Son bir yılda tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatları yüzde 57, mazot fiyatları yüzde 33, TİGEM hububat tohumluk fiyatları yüzde 40-63 arasında, süt yemi fiyatları yüzde 52 ve besi yemi fiyatları yüzde 48 arttı. Bu konu ile ilgili Afyon Postası olarak merkeze bağlı İsmailköy Mahallesine giderek, köylümüzün sesi olmaya çalıştık. Otlaklarda hayvanlarını güden Cemil Kızılkaya, traktörüyle pancar taşıyan Ziya Duran ve Recep Öztürk gibi üretici hemşerimize mikrofon uzattık. Zamlar hakkındaki düşüncelerini sorduk. İşte aldığımız yanıtlar:

Önümüz Kış Nasıl Alalım Nasıl Yedirelim?

Cemil Kızılkaya isimli üretici şunları söyledi: “Çiftçi çok zor durumda, mazot ayrı yem ayrı… Nasıl olacak bu işler? Geçimimi böyle çiftçilikle sağlıyorum. Aynı zamanda hayvanlarla, yalnız yemler çok pahalandı. 150’den başlayarak 170’e kadar çıktı. Bundan önce daha iyiydi. 120 civarlarındaydı. Şimdi pazara götürüyoruz satılmıyor bile. Şu an 90 tane koyunum var eskiden 200 tane vardı. Azalmasının sebebi yemin pahalı olmasıdır. Önümüz kış nasıl alalım nasıl yedirelim? Bu koyunlar bir çuval yemi iki öğünde yiyor. Direkt gidiyor 170 lira. Böyle giderse daha da zor durumda oluruz. Aslında yemleri bir standart etmeleri lazım. Koyunlarımdan devlet desteği alıyorum. Ama yem konusunda bir destek yok”

Son Gelen Zamlar Belimizi Büktü

Ziya Duran isimli üretici ise şöyle konuştu: “Son gelen zamlar belimizi büktü. Neredeyse pancar ekmekten bıktık. Belki seneye kimse ekmez. Durumlar bunu gösteriyor. İlk olarak mazotu karşılayamıyoruz. İkincisi gübre alamıyoruz. Çalışacak işçi bulamıyoruz. Sevgili büyüklerimiz bu durumumuzu görsünler. Hiç olmazsa bize ya yol göstersinler ya da zam vermesinler. Aynı şekilde hayvancılık da bitti. Neredeyse besihaneleri boşaltıyoruz. Çünkü yem fiyatları çok yüksek. Kendimiz yetiştirdiğimiz halde hayvanların getirilerine yetişemiyoruz”

Gideri Çok Getirisi Yok

İsmini vermek istemeyen bir kadın üretici ise şunları söyledi: “Pancar kesiyorum, bizim kepazeliğimizi görüyorsunuz. Mazot, gübre başını aldı gitti. Ama bize hiçbir getirisi yok. Seneye pancar ekmeyi düşünmüyoruz. Gideri çok getirisi yok. Bu yüzden seneye mısır ekmeyi düşünüyoruz.”

Zam Zam da Zam, Garibin Üstüne Çöküyor Dam

Recep Öztürk isimli vatandaş ise şu ifadeleri kullandı: “Emeklilik maaşım yetmediği için bulduğum işlerde çalışıyorum. Son gelen zamlar canımızı öyle bir sıkıyor ki yarın sabaha nasıl kalkacağımızı bilemiyoruz. Yani yakıta zam geldi, tüpe zam geldi, geçim sıkıntısı, et veya gıdaya çok zam geldi. Gerçekten vatandaş çok darda, çok sıkıntıda… Geleceğimizi hiç iyi görmüyorum. Geçimimizi hangi şartlarda, nasıl sağlayacağımızı bilemez haldeyiz. Tamam, devletimiz sağ olsun destek veriyoruz diyor ama biz vatandaşları konuşurken duyuyoruz. Mazot ayrı gübre ayrı… Gübresizlikten tarlaları gübresiz ekiyoruz. Devlet desteği bu konularda yetersiz kalıyor. Kemal Sunal’ın dediği gibi; zam zam da zam, garibin üstüne çöküyor dam”

-Kübra Üye’nin Özel Haberi.