Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından iş dünyasını motive etmek ve başarıları ödüllendirmek amacıyla Büyüyen ve Gelişen Afyonkarahisar Ödül Töreni düzenlendi.  

Törene Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekilleri Gültekin Uysal, Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Mehmet Taytak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, il protokolü, oda ve borsa başkanları, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Afyon son 10 Yılda Gelişti, Büyüdü, Büyümeye Devam Ediyor

İlk olarak ATSO Başkanı Hüsnü Serteser konuştu. Son 10 yılda Afyonkarahisar gelişti, büyüdü; gelişmesini ve büyümesini de halen sürdürüyor diyen Serteser: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu, 2012’deki Ödül Törenimiz için ilimize geldiğinde “Afyon’un geleceğinden umutluyum” demiş ve şehrin büyük bir potansiyelinin olduğunu vurgulamıştı. O zamandan bu yana görev yapan Sayın Bakanımız’a, Valilerimiz’e, Milletvekillerimiz’e, Belediye Başkanlarımız’a, tüm emeği geçen bürokratlarımıza ve özellikle bu ivmeyi sağlayan iş dünyamıza çok teşekkür ediyorum. Özellikle sizin gayretleriniz ve ilgili tüm yöneticilerin özverili çalışmasıyla Afyonkarahisarımız, 2019’un Şubat ayında Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği’ne kabul edilmiş, aynı yılın Mart ayında da Üyelik Belgesi tescillenmiştir. Yine 2019 yılında ilimiz, gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmiştir. Türkiye’de Gaziantep ve Hatay’dan sonra bu ağa giren 3’üncü il olan Afyonkarahisar, dünyada da bu kategorideki 36 şehirden birisidir. Ödül törenimizin ismini rastgele seçmedik. Son 10 yılda ilimiz, gelişti, büyüdü; gelişmesini ve büyümesini de halen sürdürüyor; sizin de her zaman olduğu gibi desteklerinizle bu kalkınma hamlemizin devam edeceğine inanıyorum. Afyonkarahisar’ın 2019 yılındaki toplam ihracatı 2018 yılına göre yüzde 6,35 artarak 363 milyon 664 bin dolar oldu. Türkiye’nin ihracatındaki artış ise bir önceki yıla göre yüzde 2.04 olarak açıklandı. İlimizin ihracatında, Türkiye ortalamasının üzerinde artış yaşandı. Afyon, bu rakamla Türkiye’de ihracatta 30’uncu il oldu” dedi.

Sağlık Endüstri Bölgesi İçin Afyon En Uygun Yer

Daha sonra söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Elazığ – Malatya depremi sonrasında 81 ilde 365 oda/borsanın hemen harekete geçtiğini ve 108 tır yardım gönderildiğini anımsatarak, Afyonkarahisar’daki oda/borsalara bu konudaki yardımlarından dolayı teşekkür etti. ​Afyonkarahisar’ın Batı Anadolu’nun kavşak merkezi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Mermeri, kilimi, termali, kaymağı, yoğurdu, yumurtası, sucuk ve pastırmasıyla ülkemizin marka kentlerinden biri. Bu alanda bir de uluslararası başarıya imza atmış. Gastronomi  de, Unesco listesine ülkemizden girmeyi başaran, 3 şehirden biri Afyonkarahisar. Afyonkarahisar’a da bu yakışırdı. Sizleri tebrik ediyorum. Türkiye’de bir ilk olacak olan ‘Sağlık Endüstri Bölgesi’ kurmayı hedefliyorlar. Afyonkarahisar bunun için en uygun yer. Ülkemiz için çok önemli. Avrupada’ki emekli sigortalıların ülkemizde rahatlıkla konaklayacakları yer Afyonkarahisar. Bu altyapı var” dedi. 

KGF ile Bankadan Alacağınız Kredide Size Kefil Oluyoruz

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsa’nın akredite olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, üyelerine Avrupa standardında, 5 yıldızlı hizmet sunduğunu söyledi. Oda-Borsa Başkanları ile birlikte çalışarak, hükümete sundukları pek çok önerinin hayata geçtiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sizlerin talebi ve hükümetimizin aldığı inisiyatifle, kamu bankaları devreye girdi. Hem faizleri düşürdüler, hem de yeni kredi vermeye başladılar. İnşallah yakında, kamu bankalarındaki ticari kredi faizleri tek haneli rakamlara da inecek. Biz de KGF ile siz kefil olmaya da devam ediyoruz. Biliyorsunuz KGF, bizim iştirakimiz. Yani sizin kurumunuz. KGF ile bankadan alacağınız kredide size kefil oluyoruz. Bugün baba oğluna kefil olmuyor. TOBB, Odanız/Borsanız size kefil oluyor. Bunun dünyada başka örneği yok. Sadece 2019’da Türkiye genelinde, 165 bin üyemizin 74 milyar lira kredisine kefalet verdik. Afyonkarahisar’da da bugüne kadar 5 bin üyemizin 2 milyar lira kredisine kefil olduk. Oda-Borsalar daha ne yapsın? Şimdi bir adım daha atıyoruz. Hükümetimizle mutabık kaldık, yasal düzenleme geliyor. KGF 2020’de, ilave 100 milyar lira daha kefalet verebilecek. Toplam150 milyar liralık kefil olmamızın yolu açılıyor” diye konuştu.

ATSO ve Borsa’nın Girişimiyle Yumurtada KDV İndirildi

Bankalarda ikinci şikâyetin yüksek POS komisyonları ve teminat mektubu oranları olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, talepleri doğrultusunda % 1,60 üst sınır getirildiğini, şimdi bunun biraz daha düşürülmesini konuştuklarını, teminat mektubu oranlarının kamu bankalarında %1’e, özel bankalarda %2’ye düşürülmesini sağladıklarını söyledi. TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Bankalar, Merkez Bankası’nın EFT sistemini kullandığında 20 kuruş öderken,  bizlerden 20 lira talep eder hale gelmişti. Sizlerden gelen talepler doğrultusunda, şimdi bununla da ilgili yeni bir yasal düzenleme de çıktı. Bankaların EFT, havale ücretleri ve kredi erken kapama komisyonlarına sınır geldi. 1 Marttan itibaren bu da başlıyor. Yine iç piyasaya destek olmak için, geçen sene, vergi indirimlerinin devam etmesini sağladık. Mobilya sektörümüzün talebine binaen, bu senede mobilyada KDV kalıcı şekilde düşürüldü. Yumurta Afyonkarahisar için önemli bir değer. Afyonkarahisar Oda ve Borsamızın girişimi sayesinde, toptan yumurtadaki KDV yüzde 1'e indirildi”.

MYK Belgesi Olan Çalışanlarınız İçin Prim Desteğinden Faydalanın

Ticari alacak sigortasının devreye girdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Halk Sigortanın bu işi başlattığını, meclis üyelerinin bu konuda bilgi sahibi olmasını istedi. Mesleki Eğitim konusunun iş dünyası için önemine değinen Hisarcıklıoğlu, 81 ilde 81 meslek lisesinin oda/borsalara devredildiğini, Afyon’da Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi protokol kapsamındaki okula Ticaret ve Sanayi Odası’nın sahip çıktığını, bu okulların fiziki kapasitesini ve müfredatını geliştirerek, buralardan nitelikli çalışanlar çıkacağını söyledi. Çıkan kanun ile 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' gruplardaki 143 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olduğunu, bunun yanında galericilik, emlakçılık, servis şoförlüğünde de zorunlu olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bu mesleklerde, belgesiz işçi çalıştıran işverenlere para cezası uygulanacak. TOBB bünyesinde, MEYBEM - Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’ni kurduk. 81 ilde Oda-Borsalarımız sayesinde hizmet veriyoruz. Bugüne kadar 1 milyona yakın çalışanımız mesleki yeterlilik belgesi aldı. MYK belgesi olan çalışanlarınız için 4,5 yıla kadar SGK İşveren Primini ödemiyorsunuz. Bundan mutlaka istifade edin” dedi. Hisarcıklıoğlu, işçi işveren arasındaki davalarda yaşanan sıkıntıları çözmek için Arabuluculuk sistemini başlattıklarını, bugün davaların yüzde 70’nin arabuluculuk sistemi ile çözüldüğünü vurguladı. Hisarcıklıoğlu, ticari davalarda da arabuluculuğun zorunlu hale geldiğini söyledi. TOBB Tahkimini kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözleşmeye anlaşmazlık durumunda “TOBB Tahkim yetkilidir” yazmanın yeterli olacağını belirtti.

Afyon İmalat ve Gıda Alanında Önemli Bir Şehir Haline Geldi

Son olarak söz alan Vali Mustafa Tutulmaz, etkinliğin marifetin iltifata tabi olduğunu gösteren güzel bir etkinlik olduğunu ve bu etkinlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etti. Afyonkarahisar’ımız gelişen ve büyüyen bir şehir olma özelliğini gösteriyor ve aynı zamanda yükselen bir değer diyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Yakın tarihte Afyonkarahisar tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahipti. İmalat sanayii yok denecek kadar azdı. Sadece tarım ve hayvancılık alanında üretim yapılıp, imalat başka şehirlere bırakılıyordu. Son zamanlarda yapılan yatırımlarla, özellikle özel sektörün girişimiyle, kamunun alt yapıda yaptığı yatırımlarla tarım ve hayvancılık bizim önemli gelir kaynağımız ancak imalat ve gıda sanayiinde de ülkemizin önde şehirlerinden biri haline geldi. Mermerinde tarihten gelen önemli özelliği var ama sanayi ve gelir kaynağı olarak kullanımı yakın tarihe dayanmaktadır. Önemli bir gelir kaynağı olan turizmde özellikle de termal turizm de her geçen gün daha da önemli bir konuma geliyoruz. Bu gelişmeleri sağlayan siz değerli iş insanlarımızın yaptığı yatırımlardır dedi.

İşbirliği ve Uyumla Enerjimizi Olumlu Yönde Kullandık

Afyonkarahisar’ı vizyon projelerle mevcut konumundan bir üst basamağa taşıdıklarını dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz: “Büyüyen ve gelişen Afyonkarahisar’ın bazı vizyon projeleri ile desteklenmesi gerekiyordu. Son dönemde ilimizi marka şehir haline getirebilmek, değerini artırabilmek, dünyada değişik şehirlerle yarışabilir hale getirebilmek adına çalışmalar yapılması gerekiyordu. Bu alanda önemli bir başarı elde ettik. Bu başarıda milletvekilleri, STK’lar, iş dünyası ve kamunu ortak işbirliği içerisinde olmasının büyük katkısı oldu. İşbirliği başarının temelini getirdi. İşbirliği ve uyum ile enerjimizi olumsuz bir alanda değil olumlu bir alanda kullandık. Bunun sonucu olarak ta ilimiz, kendinden bahsettiren, yükselen bir değer haline geldi” diye konuştu.

Şehirlerin Yarışında Afyon Önemli Bir Yol Kat Etti

Vizyon projelerden birinin tanıtım çalışmaları olduğunu kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Ekonominin, turizmin ve tarihin önemli değerlerine sahip bir il Afyonkarahisar. Ancak bu değerlerin tanıtılması gerekiyordu.  Bu tanıtımı teknolojiden de faydalanarak, sosyal medyayı kullanarak, çok fazla para harcamadan yapma yoluna gittik. Festivaller, çalıştaylar, film çekimi ile tanıtıma katkı sağladık. Uluslarasın ağlara katılmaya gayret ettik. EHITA ve UNESCO’ya üye olduk. Bu iki ağa üye olmak ilimizin dünya şehri olma yönünde önemli bir aşama kaydettiğini gösteriyor. Günümüzde artık şehirlerin rekabeti söz konusu. Şehirlerin yarışında Afyon önemli bir yol kat etti. İnşallah bu başarı devam edecektir. Dünya Motokors Şampiyonası da önemli bir katkı. Uluslarasın bir etkinliği yapıyor olmamız ülke geneli ve uluslarasın düzeyde bize katkı sağladı” şeklinde konuştu.

Yeni Projeler ile Marka Değerimiz Daha da Artacak

Hızlı tren ve yeni projeler ile Afyonkarahisar’ın büyümeyi ve gelişmeyi sürdüreceğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz şöyle devam etti: “Bu şehrin marka değerini artıracak önemli projelerden birisi de hızlı tren. İnşallah kısa sürede Ankara-Afyon ve daha sonra da İzmir bağlantısı ile önümüzdeki süreçte de İstanbul-Ankara hattının bağlanması ile tüm tren yollarının kesiştiği bir olmamız bizim marka değerimizi artıracaktır. Termale dayalı Sağlık endüstri Bölgesi ülkemizin ve dünyanın önemli bir sağlık merkezi olacak. İlimizi bir basamak yukarı taşıyacak. Ticaret ve Sanayi Odamızın yüksek teknolojili bir OSB kurulması projesi var. Eğer bunu da gerçekleştirebilirsek ciddi bir kazanım elde etmiş olacağız. Sanayi alanında da hızla çalışmalar yapılıyor ve Afyon artık bir sanayi şehridir. İnşallah bu alanda daha iyi bir konuma gelecektir. Ayrıca bu yıl Sevgiye dayalı bir yıl olması için çalışmalar yapıyoruz. Bu projede de öncülük etmiş olacağız. Kamu ve özel sektörde sevgi dilini ön planda tutan bir yıl olsun düşüncemiz var. İnşallah sizlerin desteği ile bu projede öncü ve örnek il olacağız.  Sözlerimi noktalarken tüm katılımcılara teşekkür ediyor, töreninin yapılmasında emeği geçenleri kutluyorum.”

Konuşmaların ardından Kurumlar Vergisi rekortmeni ilk 10 şirkete,  Gelir Vergisi rekortmeni şirketlere, ATSO üyeliğinde 50. Yılını dolduran şirketlere ödülleri verildi.   

Törende Vali Mustafa Tutulmaz’a Gastronomi unvanı alınmasındaki rolü, desteği ve özverili çalışmaları nedeniyle Gastronomi Özel Ödülü takdim edildi.

Törende rotokol üyeleri TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Afyon mermeri üzerine çizilmiş yerli otomobil resmi hediye etti. Aile fotoğrafı çekilmesiyle tören sona erdi.