İnsan adaldığına çeker derler.Afyon’un da huyu suyu manzarası aynı haşgeşe benzeyo.

Haşgeş gibi güzel,verimli,yareyişli,çekici…

Uzaktan şönebi Afyon’u seyredin.Baharda mor beyaz gelincik çiçekleriyle bezenmiş haşgeş tarlaları gibi göz alır dağı,taşı,kalesi,ovası akılda kalır.

     Biz Afyonluların haşgeşinen arası iyidir.İyi olmayanda bigarışıklık vardır.Boşuna bunlar haşgeş gafalı demeyola yani.

     Evlerimizde ufalanmiyen volkanik gara gayadan oyularek edilen yayvancene sürtmeye 

yuvarlakcene elinen dutup ezmiye  haşgeş daşımız vardır.Ak gara farketmez haşgeşin denesini,gısık ateşte çiğliği gidene kokusu çıkana gada tatta gaşığınınan gariştırarek yakmadan gavururuz.Iscağıynen haşgeş daşına ,eccik eccik gavurgeyi dökeriz.Eldaşıynan gücümüzle ileri geri sürteriz ki eyicene eze haşgeşin yağını posasını çıkarız.Goyugave rengindeki haşgeş ezmesi daşın gıyısına dökülegor.Kokusuna gelen dayanamaz hemmen ağzına atar.Haşgeş ezmesini şerbetinen gara,ocakta gaynatır bizim ev ekmeğine süreriz.Gışın pekmeze garıştırı içimizi ısıtırız.

        Haşgeş ezmesini varısa donyağında, yoğusa tereyağında eritir elaçması hamurlara süreriz.Tel tel dökülen gatmerler,fos fos gabaran gıymalı penirli azıaçıklar,dadına doyulmaz mercimekli,patatesli bükmeler, börekler,kekler ederiz.Mercimekli bulgur pilavına haşgeş yağını gızdırı döke şepitinen yeriz.

      Haşgeşli bide,lokul,haşgeşli öğme ekmeklerimiz vardır.İster sadsad ye,ister gatığınan doyamen.İyi kalpli bir Afyonlu olduğum için “Haşgeşli Öğme”tarifi veriveren de yazımı okuyan değerli arkadaşlarıma teşekkürüm olsun.

      Bir kilo una tuz, şeker,eşi maya ekleyin, sıcak suyla yuğurun.Bir saat üzerini örtün hamur gelsin.Senide hamurun tamamını çıkarın.Bir yemek kaşığı soda,aldığı kadar un ilave ederek hamuru elinizde katılaştırın.

Kıvama gelen katı hamuru,senitte elinizle açın.Bolca haşgeşli yağdan sürün.Gıyılarını bükün haşgeşleyin.Tekrar bükün haşgeşleyin. Esiranlayin üzerini ki katı hamurun aralarına haşgeşleri yedirin.Elinizde yuvaleyerek  ekmek gibi şekillendirin.Üzerini yağleyip esiranla baklağı deseni verin.Goyverin onbeş yirmi dakke el hamuru alsın.180 derece ıscak fırında pişirin.İkide bir fırını açmen de içini çeke çeke bişsin.Afiyet olsun.