Azalan yeni konut arzına karşılık artan talep, salgın nedeniyle ertelenen evliliklerin tekrar başlaması, yüz yüze eğitim, kentsel dönüşümün oluşturduğu kiralık konut talebine bir de fırsatçı ev sahipleri eklenince ev kiraları katlandı. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa. com'un Türkiye'nin 81 ilinde yaptığı araştırma, kira artışlarındaki çarpıcı verileri ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye genelinde Ağustos 2020-Ağustos 2021 arasında kiralar yüzde 55 arttı.

BÜYÜKŞEHİRLERDE SON DURUM NE?

ENDEKSA Kurucu Ortağı ve CEO'su Görkem Öğüt, "Enflasyon artışına göre yaptığımız projeksiyonla yüzde 20 ile 25 arasında gerçekleşmesi beklenen kira artışı Türkiye genelinde yüzde 55 oldu. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'da ise bunun ortalaması yüzde 73" dedi. Son bir yılda en fazla kira artışının Nevşehir, Muş ve Batman'da yaşandığına dikkat çeken Öğüt, "Bunun iki temel nedeni var. Birincisi konut arzındaki yetersizlik. İkincisi ise ev sahiplerinin eski kiracılarını çıkarıp daha yüksekten kira verme istediği" diye konuştu.

AFYON'DA DURUM NE?

Afyonkarahisar’da son bir yılda kiralar yüzde 75 oranında arttı. 3 yıllık artış oranı ise yüzde 110 oldu. İlde ortalama kira fiyatı 1500 lira olarak kaydedildi.