumundan hemen önce, Hükümetimiz’in de Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı uygulayacağını duyurmasını ve bununla ilgili bir metni kamuoyuna açıklamasını büyük bir adım olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile Paris İklim Anlaşması’na uyumlu çalışmalar sürdürdüğünü vurgulayan Serteser, şöyle devam etti:

“Hizmet binamızda, Zafer Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile sürdürdüğümüz iki proje sonucunda 550 kw’lık Güneş Enerjisi Santrali ile kendi elektriğimizi üretiyoruz. Bina ısıtmasında fosil yakıt kullanmıyoruz; bunun yerine Afyonkarahisar’ın önemli zenginlikleri arasında olan jeotermal enerjiyi kullanıyoruz. Isınmada ve elektrikte yenilenebilir enerji kullanıyoruz. Yağmur suyu depolama sistemimiz, israfı önleyecek sensörlü musluk bataryalarımız, elektrikli araç şarj istasyonumuz, engelli dostu uygulamalarımız, bisiklet yolumuz, yerleşkemizdeki ağaçlara kurduğumuz kuş yuvaları ve günün büyük bölümünde binanın aydınlık kalmasını sağlayan mimari tasarımının yanı sıra Sıfır Atık Projesi’ni Afyonkarahisar’da ilk uygulayan kurum olmamız, bizi bir adım öne çıkardı. Hizmet binamız, bu özellikleri ile merkezi İngiltere’de olan BREEAM’dan olağanüstü düzeyde Yeşil Bina Sertifikası aldı. Ardından yine BREEAM tarafından dünyadaki yeşil binalar arasında düzenlenen yarışmada finale kaldı; dünya birinciliğini kazandı.”

6’NCI BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANILACAK

Afyonkarahisar Merkez 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin örnek bir Yeşil OSB olması için planlama yaptıklarına dikkat çeken Serteser, “Biz ATSO hizmet binamızdaki başarımızı şimdi, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdürdüğüm Afyonkarahisar Merkez 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde de tekrarlamayı planlıyoruz. Sinanpaşa ilçesinde yer alan, Afyonkarahisar merkeze 30 kilometrelik mesafede bulunan Merkez 2’nci OSB’miz, Afyonkarahisar Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in öncülüğünde, kısa sürede faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Merkez 2’nci OSB’mizin İmar Planı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda onaylanmak üzere.

Merkez 2’nci OSB Yönetim Kurulu Başkanı seçildiğim ilk günden itibaren Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte ‘Yeşil OSB’ fikrini benimsedik ve bu iddiamızı ‘Biz Yeşil OSB olacağız’ kararlılığıyla kamuoyuyla paylaştık. Ankara’nın kuzeyinden güneyine bir çizgi çektiğimizde batısında kalan devlet teşviklerinde 6’ncı bölge imkânlarından yararlanan tek OSB, Afyonkarahisar Merkez 2’nci OSB olacak. Öyle ki, Merkez 2’nci OSB’de 10 milyon TL’lik bir yatırım yapan ve 100 kişi çalıştıran bir firma, 10 yılda yatırımını amorti edecek” dedi. 

ÖRNEK BİR YEŞİL OSB OLACAK

Serteser, Yeşil OSB çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’ın Yeşil Bayrak kazanan OSB’ler projesi bulunuyor; bu proje, daha çok mevcut OSB’lerin Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hâle getirilmesi ile ilgili görünüyor. Bizim iddiamız ise, Merkez 2’nci OSB’nin daha kuruluş aşamasında, yönetim binasından tutun atık yönetimine kadar geniş bir kurallar bütünü ortaya koymak ve yatırımcı firmaların da belirlediğimiz kurallara uymasını sağlamaktır. Biz Yeşil OSB’nin Yönetim Binası’nda yenilenebilir enerjiyi kullanacağız, yağmur sularını depolayacağız, atıksuları çevreye en uygun şekilde bertaraf edeceğiz. Kısacası, OSB’mizin tüm altyapısını Yeşil OSB’ye uygun yapacağız. Bu bağlamda Yeşil OSB’ye yatırım yapacak firmalar ile görüşürken konuyu kendilerine anlatıyoruz. Yapacakları yatırımda güneş enerjisinden yararlanma, atıksuların kullanımı gibi konuları zorunlu tutacağız. Ayrıca tabii ki kadın istihdamı, engellilere yönelik sosyal sorumluluk faaliyetleri, ağaçlandırma ve doğa dostu projeler bizim firmaları tercih sebebimiz olacak. Bir firmanın atıklarının diğer firmanın üretimi için hammadde olarak kullanılacağı ekosistem oluşturmak da, planlarımızın başında geliyor.”

“HEDEFİMİZ EN ÜST DÜZEY BELGE”

Dünyadaki Yeşil OSB örneklerini de incelediklerini kaydeden Serteser, “Dünya genelinde ‘Eko-Endüstriyel Park’ olarak bilinen, bizim ‘Yeşil OSB’ olarak tanımlayabileceğimiz 250’yi aşkın sanayi bölgesi bulunuyor.  Bu sanayi bölgelerinde, endüstriyel simbiyoz, su yönetimi, atık su yönetimi; bunların yanı sıra iş ve işçi güvenliği öne çıkıyor. Güney Kore’deki Ulsan Mipo ve Onsan Endüstri Parkı’ndaki firmalar, enerji verimliliği, endüstriyel simbiyoz, atık yönetimi ve diğer iyileştirmelere 520 milyon dolarlık yatırım yaptılar. Firmalar, bu dönüşümün ardından 554 milyon dolarlık tasarrufa imza attılar. Bizim hedefimiz ise, biraz önce de bahsettiğim gibi mevcut olanı dönüştürmek değil; inşa aşamasından tahsis aşamasına kadar her adımda Yeşil Mutabakat ile uyumlu bir Yeşil OSB olmaktır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın değerlendirmelerine göre Yeşil Bayrak sertifikalarındaki en üst düzey, Platin’dir. Biz Platin düzeyindeki Yeşil Bayrak’a talip olarak yola çıkıyoruz. Bununla kalmayacağız. Bir taraftan Türk Standardları Enstitüsü’nün Güvenli Yeşil Bina Sertifikası için çalışmalarımızı sürdürürken, diğer taraftan uluslararası bina derecelendirme kuruluşlarından da en üst düzeyde belge almak için çaba göstereceğiz. Dünyada BREEAM’den sertifika alarak öne çıkan iki sanayi bölgesini inceledik. Biri, Norveç’te Bergen Business Park, diğeri de İngiltere’de Worcester Six Business Park. Bergen Business Park enerji verimliliği ve buna uygun üretim modelleri ile öne çıkarken Worcester Six Business Park ise su yönetimi ile örnek olmuş bir sanayi bölgesi” ifadelerini kullandı. 

“ÇEVREMİZ DE, İŞ DÜNYAMIZ DA KAZANÇLI ÇIKACAK”

Serteser, konuşmasını şu cümlelerde bitirdi:

“Biz çıktığımız yolda iddialıyız. Türkiye’ye örnek bir Yeşil OSB inşa edeceğiz. Şehir yöneticilerimiz ve yatırımcı firmalarımız ile uyum ve ahenk içinde Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı harfiyen uygulayacağımızı, bundan hem çevrenin hem de iş dünyamızın kazançlı çıkacağını göstermek istiyoruz. Bu inançla, sizleri tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

KÜNAR: BÜYÜK HEYECAN DUYDUM

“Yeşil OSB’lere Doğru” panelinin moderatörü, VENESCO Bina Enerji Yönetim Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Arif Künar, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in sunumundan etkilendiğini belirtti. Künar, “Anlattıklarınız karşısında müthiş heyecan duydum. Ülkemizde böyle güzel rol modeller olması, inanmış bir şekilde Yeşil OSB’yi anlatmanız umudumuzu artırdı. Anadolu, gerçekten umduğumuzun ötesinde çok aktif ve inovatif çalışmalara imza atıyor” dedi. 

ÖZOTRAÇ: SERTESER’İN ANLATTIĞI HUSUSLARA İMZAMIZI ATIYORUZ

Paneldeki ikinci konuşmacı olan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç ise “Hüsnü Başkan’a teşekkür ediyorum. Hüsnü Başkan’ın aktardığı konuların hepsine biz de Kütahya olarak imzamızı atıyoruz. Düşüncelerimize büyük oranda tercüman oldu. Hüsnü Başkan’ın bahsettiği hususları yerine getirmek için büyük bir gayret içindeyiz. Biz bu işe inandık; Hüsnü Başkan ile el ele vererek bu işi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.