Afyon Postası’ndan Sılanur Kara ve Egemen Toprak Çiçek, meyve ve sebzenin kalbi olan Afyonkarahisar Hali’nde esnafın nabzını tuttu. Hal Başkanı Ali Çiloğlu, Afyon Postası mikrofonlarına özel açıklamalarda bulunarak artan fiyatların nedenlerini anlattı.

Çiloğlu, özetle şunları söyledi: 

HAVALAR DÜZELDİĞİNDE FİYATLAR DÜŞER

“Hal esnafının Türkiye genelinde olduğu gibi girdilerin üretim bölgesindeki fiyat artışlarının çok yüksek olmasından, ağır bir kış mevsimi geçiriyor olmamızdan, girdilerin pahalı olmasından dolayı fiyatlar bu şekilde yüksek. İlerleyen günlerde havaların düzelmesiyle kesin olarak fiyatlar kendiliğinden rayına oturacak, düşüş yaşanacaktır.”

AKARYAKIT ARTIŞI İĞNEDEN İPLİĞE ARTIŞ OLARAK YANSIR

Gelen zamlar sadece hal esnafını değil Türkiye genelini etkiliyor. Akaryakıtın fiyat artışlarının devam etmesinde iğneden ipliğe artış olacağı mutlak. Biz Afyon halkı olarak üretim bölgelerine yakın olduğumuz için, üretim bölgelerine uzak olanlara nazaran biraz daha şanslıyız”

HER KİLODA 2 TL MASRAF OLUYOR

Hale gelen meyve sebzenin kendi ayağı yok. Üretim bölgesindeki üreticiler tarafından meyve sebze üretiliyor, toplanıyor, üretim bölgesi hallerinden, tüketici hallerine araçlarla geliyor. Bu aşamalar tamamen kendi masraflarıyla gerçekleşiyor. Bu aşamalarda maliyet bedeli ortaya çıkıyor. En az kira dahil her kilogramda 2 TL masraf oluyor.  

HALDE FİYATLAR NASIL?

Günü birlik piyasaya baktığımızda bugün Afyon halinden domates 10 TL, patlıcan 22 TL, sivri biber 20 TL, çarliston biber- dolma biber 15 TL, kırmızı biber 18 TL, kabak 15 TL, patatesin fiyatı 5 TL, kuru soğan 1 buçuk TL, Finike portakalı 6 TL, elma 5 TL, karnabahar 8 TL, ıspanak 5 TL, marul 8 TL, tere- roka- maydanoz 2 TL, muz 12 TL, ayva 5 TL, çilek 25 TL’den bugün Afyon halinden işlem görmüştür.  

ÜRETİMDEKİ GİRDİLER GERİYE DÖNERSE GİRDİLER DÜŞER 

Üretimdeki girdiler ne zaman geriye döner ucuzlarsa, enflasyon da o ölçüde geriye döner, ucuzlar. 

COVİD-19’DAN SONRA RUSYA-UKRAYNA HARBİ ÇIKTI

Dünyada Covid19’Dan sonra şimdi de Rusya- Ukrayna harbi gündemde olduğu için bir belirsizlik mevcut. İnşallah Rusya- Ukrayna harbi biter, her geçen gün daha iyiye giderek enflasyon daha aşağıya çekilir.  

Halde bulunan diğer esnaflarada mikrofon uzattık. İşte yanıtlar: 

GEÇEN SENE 3 KİLO ALDIĞINI BU SENE 1 KİLO ALAMIYORSUN

Hal esnafının en büyük sorunu öncelikle veresiye. Yüzde 50 veresiyeyle çalışıyoruz. Açık hesap olması en büyük sıkıntımız. Daha sonra mazot giderleri, işçilik giderleri, kullanılan kâğıt, karton, plastik kasa giderleri en büyük sıkıntımız. Artan enflasyon fiyatları bizi iyi yönde etkilemedi. Fiyatlar yükseldikçe halkın alım gücü düştü. Geçen sene 3 kilo aldığını bu sene 1 kilo alamıyorsun, bizim için de sıkıntı. Bağladığımız para miktarı da ticarette riskimiz de arttı. Herkesin olduğu gibi bizim de sıkıntılarımız var.    

SATIŞ AZ, HIZLI BİR ŞEY YOK

Hal esnafının en büyük sorunu büyük bir masraf. Nakliye var, işçilik var, ambalaj var, türlü türlü masraf var. Bu masraflar olduğu sürece de bu mal, bu maliyete intikal ediyor bu sebeple de fiyatlar yüksek oluyor. Artan enflasyon fiyatları bizi çok kötü şekilde etkiledi. Satış zaten az hızlı bir şey yok. Esnaf zor durumda. Ben esnaf olarak burada çalışıyorum. 50 yıldır bu işin içerisindeyim, bu yıla kadar böyle bir sıkıntı hiç yaşamadık. Mazot Antalya’ya 2 bin, 3 bin yakarken şu an da 6 bin 7 bin yakınca bu maliyete biniyor. Halde Antalya’dan buraya en az 2 bin TL masraf var. İşçi masrafı var, mazot masrafı var insanlar bunu görmüyor. Sadece yediğine verdiği parayı görüyor. Ama pastaneye girip bir çaya 5 TL, kahveye 10 TL veriyor, sesleri çıkmıyor, kusura bakmasınlar ama bunu insanların kendisi yapıyor. Hal’de adamlar bütün riskleri alıp 2. El arabalarla yola çıkıyor. Şu an da kar yağıyor. Ben buradayım rahatım ama mal getiren adam ne sıkıntılar çekiyor.