AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen eğitime çok sayıda öğrenci katıldı. AFAD personelinin sunum yaptığı eğitimde, ‘Afyonkarahisar afetlere ne kadar hazır?’ sorusunun cevabı anlatıldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KÜRESEL ISINMA

Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir, “İklim değişikliği ve küresel ısınma Akdeniz Havzası ve Türkiye'de klimatolojik afetlerin sayısında artışa neden olmuştur. Kuraklık, sel, aşırı sıcaklıklar, heyelan, kaya düşmeleri, yangınlar, hortum sayica daha fazla görülmeye başlamıştır. Afetlere hazır olmanın yolu onları tanımak ve önceden bazı tedbirleri almakla mümkündür. Ayrica deprem gibi diğer afetlerin de kayıt altına alınması, raporlarının tek elden arşivlenmesi ve erişime açık olması afet planlaması açısından önemlidir. Maalesef bu konuda sağlıklı kayıt yapılmadığı için verilere ulaşmak önemli bir sorundur. Afetleri unutmak ve hazırlıksız yakalanmak can ve mal kayıplarını katlamaktadır. Yer Kürenin farklı bölgeleri farklı afetlerle mücadele etmektedir. Bunlardan bazılarını hatırlatmak istiyorum. 87 itfaiyecinin hayatını kaybettiği ABD Büyük Ateşi, 1966 Londra yangını, 2004 Alaska Yangini, 2021 Türkiye orman yangınları bunlardan sadece birkaçıdır. 28 Temmuz 2021'de Antalya'nin Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok bölgesine yayılan orman yangınları doğal ve insan kaynaklı afet niteliğindedir. Farklı Bölgelerde, 49 ilde çıkan 300 den fazla orman yangınında 8 kişi hayatını kaybetmiş, doğa büyük zarar görmüştür. Türkiye'de en fazla görülen afetlerden biri de doğal olarak depremlerdir. Bunlardan bazılarını hatırlayalım. 26 Aralık 1939 Erzincan depremi 32962 ölü, 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi 18373 ölü, 1 Ekim 1995 Dinar depremi 90 ölü, 3 Şubat 2002 Çay-Sultan Dağı depremi 42 ölü, 30 Ekim 2020 Izmir depremi 110 ölü, 24 Ocak 2021 Elazığ Depremi 41 ölü bunlardan sadece bazılarıdır. Küresel ısınma ile birlikte ülkemizde sel, hortum, dolu, heyelan ve kaya düşmeleri, çığ gibi afetler daha da artmış ve artmaya devam edecektir. 74 kişinin öldüğü 13 Temmuz 1995 Senirkent sel felaketi, 82 kişinin öldüğü 2021 Batı Karadeniz sel felaketi, 2019-2021 arasında 32 kişinin öldüğü Doğu Karadeniz sel felaketi bunlardan bazılarıdır.” dedi.

“EBER, AKŞEHİR GİBİ GÖL VE AKARSULARIMIZ KURUMAYA YÜZ TUTMUŞTUR”

Prof. Dr. Özdemir, “Türkiye'de ve Afyonkarahisar'da en fazla can ve mal kaybına yol açan alt yapıya zarar veren doğal afetler depremler, seller, heyelan, kaya düşmeleri, yangınlar, kuraklıktır. Kuraklık yeraltı suları üzerindeki baskıyı artırmıştır. Eber, Akşehir gibi göl ve akarsularımız kurumaya yüz tutmuştur. İklim krizi gida arzını tehdit eder duruma gelmiştir. Yaşadığı coğrafyanın doğasının bilmemenin çok ağır bir faturası olmaktadır. Afet öncesi hazırlıklar hayati önem taşımakta, kayıpları azaltmaya katkı sağlamaktadır. Bu nedenle olası afet öncesi bu eğitimin yapılması ve planlanması, tatbikatlar yapılması afet kayıplarını azaltacak, çevre bilincini artıracaktır. Bu gün afetlerle mücadeleyi esas amaç gören AFAD'ı tanımak ve AFAD'ın olası bir afete karşı hazırlığını, imkanlarını öğrenmek amacıyla coğrafi farkındalık eğitimi verilecektir. Eğitim sektöründe afet bilincinin ve duyarlığının kazanılmasında büyük katki sağlayan coğrafyacıların ve coğrafya öğretmenlerinin yetişmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.

AFAD İl Müdürlüğüne ve AKÜ Rektörlüğüne teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Özdemir’in konuşmasının ardından AFAD Temsilcisi Uğur Çetinkaya Afet Farkındalık Eğitimini öğrencilere sunumla birlikte anlattı.>>Afyon Postası'nın Haberi.