ALTIN VE PİYASALAR

Piyasaların açıldığı haftanın ilk günü vatandaşlar ve yatırımcılar tarafından altın fiyatları ilgiyle takip ediliyor. Gram altın son günü 1029 liradan kapamıştı. 13 Haziran Pazartesi

haftanın ilk günü altın fiyatları yukarı yönlü ibreyi gösteriyor. Şu anda alış fiyatı 1033 satış fiyatı 1037 liradan işlem görüyor . Çeyrek altın 1685, yarım altın 3360 , tam altın 6710 ve ata lira 6910 liradan alıcı buluyor .

ONS fiyatları son haftalarda 1830-1860 dolar aralığında dengelenmiş görünüyor. Uzun vadede altının merkez bankalarının alımlarından önemli bir destek bulacağı belirtiliyor.

Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan araştırmaya göre merkez bankalarının önemli bir kısmı artan ekonomik risklere dair endişeler nedeniyle önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmak istiyor Bunun başlıca nedenlerinden birinin gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının olası bir küresel finansal krize yönelik artan endişeleri olduğu değerlendirilirken anket katılımcılarının yüzde 25’inin rezervlerine daha fazla altın eklemek istediği görüldü. Artan enflasyona ek olarak sıkılaşmacı para politikaları ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin tedarik zincirlerini daha fazla bozulması ve jeopolitik belirsizlikler piyasada kaygıyı artırıyor .

ABD’de enflasyon 40 yılın zirvesini yaşıyor. Yıllık bazda Mayıs enflasyon rakamı yüzde 8.6’ya yükseldi. Cumartesi günü yakıt fiyatları ilk defa 5 doların üstüne çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den enflasyonun yıl sonundan itibaren düşüşe geçeceğine dair açıklamalar geldi. Enflasyonla mücadelede 239 milyar TL vergi gelirinden vazgeçiyoruz dedi. Altın ve Para Piyasası uzmanı İslam Memiş, Venezuela’dan yapılacak altın transferine dikkat çekti. Venezuela’nın fiziki altınlarının Türkiye’nin nakit ve dövize ihtiyacı olduğu süreçte kullanılmasının olumlu bir durum olacağını aktard . Türkiye’nin Venezuela’nın altınını fiziki olarak koruyan tek ülke

olduğunada işaret etti .