TBMM'de görüşülen ve yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim camiasında önemli değişiklikler getirdi. Kanun, öğretmenlerin kariyer basamakları, şiddet olaylarına karşı koruyucu hükümler ve başöğretmenlik gibi konuları kapsıyor. Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mustafa Arslan, kanunun eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önleyici düzenlemeler getirdiğini belirtti. "Özellikle şiddete karşı caydırıcı hükümler içermesi önemli bir kazanım" dedi.

Kariyer Basamaklarında Yeni Düzenlemeler

Arslan, kanunun öğretmenlikte kariyer basamaklarında ilerleme sürecini yeniden düzenlediğini belirterek, uzman ve başöğretmenlik hakkının genişletilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. "AYM iptal kararı üzerine yapılan düzenlemeler, 10 yılını dolduran öğretmenlere uzman öğretmenlik, 20 yılını dolduranlara ise başöğretmenlik hakkı tanıyor. Bu, tecrübeli öğretmenler için önemli bir adım" diye ekledi.

Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın: “İsrail, Gazze’de 41 bin sivil öldürdü” Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın: “İsrail, Gazze’de 41 bin sivil öldürdü”

Eğitimcilere Yönelik Şiddete Karşı Cezalar Artıyor

Kanun, eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti de ele alıyor. Yeni düzenlemeye göre, eğitimcilere yönelik kasten yaralama, hakaret ve tehdit gibi suçlar için verilecek cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezaları ertelenmeyecek. Özel okul personeli de kamu görevlisi sayılarak bu korumadan yararlanacak.

Eksiklikler ve Beklentiler

Arslan, kanunun olumlu yönlerine dikkat çekerken, önemli bir eksikliğe de vurgu yaptı. Şube müdürleri, eğitim uzmanları, araştırmacılar ve müfettişler için uzman veya başöğretmenlik hakkının tanınmamasını eleştirerek, "Bu durum eğitim camiasında kanunun benimsenmesini zora sokan en büyük eksikliktir" dedi.

Mücadelemiz Sürecek

Eğitim-Bir-Sen olarak bu eksikliklerin giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirten Arslan, öğretmenlerin haklarını geliştirme adına yetkili kurumlar nezdindeki çabalarının süreceğini ifade etti.

Muhabir: Afra Nur Arslantaş