Serteser’in konuşması şöyle:

1 MİLYON 810 BİN TL'LİK REKLAMA TEKABÜL EDİYOR

2021 yılı Faaliyet Raporumuz’u Ocak ayındaki Meclis toplantımızda onaylamıştınız. Bu ayki Meclis toplantımızda 2021 yılı Faaliyet Raporumuz’u basılı olarak sizlere dağıttık. Birlikten kuvvet doğuyor, faaliyetlerimiz hepimizin başarısıdır. Faaliyetlerimize birlikte imza attığımız Sayın Meclis Başkanımız’a, Meclis Divanımız’a, Yönetim Kurulumuz’a ve siz kıymetli Meclis Üyelerimiz’e çok teşekkür ediyorum. 2022 yılında faaliyetlerimizi artırarak sürdürmeyi planlıyoruz. 

Bununla birlikte, faaliyetlerimizin her geçen yıl daha fazla alanda ses getirdiğini sizlerle paylaşmak isterim. 

Medya takip şirketi İnterpress’ten edindiğimiz veriler ışığında, 2020 yılında Odamız ile ilgili haberler ve köşe yazıları; yazılı basında 1.563, internet medyasında 1.738, televizyon kanallarında 131 kez yayımlanmış, haberlerimiz 1 milyon 810 bin TL’lik reklam ve ilana tekabül etmişti. 

2021 yılında Odamız ile ilgili haberler ve köşe yazıları; yazılı basında 1.921, internet medyasında 2.864, televizyon kanallarında 207 kez yayımlandı. Haberlerimiz, 4 milyon 490 bin TL’lik reklam ve ilana tekabül etti. 

MÜKEMMEL BELGESİ

Sosyal medya mecralarımızda ve internet sitemizde paylaştık; yerel gazeteler ve haber sitelerinde de yer aldı; ama bir kez de huzurunuzda tekrar etmek istiyorum: 2005 yılında TOBB Akreditasyon Sistemi’ne dahil olan, 2014 yılından bu yana, en üst düzey Akreditasyon Belgesi olan ‘A’ (Mükemmel) belgesine sahip olan ATSO, 2021 yılının Ağustos ayındaki Akreditasyon Sistemi Denetimi’nin yeni açıklanan sonuçlarına göre ‘A’ düzeyindeki hizmet kalitesini sürdürdü. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu da bizlere bu konu hakkında tebrik mesajı gönderdi. Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu’na Oda-Borsa Camiası’nın hizmet kalitesinin artırılmasında yaptığı öncülük için teşekkür ediyorum. Bu başarıyı sürdürmemizde emeği olan Yönetim Kurulumuz’a, Meclis Üyelerimiz’e ve personelimize çok teşekkür ediyorum. 

MEMNUNİYET ANKETİ

Her yıl olduğu gibi 2021 yılının sonunda da üyelerimize yönelik Memnuniyet Anketi düzenledik. Memnuniyet Anketi sonuçları, TOBB Akreditasyon Sistemi’nde aldığımız belgenin de sağlaması olarak kabul edilebilir. 

Anket sonuçlarını, izninizle paylaşacağım:

Oda Temsil ve Altyapı Memnuniyeti, 2019 yılında yüzde 66,4 oranında gerçekleşti. Bu kategorideki memnuniyet 2020 yılında yüzde 72,8 olurken 2021 yılında ise yüzde 85,8’e yükseldi. 

Hizmetlere İlişkin Memnuniyet’te de benzer bir grafik görmek mümkün. Bu kategoride 2019’da yüzde 69,8’lik, 2020’de yüzde 76’lık memnuniyet elde edilmişti; 2021 yılında ise memnuniyet oranı yüzde 85,7’ye çıktı. 

Odamız’la ilgili Genel Memnuniyet Oranı ise 2019’da yüzde 68,1; 2020’de yüzde 74,4 iken 2021 yılında 85,7’ye çıktı. 

Üyelerimize sunduğumuz kaliteli hizmeti, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz. 

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK

2018 yılından bu yana düzenlediğimiz ATSO KOBİ Akademisi eğitimlerimiz, 2022 yılında da devam edecek. 

Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda çerçevesini çizdiğimiz ATSO KOBİ Akademisi eğitimleriyle hem bilgilerimizi tazeliyoruz; hem de güncel gelişmelerden haberdar oluyoruz. Bu yıl hem Afyon Kocatepe Üniversitemiz’in değerli bilim insanları, hem de TOBB ETÜ Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde ağırlayacağımız, konularının uzmanları ile birçok konuda eğitim vereceğiz.

Her ay en az 2 eğitim ve seminer gerçekleştirmeyi planladığımız ATSO KOBİ Akademisi eğitim ve seminerlerimize siz değerli Meclis Üyelerimiz’in ve firmalarınızdaki çalışanların yoğun katılımını istirham ediyoruz. 

AFYON'UN İHRACATI

Sözlerime, ilimizin yıllık ihracatı ile ilgili bazı bilgileri sizlere aktararak devam edeceğim. 

Hatırlayacaksınız, 2021 yılının Aralık ayı Meclis toplantımızda, yılı ihracat rekoru ile kapatacağımızı söylemiştim. İlimiz, 2021 yılında 380 milyon 795 bin dolarlık ihracata imza atmıştır. Bu rakam, Cumhuriyet tarihimizde gördüğümüz en yüksek rakamdır. Bu rakama yaklaşık 150 milyon dolarlık ihraç kayıtlı ihracatımız da dahil değildir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’de düzenlenen Müşterek Konsey Toplantısı’nda Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a ihraç kayıtlı dışsatımlarda, ihracatın üretim yapılan ile yazılması; ihracat yapan firma ya da kişinin de ihracat ile ilgili bütün imkanlardan yararlanması gerektiğini arz ettim. Sayın Bakanımız Mehmet Muş, ‘Büyük iller bu konuya ne diyecek, herkes onaylıyor mu’ dedi. Büyükşehirlerin büyük kısmı bu konuya ‘Tamam’ dedi. Bunun üzerine Sayın Bakanımız Muş, bu konuda çalışma yapacağını söyledi. Böyle bir çalışma yapılırsa bizim ihracatımız 500 milyon doları aşacaktır. 

2021 yılında 81 milyon 627 bin dolar ithalat gerçekleştirerek 299 milyon 168 bin dolar dış ticaret fazlası verdik.

2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 466,51 olmuştur. Bu oran ile Afyonkarahisar, 81 il içinde 13’üncü sırada yer almıştır.

İlimizde ihracatçı firma sayısı 2020 yılında 339’du, 2021 yılında 369’a çıktı. 

Ben bu vesileyle, ihracat yapan tüm firmalarımızı tebrik ediyor; ekonomimize sağladıkları katma değer dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum. 

İŞLETMELER ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Ülkemiz, zor bir süreçten geçiyor. Ekonomide döviz kurunun yüksekliği ve beraberinde gelen yüksek enflasyon, işletmelerimizin önünü görmesini engelliyor. Bununla birlikte akaryakıt, doğalgaz ve elektrik maliyetlerindeki artış, Tüketici Fiyat Endeksi ile Üretici Fiyat Endeksi arasındaki makasın iyice açılmasına neden oldu. Üreticilerimiz, maliyetleri tüketiciye yansıtmamaya çalışıyor. Tüketicilerimiz ise gelirleriyle fiyatlar arasında bir denge tutturmaya çalışıyor. 

Tam da bu noktada Hükümetimiz’in gıda maddelerinde uyguladığı KDV indirimini son derece olumlu buluyorum. Devletimiz’in yaptığı bu fedakârlık, tüketicinin elini göreceli bir şekilde rahatlatacaktır. 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız, bu süreçte de üyelerinin taleplerini gündeme getiriyor. Biraz önce Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Akif İşbilir’in bahsettiği gibi Şubat ayı içinde imza attığımız lobi faaliyetlerimiz ile sektörlerde yaşanan sorun ve çözüm önerilerini ilgili makam ve mercilere ilettik. 

BÖLGE YANIYOR

Tabii dünya ekonomisi, sadece ülkelerin iç piyasa hareketleri ile şekillenmiyor. 2020 yılının başından bu yana yaşadığımız küresel koronavirüs salgınında gördüğümüz gibi; hiçbir gelişme, ortaya çıktığı ülkeyle sınırlı kalmıyor. 

Ülkemizin hemen kuzeyi adeta yangın yeri. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan çatışma, tüm coğrafyamızı; ama öncelikle ülkemizi etkilemeye aday. Malumunuz olduğu üzere, ülkemize gelen yabancı turistlerin yüzde 30’una yakını Rus ve Ukraynalı. İki ülke arasında yaşanan çatışma, ülkemizin turizm gelirlerini olumsuz etkileyecektir. 

Bununla birlikte Rusya’ya karşı uygulanması gündeme gelecek yaptırımlar, bizi özellikle son yıllarda gayet iyi ilişkiler kurduğumuz Rusya ile farklı cephelere savurabilir. 

Türkiye, ciddi bir diplomasi ile bölgenin denge unsuru olduğunu göstermeli ve Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır. Ülkemiz ve Hükümetimiz, bu dengeyi sağlayacak güçtedir. 

VERGİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Sözlerime son verirken bazı vurgular yapmak istiyorum:

Bu hafta Vergi Haftası’nı kutluyoruz. Ben de Defterdarlığımız’ın programı çerçevesinde 33. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Kocatepe Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma törenine katıldım. Vergisini muntazam ödeyen iş insanları ve sanayicilerimizin, memleketimiz için ne kadar önemli bir vazifeyi yerine getirdikleri hepimizce bilinmektedir. İş dünyası olarak ülkemizin kalkınması, toplumun refahının artması için üretime, istihdama, vergi vermeye devam edeceğiz. 

Malumunuz olduğu üzere, 2022 yılı Kocatepe sırtlarında başlayan Büyük Taarruz ve ardından kazanılan Büyük Zafer’in 100’üncü yıldönümü. Biz de Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız olarak 100’üncü Zafer Yılı’na yakışır etkinlikler düzenleyeceğiz. 

Zafer Yılı ile ilgili ilk etkinliğimizi, Mart ayında Meclis toplantımızın olduğu gün, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ile işbirliğinde düzenleyeceğimiz konser ile gerçekleştireceğiz. Zafer Yılı’na ilişkin etkinlik takvimimizi, konserin ardından yapacağımız basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşacağız. 

Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100’üncü yılı, Odamız tarafından coşkuyla kutlanacak. Sizleri de bu etkinliklerimize şimdiden davet ediyorum. 

İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin bir hizmeti olan ‘Bir Zamanlar İscehisar’ kitabı, Araştırmacı Hasan Özpınar’ın derleyişi ve İscehisar Mermer İhtisas OSB Yönetim Kurulu’nun katkılarıyla hazırlandı. Gayet güzel bir kitap.  Meclis Üyemiz, TOBB Delegemiz ve İscehisar Mermer OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Adnan Demirel, sizlere bu kitabı hediye etti. Kendisine teşekkür ediyorum. Sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyor, Pazar günü idrak edeceğimiz Miraç Kandilimiz’i de şimdiden tebrik ediyorum.