Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege’nin açıklamaları şöyle:

EMEKLİ ÇARESİZ

Emekliye verilen zam eline geçtiği gün enflasyona yenildi, hayat pahalılığı canına tak etmiştir, çok zor durumdadır. Pazara çıkamıyor, geçinemiyor, beslenemiyor, tenceresi kaynamıyor, çaresizlik içinde. Gelen zamların, enflasyonun altından kalkamaz durumdadır. Emeklimiz evlerimizin ana kirişleridir. Kirişler çökerse çatı üzerimize çöker. Kalan ömrümüzde insanca yaşanacak duruma getirmek yöneticilerin ana görevidir.

NÜFUSUN YÜZDE 32’Sİ EMEKLİ

 Emeklimiz eşleriyle birlikte nüfusun %32’sini temsil etmektedir. 2021 yılının büyümesini tüketim yöntemiyle en fazla emekliler sırtlamıştır. Emeklimize altı aylık dönemlerde gerçekleşen TÜFE oranı kadar zam yansıtılırken büyümeden pay verilmesi büyük adaletsizliktir.

HER AYIN ORANI MAAŞLARA YANSITILMALI

Emekli aylıklarındaki hesaplamalar, kayıplar güven vermeyen TÜFE oranına göre yapılan zamlar emekli aylıklarını küçülten etki yapmıştır. Emeklimize altı ayda verilen TÜFE oranı kaldırılıp her ayın oranı kadar maaşlarımıza yansıtılmalıdır.

AYLIKLAR YENİDEN BELİRLENMELİ

Biraz olsun emeklimizi enflasyona ezdirmemiş olursunuz. Emeklimize ödenen vergi iadesi karşılığı yüzde 4-5 ek ödeme günümüzde değerlerini yitirdiği için ek ödeme oranı yüzde 10’lara yükseltilmelidir. Alt sınır emekli aylığı yeniden belirlenmeli asgari ücretle eşitlenmeli. Emeklimizin önemli bir bölümünün aylıkları 2500 TL altında kaldığından emekli aylıklarına seyyanen zam sistemine geçilmelidir.

BAYRAM İKRAMİYESİ 2500 TL OLMALI

Emekli bayram ikramiyeleri günün şartlarına aktarılmalı en az 2500 TL seviyelerine yükseltilmelidir. Emeklimizden hastanede, eczanede muayene ücreti ilaç farkı, reçete bedeli ve ilave ücreti gibi katkı paylarının kaldırılıp emekli biraz olsun rahatlatılmalıdır.