Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay, akaryakıt zamlarının en fazla etkilenen sektör olan şoför esnafının nabzını tuttu. Bu kapsamda Erenler Mahallesi’ndeki minibüs durağına misafir olan Azbay, şoför esnafına gelen zamları sordu. Durak Başkanı Ahmet Dinler, belediyenin ruhsatlarını iptal etmemesi için mecburiyetten çalıştıklarını artık kontak kapatma noktasına geldiklerini ifade ederek özetle şunları söyledi: 

“MECBURİYETTEN ÇALIŞIYORUZ”

“Şuanda biz mecburiyetten çalışıyoruz. Belediye bizim araçlarımızı iptal eder diye. Çünkü belirli bir süresi var o süre içerisinde çalışmazsak soruşturma açılıyor. Biz 20 kişi adam götürdüğümüz zaman ancak bizim mazot parasını çıkartıyor. Bu 20 kişiyi zaten götüremiyoruz. Eğer hat sahibi şoför çalıştırıyorsa şoförün parasını cebinden ödüyor. Biz tamamen tıkandık. Belediye 2 trilyon zarar ediyorum sizden alıyorum oraya veriyorum diyor. Peki biz nereden alıp nereye vereceğiz? 

“BUGÜNKÜ ŞARTLARDA 5 LİRA TAM 4 BUÇUK LİRA ÖĞRENCİ YAPILIRSA KURTARIR”

Petrol çok afaki yükseliyor. Biz birinci ay da zam aldık. O zaman mazotun litresi 11 liraydı. Bugün 20 liraya yaklaştı. Bu aradaki fark bize zarar açıyor. Afyon Belediyesi’ne dilekçemizi verdik. Çevre vilayetlerden de fiyatlar aldık. Belediyede değerlendireceklerini söylediler. Bizi bugünkü mazot fiyatıyla en az 5 lira tam ücret, 4 buçuk lira da öğrenci fiyatı kurtarır. Hakikaten minibüs esnafı inanın çok zor durumda. Evine ekmek götüremiyor. İlgili yetkililer bugünkü akaryakıt fiyatıyla gerekli hesaplamaları yapsınlar. Halkta mağdur olmasın, minibüsçü esnafı da mağdur olmasın. Başka türlü bizim kurtulacak yerimiz yok. Fiyatlar böyle giderse zam verilmezse dayanamayız. 1 hafta 10 gün içerisinde bu arabaların yarısı kapının önüne çekilir. İnsanlar zaten evini geçindiremiyor cebinden niye zarar etsinler? Minibüsçü bu kadar zor durumda.

“FAHİŞ FİYAT İSTEMİYORUZ”

Burada kiracılar var. Mal sahibiyle kiracı birbirlerine giriyor ödeme yapamıyorlar. Aylık bir minibüs hattının kirası 3 bin lira civarında. İnanın benim hiçbir şekilde sanayiye borcum bitmiyor. Bugün sanayiye gideyim 5 bin lira borcum vardır. Biz bunları karşılayamıyoruz. Adama sen parayı ödemezsen adam senin aracının bakımını yapmaz zaten. Hazırdan cebimizden ödüyoruz o da varsa tabi. Biz yine söylüyoruz fahiş fiyat istediğimiz falan yok. İlgili merciler gereken hesaplamaları yapsınlar bize ona göre bir fiyat versinler. Son gelen zamlardan sonra ne yapacağımızı ben de bilmiyorum. Her gün zam haberini görünce sinirleniyorum sinirleniyorum geri yerime oturuyorum. Bu kadar olmaz ki. 

“KONTAK KAPATACAK DURUMA GELDİK”

Alıştık çünkü niye alıştık önceden dolar euro yükseliyor diyorlardı. Şimdi de savaş oluyor diyorlar. Bir gün 90 kuruş iniyor. Ertesi gün 150 kuruş çıkıyor. 1 kere indirim oldu 4 kere zam oldu. Bugün tekrar geliyor işte. Cep telefonuna mesaj geliyor ‘benzine zam’ diye inanın ne yapacağımı şaşırıyorum. Yetkililer bu duruma bir çare bulsunlar. Yoksa minibüsçü esnafı kontak kapatacak duruma geldi. Durağımızda bugün 48 tane üyemiz var, zam gelince alayı birden itiraz ediyor. Bizim elimizden de bir şey gelmiyor” sözleriyle kendisini ifade etti. >>Afyon Postası’nın Özel Röportajı.