Afyonkarahisar’da 4 ayrı noktada şubesi bulunan Baklavacı Kardeşler’in Filli Kavşak yanındaki işletmesine misafir olduk. İşletme kardeşler tarafından işletildiği için işletmenin adı Baklavacı Kardeşler… Ramazan ayında baklava tutkunlarının damaklarını çatlatmaya hazırlanan Baklavacı Kardeşler’in en küçüğü olan Umut Can Efe bizi karşılayarak önemli bilgiler verdi. 

Umut Can Efe’nin söyledikleri özetle şöyle:

“BU İŞ BİZİM BABA MESLEĞİMİZ”

Ben Umut Can Efe, Baklavacı Kardeşlerin en küçüğüyüm. Bu iş bizim baba mesleğimiz. Sağ olsun bizim babamız bilgisini emeğini bize aktardı. Elimizden geldiği kadar işimizi yüceltmeye devam ettirmeye çalışıyoruz. Afyonkarahisar’da birinci sınıf tatlıyı üretmeye ve satmaya çalışıyoruz. Bizim için müşteri memnuniyeti ve damak tadını tatmin etmek önemli. 

“HER KESİME HİTAP ETMEK İSTİYORUZ”

 Baklavacı Kardeşler olarak her kesime hitap etmek istiyoruz. Tabi ki bunu yaparken belirli bir kalite çerçevesinde yapıyoruz. Cevizli, fıstıklı, sütlü ya da kaymaklı tatlı çeşitlerimizi sevenlerine sunuyoruz. Tatlı çeşitlerimizi bol tutmaya ve çoğaltmaya çalışıyoruz. Müşterimizi istediği tatlı çeşidini bulmadan göndermek istemiyoruz. Baklavalarımız bizim kendi üretimimiz kendi çeşitlerimiz. ‘Bülbül Yuvasının’ bizim için yeri ayrıdır. Çünkü babamızın işe başlama merakı bu tatlı sayesinde olmuştur. Bülbül Yuvasının özelliği aslında boş olmasıdır ama biz onu cevizli hale getiriyoruz. Minik lokmalık bir baklava çeşidimiz var. Kaymaklı sevenler için şöbiyet ve kelebek çeşitlerimiz var. Fıstıklı baklava çeşitlerimiz de mevcut. Talepler biraz daha fazla olduğu için fıstıklı baklavada çeşitlerimiz daha çok. Son 2 yılın trendi olan soğuk baklavalarımız var. Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti güllacın yerine alternatif olarak soğuk baklavalar çok revaçta. Hafif tatlı sevenlere özellikle tavsiye ediyoruz. Sultan tatlımız en çok talep edilen çeşitlerimizden bir tanesi. Lokmalık ve küçük dilimli olmasına özen gösteriyoruz. İddia ediyoruz sultan tatlısını bizim kadar küçük yapan yoktur. Bu yönüyle gerçekten özel bir tatlı. ‘Fıstıkzade’ tatlımız bol fıstık sevenlere hitap ediyor. Altında ufak bir kadayıf katmanı var. Üzerinde ise tamamen fıstık dolu. 

“TATLILARIMIZ KALİTELİ VE KATKISIZ” 

Damak tadı olan insanlar yedikten sonra kaliteli tatlıyı ayırt edebilirler. Cevizli tatlılarımızda birinci sınıf cevizi kullanmak için gerekirse daha pahalıya alıyoruz. Araştırıyoruz iyisi neredeyse o firmayla çalışıyoruz. Mesela kelebek ceviz kullanılır bütün olarak ve beyaz olması gerekir. Esmer ceviz kullanıldığı zaman ağızlarda acı bir tat bırakır. Her ne kadar tatlı içinde şerbetlide olsa cevizin acı olmaması lazım. Şerbette aynı şekilde herhangi bir katkı maddesi bulunmaması gerekiyor. Glikoz gibi maddeler olmaması gerekiyor. Vatandaşımız arasında genel bir algı var. Tatlıyı yedikten sonra boğazımız ağrıyor veya midemiz yanıyor gibi şikayetler olabiliyor. Eğer böyle şikayetler olmuyorsa şerbette katkı maddesi yok demektir. 

“FİYATLARIMIZI HALKA GÖRE AYARLIYORUZ”

Bir diğer önemli husus fiyat. Malum piyasa şartlarında belirli fiyat aralıklarında tatlılar mevcut. Belirli bir limitin altına düştüğü zaman o tatlıda bir sıkıntı var demektir. Şu an biz cevizli standart bir tatlıyı kilosu 70 liradan satıyoruz. Gerçekten tatlıya göre bu en dip rakam. Maliyetlere baktığımız zaman bizim kalitemizde fiyatının daha yüksek olması gerekir. Ancak müşterilerimizi de düşünerek biz bunu kurtarabilir en dip rakamda tutmaya çalışıyoruz. Fıstıklı tatlılar malum daha yüksek maliyetli oluyor. Onlarda da aynı şekilde düşük fiyatlı yerlerde kalite düşüyor. Biz bunu tavsiye etmiyoruz. Birçok müşterimiz bunun bilincine varmaya başladı. Diyorlar ki; 1 kilo alacağıma yarım kilo alayım ağız tadıyla yiyeyim. 

“ÜRÜNLERİMİZ KUTU HARİÇ NET TARTILMAKTADIR”

Bu bizim en çok dikkat ettiğimiz nokta. 1 kilogram bir tatlı kutusu bunu biz teraziye koyduğumuzda 66 gram geliyor. Bu kutuyu 100 grama kadar yapan imalatçılar var. Biz kutuyu 100 gram olarak ele alırsak, 100 liralık bir tatlıda bu kutu 10 liraya gelmiş oluyor. Yani biz bu kutuyu vatandaşa 10 liraya satmış oluyoruz. Artı olarak tatlıyı da eksik vermiş oluyoruz. Bu kutuyu insanlar çöpe atacak. Tam olarak burada bir hakkaniyet meselesi doğuyor. Sonuçta biz müşterilerimize kutuyu satmıyoruz, tatlıyı satıyoruz. O yüzden biz kutuların darasını alıyoruz. Biz kazandığımız parayı hak etmek istiyoruz. Kutu konusunda da hile yapmamak istiyoruz. Kurulduğumuz günden bu güne bu konuya özen gösteriyoruz.

“HEDEFİMİZ, TÜRKİYE’YE AÇILMAK”

Bizim Afyon’da şuanda 4 tane şubemiz var. Filli kavşakta, Uydukent’te, Fatih Mahallesinde ve Devlet Su İşlerinin yanında Ataköy yolu üzerinde bir şubemiz var. Afyonlulara 4 şubeyle hizmet veriyoruz. İnşallah bundan sonraki hedefimiz şehir dışı olacak. Afyonlu bir firma olarak Afyon’u şehir dışında temsil etmek istiyoruz. Afyon ismini taşıyıp büyütmek istiyoruz. Alışveriş önemli değil müşterilerimizi çay içmeye de bekliyoruz.

Umut Can Efe,  Filli Kavşak, Fatih Mahallesi, Uydukent Panorama ve Adliye Yolu üzerinde olmak üzere 4 ayrı noktada şubelerinin olduğunu, vatandaşların bu şubelere giderek diledikleri baklavadan alabileceklerini söyleyerek, “Dileyenler bize 0552 610 6464 nolu numaradan ya da www.baklavacikardesler.com adresinden ulaşabilir şehir dışındanda sipariş verebilir” dedi.