Uzun Çarşı kuyumcular çarşısında hizmet veren İsmet Mesci Jewellery, kapılarını Afyon Postası’na açtı. İşletme sahibi İsmet Mesci, sektörde 60 yıllık aile işletmelerinin deneyimini vurgulayarak Afyonkarahisar halkına özel pırlanta tasarımları yaptıklarını dile getirdi. 

MÜCEVHER TASARIMI YAPIYORUZ

İsmet Mesci kuyumculuk sektöründe aldığı eğitimle hizmet verdiğini vurgulayarak,“60 yıllık aile işletmemiz olan firmamızın perakende mağazasını geçtiğimiz ay hizmete sunduk. Burada altın ve pırlanta tasarımı aynı zamanda perakende satışı noktasında hizmet veriyoruz. Eğitimimi Altınbaş Üniversitesi’nde tamamladım. 60 yıllık aile işletmemizde çocukluktan alaylı olarak başladığım mesleğimde, Üniversite eğitimim sonrasında diplomalı olarak kariyerime devam ediyorum. Afyonkarahisar’da da 2 senedir mücevher tasarımı noktasında hizmet veriyorum.” dedi.  

PIRLANTA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Pırlanta noktasında işin püf noktalarına değinen Mesci, her müşterimiz için özel hizmet veriyoruz diyerek, şöyle konuştu: “Her pırlantanın ayrı bir kimliği oluyor. Her pırlantanın üzerinde doğanın ayrı bir izi oluyor. İçindeki doğal izler ne kadar az olursa, ‘pike’ olmazsa yani gözle görülebilir kusur olmazsa pırlantanın berraklığı o kadar iyi oluyor. Doğanın parmak izleri ne kadar az varsa berraklık açısından o kadar iyi demektir” sözleriyle kendini ifade etti. 

Mesci: “Pırlanta ‘4C’ kuralıyla fiyatlandırılıyor. 4C’ye göre ayrılıyor;

• Karat

• Renk

• Berraklık

• Kesim

KESİM NE KADAR İYİ OLURSA IŞILTI O KADAR İYİ OLUR

Karat 1 gramın beşte biri olarak ölçümlendiriliyor. Renk ise Diamond’un ‘D’ harfinden geliyor. D’den başlayıp Z’ye kadar gidiyor. Pırlanta da en iyi renk ‘D’ olarak adlandırılıyor. Sarıya doğru kaydıkça değeri düşüyor. Fakat tam sarı pırlantalar bazen ‘D’ renginden bile daha değerli olabiliyor. Berraklık da oldukça önemli. İlk başta değindiğim ‘pike’ olayında eğer taşa kendiniz çıplak gözle baktığınız da eğer taşın üzerinde bir kusur görürseniz o taş ‘pikeli’ olarak adlandırılır. O da kötü bir taş olur. Berraklık değeri pırlantada oldukça önemlidir. Pırlanta da kesim konusunda insan eliyle oluşturulan tek şey kesimdir. Kesim ne kadar iyi ve kusursuz olursa pırlantanın ışıltısı da o kadar iyi olur” dedi.