Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay’ın Eylül ayında kaleme aldığı “Afyon’dan her sene 100 Milyon liralık soygun nasıl yapılıyor?” başlıklı yazıdan sonra müfettişler harekete geçti. Söz konusu yazıda yayın evlerinin, illerdeki kitap evleri ile kitapevlerinin de okul idareleriyle kurduğu illegal anlaşmaların nasıl yapıldığı, öğrencilerin nasıl kaynak kitaba yönlendirdiği ve bu şekilde her yıl sadece Afyon’dan asıl 10 Milyon liralık vurgun yapıldığı yer almıştı. Söz konusu yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazıdan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişlerinin ildeki tüm okullarda inceleme yaptığı ortaya çıktı.

İnceleme sonucunda müfettişler, bazı okullarda öğrencilere kaynak kitap aldırdığı belirledi.

İL Milli Eğitim Müdürlüğü bununla ilgili tüm okullara ve kaymakamlıklara “Okullarda Zorunlu Kaynak Kitap Alınması” konulu bir yazı gönderdi. Bu yazıda söz konusu okullar ile tüm okulların yazılı olarak uyarıldı.

Yazıda bu okulların hangi okullar olduğu yer almazken İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın imzalı yazıda şu ifadeler dikkat çekti: “Afyon Postası’nda çıkan haber ile ilgili olarak, Afyonkarahisar ilindeki tüm okullarımızda İl Milli Eğitim Müdürlüğü  Maarif Müfettişleri’nce İnceleme yapılmış olup, bazı okullarımızın öğrencilerimize yardımcı kitap aldırdıkları belirlenmiştir. İl Milli Müdürlüğü Maarif Müfettişleri tavsiye kararı üzerine ilimiz merkez ve ilçelerimizde bulunan okulları konu hakkında yazılı uyarılması istenilmiş olup, bu nedenle uhdenizde bulunan okulları yazıları olarak uyarılmasını önemle rica ederim”