Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2021 yılı Eylül ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.

Serteser’in konuşması şöyle:

BEREKETLİ GEÇTİ

Eylül ayı, Odamız için bereketli geçti. Birçok misafiri ağırlama imkanı bulduk. 

En önemli misafirlerimizden birisi de Irak Su Kaynakları Bakanı Sayın Mehdi Raşid Hamdani oldu. Ben işlerim dolayısıyla şehir dışında olduğum için bu mühim toplantıya katılamadım; ama gerek Sayın Meclis Başkanımız, gerek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın  Mustafa Gül, gerekse Yönetim Kurulu ve konu ile ilgisi olan Meclis Üyelerimiz, Sayın Bakan’ı en iyi şekilde ağırladı. 

YUMURTA ÜRETİCİLERİNİN SIKINTISI

Bilhassa yumurta üreticilerimizin Irak’ın yumurta ithalatından vazgeçmesinden sonra yaşadığı sorunların birinci ağızdan aktarıldığı toplantının Odamız’da düzenlenmesini sağlayan Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilimiz, Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na teşekkür ediyorum. İnşaAllah Irak ile daha yakın temas kurarak başta yumurta sektörü olmak üzere sıkıntı yaşayan tüm sektörlerimizin sorunlarını çözeceğiz. 

FRİG ULTRA MARATONU

2018 ve 2019 yıllarında olduğu gibi bu yıl da Frig Ultra Maratonu’nun kurumsal ana sponsoruyduk. 18 Eylül’de 7 ülke, 32 şehirden 800 sporcu, turizmin yeni merkezi olan Ayazini’nden başlayarak Frig Vadisi’ni keşfetti. 19 Eylül’de ise üçüncü kez Karahisar Kalesi’ne Çıkma Yarışı düzenlendi. Her iki yarışma, özellikle katılımcıların sosyal medya paylaşımları sayesinde Türkiye genelinde ses getirdi. Oda olarak, bir taraftan ilimizi tanıtan, diğer taraftan sağlıklı yaşam hakkında farkındalık oluşturan bu tür organizasyonlara destek vermekten mutluluk duyuyoruz.Her iki yarışmaya Odamız’ı temsilen katılan Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Hayrettin Güzbey’e, Genel Sekreterimiz Sayın Ali Şenol’a ve Odamız personeline teşekkür ediyorum. 

ATSO SPOR OYUNLARI

Odamız tarafından geleneksel hâle getirilen ATSO Spor Oyunları’nı bu yıl 15’inci kez düzenledik. Zafer Haftası’nda, 29 Ağustos’ta her zaman olduğu gibi İl Protokolümüz’ün katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Açılış Törenimiz’de çok renkli dakikalar yaşandı. Küresel salgın koşulları nedeniyle takım oyunları müsabakalarını düzenlemediğimiz 15. ATSO Spor Oyunlarımız’ı bir haftada bitirdik. Önümüzdeki günlerde de ATSO Spor Oyunlarımız’ın Kapanış Töreni’ni gerçekleştireceğiz. ATSO Spor Oyunlarımız’da bizi yalnız bırakmayan İl Protokolümüz’e, kutlama mesajı göndererek bizi gururlandıran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, tüm sponsorlarımıza, katılımcı tüm firmalarımıza, Yönetim Kurulu Üyelerimiz’e, Meclis Üyelerimiz’e, bu güzel etkinliğin kamuoyuna duyurulmasında bize destek olan basın-yayın kuruluşlarımıza, organizasyonu üstlenen Limit Sensin ekibine teşekkür ediyorum. 16’ncı ATSO Spor Oyunları’nı Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100’üncü yılında, Zafer’in şanına yakışır biçimde düzenlemeyi planlıyoruz. 

DEVLET ERKANI 100’NCÜ YILDA AFYON’DA OLMALI

Zafer’in 100’üncü yılından bahsetmişken, 2022’de kutlama ve anma törenlerinin en üst düzey katılımla gerçekleştirilmesi talebimizi yineliyorum. Zaferin şehri Afyonkarahisar, Zafer’in 100’üncü yılı törenlerinde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Erkanı’nın teşrifleri ile büyük bir onur yaşayacaktır. 

TEKNOFEST’E DESTEK OLMAYA HAZIRIZ

Tabii bu arada, TEKNOFEST’ten de söz etmemek de olmaz. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek, Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, Milletvekillerimiz, Siyasi Parti İl Başkanlarımız, TEKNOFEST’in 2022 yılında Afyonkarahisar’da düzenlenmesini birlik ve beraberlik içinde talep ettiler. Biz de bu talebi destekliyor; üzerimize düşen bir görev olursa yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz. TEKNOFEST, ülkemizin teknolojideki geldiği noktayı ortaya koyması bakımından da, siyasi ve ekonomik bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini anlatması bakımından da son derece önemlidir. 

Etkinlik, yarışma ve festival olarak iki kategoride düzenleniyor. 

TAKIMI TEBRİK EDİYORUM

Yarışma kısmı, festival komitesi tarafından belirlenen farklı illerde düzenleniyor; festival ise tek haneli yıllarda İstanbul’da, çift haneli yıllarda İstanbul dışındaki bir ilde gerçekleştiriliyor. 

Bağımsızlığımızı kazandığımız Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100’üncü yılında teknolojik bağımsızlığımızın simgesi TEKNOFEST’in ilimizde yapılmasının büyük bir mesaj olacağına inanıyorum. Bu vesile ile bu yılki TEKNOFEST yarışmalarında Afyon Kocatepe Üniversitesi adına yarışan ve sabit kanat kategorisinde ilk 10’a giren Zafer takımını, Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması’nda ilk 10’a giren AKUFLYTECH takımını gönülden tebrik ediyorum. Sponsoru olduğumuz her iki takımın da başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi adına TEKNOFEST’e katılan Robilsa takımını da, Liseler Arası İnsansız Hava Yarışması döner kanat kategorisinde Türkiye ikinciliği derecesini kazanması dolayısıyla kutluyorum. 

TÜRKİYE BÜYÜDÜ

Malumunuz olduğu üzere Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüdü. Biz, Oda-Borsa Camiası olarak böyle bir büyümeyi bekliyorduk. Ancak özellikle yurtdışındaki kredi derecelendirme kuruluşları için sürpriz yaşanmış olacak ki ülkemizin 2021 büyüme rakamlarını düzeltmek zorunda kaldılar. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çıkardı. Moody’s ise Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkardı.Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ise Türkiye’nin 2021 yılı için büyüme tahminini 2,7 puan artırarak yüzde 8,4’e yükseltti. İş dünyası, ülkemizin büyümesi ve gelişmesi için elini taşın altına koydu; tüm zorluklara rağmen üretimden de, istihdamdan da vazgeçmiyor. İş dünyasının bu fedakârlığının karşılıksız kalmayacağına inanıyorum. 

FAİZ İNDİRİMİNİ OLUMLU BULUYORUM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) 100 baz puan indirerek yüzde 18'e düşürdü.

Bu adımı olumlu buluyorum. Önümüzdeki dönemde enflasyonun indirilmesi ve döviz kurlarının kontrol altına alınması ile faizlerin daha da geriye çekilmesi, iş dünyasının beklentisidir. Biz, ülkemizdeki hammadde fiyatlarının artışını, üretim ve istihdam maliyetinin yükselişini, tüketicinin ürünleri eskisinden daha pahalıya almasını tartışırken; dünya orta vadeli büyük krizlere gebe. Avrupa başta olmak üzere hemen her ülkede enerji arzı buhranı yaşanıyor. Dünya genelinde yaşanan kuraklık dolayısıyla hidroelektrik santrallerinde yeteri kadar elektrik üretilemediği, yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgârın da azalması ile enerji arzının daraldığı belirtiliyor.

GEÇEN KIŞLARA GÖRE 150 MİLYAR AVRO DAHA FAZLA ÖDENECEK

Hesaplamalara göre bu kış Avrupa ülkeleri, geçen yılın kış aylarına göre 150 milyar Avro daha fazla elektrik tüketim bedeli ödeyecek. Bu da, son zamanlarda tartışılan İklim Krizi kavramı ile hangi durumlarla karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın ve konu hakkında düzenlemeler içeren Paris Anlaşması’nın ülkemizin gündeminde de yer almaya başlamasını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilecek olmasını olumlu buluyorum. 

TEDARİKÇİLERİ SIKINTIYA SOKACAK

Dünya, İklim Krizi ve buna bağlı olarak gelişen enerji arzı sıkıntısının yanı sıra çok yeni iki gelişme nedeniyle de büyük bir endişe içinde. 

Bu gelişmelerden ilki, Çin’de gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Evergrande şirketinin borcunun 300 milyar doları geçmesi ve piyasaya olan borçlarını ödeyemez hâle gelmesi. Şirketin içinde bulunduğu ekonomik kriz, önce Çin, ardından da diğer ülkelerdeki tedarikçilerin sarsılmasına neden olacak. 

NÜKLEER DENİZALTI TEDARİK EDECEKLER

Şimdilik ayrıntıları çok konuşulmayan başka bir tedirginlik ise AUKUS Paktı. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya’nın güvenlik anlaşması olarak belirtilen AUKUS Paktı çerçevesinde Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Avustralya’ya nükleer denizaltı tedarik edecek. 

SOĞUK SAVAŞ RÜZGARI ESİYOR

Avustralya, Fransa’dan satın almayı taahhüt ettiği 40 milyar dolarlık denizaltı siparişini bu nedenle iptal etti. AUKUS, ilk bakışta ülkelerin güvenlik teçhizatı alışverişi gibi görünse de Avrupa Birliği, Çin ve Rusya’nın karşı hamle yapabileceği; farklı ve yeni işbirliklerinin doğabileceği yorumu yapılıyor. Adı konmasa da bir soğuk savaş rüzgârı estiğinin farkındayız. 

ÜRETİME ODAKLANMALIYIZ

Soğuk savaş rüzgârında ülkemizin ayakta durabilmesi için üretime odaklanmalı, düşüncelerimizde umutsuzluğa yer vermemeli ve toplumun tüm kesimleri ile istişareyi daha çok artırmalıyız. 

VEGİ YAPILANDIRMASI İÇİN SON TARİH 30 EYLÜL

Konuşmamı bir hatırlatma ile bitirmek istiyorum:Vergi ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren 7326 sayılı Kanun'dan yararlanmak için başvuru süresi 30 Eylül'de dolacak.Vergi dairelerine, gümrük müdürlüklerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK), belediyelere ve alacakları yapılandırılan çok sayıda idareye başvurular, 30 Eylül 2021 Perşembe gününe kadar yapılabilecek.Konuşmamın sonunda sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyor, sağlıklı günler diliyorum.

Editör: TE Bilişim