Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize endeksli TL mevduat ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı.

‘Kur korumalı TL vadeli mevduat’ adı verilen yeni üründe mevduat hesaplarının 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabileceği, minimum faiz oranının Merkez Bankası (TCMB) Politika Faiz Oranı olarak uygulanacağı belirtildi.

PARA ERKEN ÇEKİLİRSE HESAP DÜŞÜK KURDAN

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesabın vadesiz hesaba dönüşeceği, faiz hakkının ortadan kalkacağı, hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesinin güncelleneceği kaydedildi.

Bankaların gün içinde yeni düzenlemeyle ilgili işlemlere başlayacağı belirtildi.

İşte bakanlık tarafından yapılan açıklama ve uygulamanın detayları:

“Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Sn. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ ürünü devreye alınmıştır.

Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır.

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00’de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır.

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır.

Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır.

Sisteme isteyen her banka katılabilecektir,

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir.

Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı’nda da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı”

FARKI KİMİN ÖDEYECEĞİ YAZILMADI

Açıklamada “Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır” denildi ancak bu ödemeyi kimin yapacağı belirtilmedi.

Farkın Hazine tarafından ödeneceğine dair bankacılardan açıklamalar gelse de resmi açıklamada bu konuda herhangi bir bilgi verilmemesi dikkat çekti.

Yeni kabul edilen 2022 bütçesinde bu düzenleme yer almadığı için, bakanlığın muğlak bir ifade kullanmış olabileceği yorumları yapılıyor.