Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda, iştigal alanları inşaat sektörü olan Meslek Komiteleri; 9’uncu Meslek Komitesi (İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Satıcıları), 11’inci Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri, Toptan ve Perakende Ticareti Yapanlar), 15’inci Meslek Komitesi (Konut İnşaatı Müteahhitlik Hizmetleri), 26’ncı Meslek Komitesi (Emlakçılık Faaliyetleri), 29’uncu Meslek Komitesi (Mühendislik Mimarlık Faaliyetleri), 30’uncu Meslek Komitesi (Alt Yapı-Üst Yapı Çalışmaları, Yapı Kooperatifleri) ortak toplantı yaptı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in başkanlığında düzenlenen, ATSO Meclis Başkan Yardımcısı M. Asım Bozca, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Anlıak, ATSO Meclis Üyeleri ve ilgili Meslek Komiteleri’nin yönetici ve üyelerinin katıldığı toplantıda inşaat maliyetlerindeki artış sebebiyle ortaya çıkan sorunlar ve uygulanması talep edilen çözüm önerileri ele alındı.

HAMMADDE FİYATLARINDA AFAKİ ARTIŞ YAŞANDI

Toplantının ardından değerlendirmede bulunan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, kamu işi yapan inşaat sektörü temsilcilerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Serteser, “İnşaat projelerinde hammadde fiyatlarında meydana gelen afaki artışlardan dolayı kamu işi ve inşaat ihalelerinde önemli bir fiyat farkı oluştuğu biliniyor. Demir fiyatlarının artmasıyla başlayan dalgalanma çimento ve diğer tüm inşaat malzemelerinde devam ediyor.  Fiyat farkının inşaat malzemelerinde yaşanan enflasyon oranına paralel olarak artmaması birçok müteahhittin batmasına ve yarım kalan işlerin yeniden ihale edilmesine sebep olacaktır. Bu durumda güncel maliyetlerle işin 2-3 katına ihale edilebileceği, böylece kamunun daha büyük oranda zarar edeceği görülüyor” dedi. 

BİRİM MALİYET FİYATLARI TESPİT EDİLMELİ

Serteser, konu hakkındaki talepleri şöyle sıraladı:“Kamu İhaleleri’nde fiyat farkı belirlenirken 2021 yılın 2’nci döneminde inşaat metrekare birim maliyet fiyatları tespit edilerek fiyat farkının oluşturulması ve isteyen müteahhit firmaya tek taraflı fesih hakkı tanınmasını talep ediyoruz.”Serteser, konu hakkındaki talepleri ilgili makam ve mercilere ileteceklerini vurguladı.