Afyon’da mahalle fırınlarında  ev ekmeği ederiz. 

 Önden  mahallenin fırıncısına gide sorasın:

“Yarin ikinci ağız boşusa bitekne ekmek edcedim?”

Fırıncı “Birinci ağızı ben ediyon.Fışkını, yakceğini alge.

Bihak bide bişirme parası alırın,ge et.”

        Löbeti alınca evde ilk iş altı kilo güccüğünden Şuhut’un sarıpatesini haşlasın.

Gabuklarını soya gıyma makinesiynen elinde  patetesi çekesin.

Önceki hamurdan ayırıp mayagabında dolapda sakladığın eşimayeynen,az patetes 

garerinde un,ıscak suynan gapaklı iliğende aşamdan mayayı gara,üstünü örtesin ki gelsin.

Sabağnan erkenden gaka un çuvalının yarısını eleğinen ele;güğümünen su gaynatırsın

Teknedeki unun gıyısına patetesi,hapazınan duzu,mayasını goya.

Evin gızı gelini en gabadayısı gali gafeyi çırpa,elini golunu yur,

teknenin başına geçe.Anası gayınnası evin böyüğü suyunu döke yoğuran hamuru gara.

Suynan eyice  garışan hamurun altını üstüne  galdırıb usulüynen hamçaliyerek 

yoğurusun.Hamur göz göz köpürü gali,kırdakke sona filan.

Üstünü sufra mendili ve battaniyeynen örte,hamurun gelmesini beklesin.

          Bisaat sonra hamur teknesinden iki güçlü hanım  duduşur fırına götürüsün.

Fışkı çuvalını sırtına vuru..Ufra gabı,esiran,bolcene yağlı haşgeş gara tepsiyi

eline alıverin.Fırında temiz mendilini tezgaha yaya senidde ekmeklerini dökesin.

Bi ekmeklik hamurundan üçdört kere haşgeşleyib gıvırarek enson sündürerek 

pide goyasın.Hamurun gıyısından eve varınca yemeye, pateli kıkırdaklı bitepsi 

daş bükmesi düresin ki dadına doyamen.Evin horantasından seven varısa biekmeklik

hamuru eyice sündürü üstüne yoğurt yumurta yağ süre susam sepele  barmakla  bide edesin. 

Elhamuru alana gada bekleyiverin gali..

         Biyakadan fırıncı aba gettiğin fışkı,taleş,yakceğinen fırını gızdıragor.

Gızan fırına önden gabuk atmasın diye üstü esiranla şaklanan ekmekleri

fırıncı  küreğiynen yerleştirir.Bi gıyıya bideleri öteye tepsiynen bükmeyi goya.

Fırıncı aba arada altteki ateşi harla,kontrol ede.Eline fırıncı küreğini alır.

Bişmesine yarım saat gala ekmeği debertir.Fırıncının terini gurutmadan hakını parasını 

vercen.Hak dediğin biekmek ikibükme…

       Tekneyi yaneştirdin mi fırıncı bişen ekmeği tetikcene eline veri yerleştirisin.

Hemen tezinden duduşur eve dızıkırsın.Bişmiş ekmek teknesi yeğni olur.

Evde  ıscak ekmekleri mendile birbirine değdirmeden goya üstünü ince örtüynen örtesin.

       Fırına geri gide bükme tepsisini gafene goya,bi elininen de ufra gabını alıverisin.

Seninen fırına giden de iki elini öne uzatır üstüne mendile uzunlamasına sarılı bideleri gırmadan

goya ardınsıra eve getiri.

Elinde daş bükmesi yanında yorgunluk savar demli çay varya 

zenginin ziyafet sofralarına değişmen bu tadı.

Mis gibi kokan ısıcak ekmeklerinen nefsinin terbiyesi başla.Kesemen hamur olur.

Yiyemen dokanır yakı olun.Evveli soğuyan ekmekleri guzodalarda tekneye örtelerimiş.

Ekmek poşetleriynen buzdolabına sıraleyoz şimdilerde.

Uzun süre saklecesek de derin donduruculara goyoz.

Ev ekmeğini bütümcene böğrüne dayayıp incecik dilimleyen bigubarı bizde ustalıktır.

        Afyon eşi mayalı patetesli ev ekmeği meşhurdur.Ekmek telef etmek vijdani suç ve günahtır.

Ekmek aslanın ağzında olan bu devirde,ekmek davasına ekmeğinin peşinde olanların evlerinin 

betibereketi artsın,yokluk görmesinler.Ekmeklerini ağız tadıynen yesinler.

Hayat hiç goley değil.