DOĞUM YAPAN ANNELERE DEVLETİN 2020 YILINDA TANIDIĞI DESTEKLER

 

ÇALIŞAN ANNE MİSİNİZ? Bir yanda çalışan anne olmak, bir yandan da anne olmanın getirdiği sorumluluklar… Bir kadın ve en önemlisi anne olarak aile bütçenize katkıda bulunmak, ekonomik özgürlüğe sahip olmak, kariyer yapmak, yeni bir çevre edinmek, eğitim aldığınız alanda meslek sahibi olmak gibi pek çok nedenle iş hayatında aktif rol almak hepimizin hakkı. Buda artık annelerinde iş hayatında yer almalarını sağlıyor. Gelişen teknolojiyle beraber iletişim imkânlarının da sınır tanımadığı çağımızda yeni olan her şeyden haberdar oluyoruz. İşte bende size devletin biz kadınlara ve annelere getirdiği bazı teşviklerden bahsetmek isterim.

Ülkemizde birçok alanda devlet tarafından destekler bulunmaktadır. Bu desteklerden bazıları istihdam sağlayan kadınlara yöneliktir. İstihdam sağlayan kadınlarımız kadın işgücünün çalışma hayatına dâhil edilmesi, toplumsal kalkınmada önemli bir etkendir. Bu nedenle günümüzde kadın işgücünün yapısı ve kadın istihdamının önemi artmış bulunmaktadır. Devletimiz kadınlarımızın istihdamını devamlılığı için devlet tarafından annelere geçtiğimiz yıllarda başlayan ve hala 2020 yılında da destekler devam etmektedir. Doğum yapan aynı zamanda çalışan kadınlarımıza Doğum Yardımı, Emzirme ve Süt Yardımı, Kreş Yardımı, Yarım Gün Çalışma Desteği verilmeye devam edecektir. Doğum yapan ve çalışan anneye ödenecek tutar 7.500 ile 11.000 ₺ arasında olacaktır. Tutarlar çocuk sayısına ve brüt maaşa göre değişiklik göstermektedir. Doğum yapan ve toplumun istihdamına katkı sağlayan annelere verilecek olan destekle annelere verilecek olan desteklere gelin birlikte bakalım.

DOĞUM PARASINI KİMLER ALABİLİR?

Doğum parası bir yardım parası değildir. SSK ve Bağkur’a bağlı olarak çalışan kadınların, sosyal güvencesi olmasından dolayı sahip olduğu yasal bir haktır. Doğum parası alabilmesi için şartlar şu şekildedir;

Doğum parası alabilmesi için, raporun başladığı tarihten sonra iş yerinde çalışmıyor olması gerekmektedir.

Doğum öncesi, doğum izni tarihi başlamadan önce ile ilgili sigortalı kadın işten çıkarsa doğum parasını alamamaktadır.

Doğumun gerçekleştiği tarihten önceki bir yıl içerisinde en az 90 günlük prim ödemesi yapılmış olmalıdır.

Doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 haftalık olan doğum izni süresince iş yerinde kesinlikle çalışmaya devam edilmemesi gerekmektedir. Böyle bir durum tespit edildiğinde doğum parası ödemesi yapılmamaktadır.

Doğum parasını alabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması gerekmektedir. Düşük gibi olumsuz bir olayın gerçekleşmesi durumunda doğum parası ödemesi alınamamaktadır.

 

YARIM GÜN ÇALIŞMA DESTEĞİ

Kadınlara yönelik olan yarım gün çalışma desteği, kadınların doğum sonrası işyerlerinde yarı zamanlı çalışma hakkını getirmiştir. Bir kısmı da İŞKUR tarafından tam maaş alması sağlanmaktadır. Çalışan kadın bu haktan yararlanır ise günlük süt izninden mahrum kalacaktır. Kadın isterse onun yerine bu haktan eşi de yararlanabilmektedir. Yarı zamanlı çalışıp tam gün ücret almak kadınlara yönelik destekler arasındadır.

ÇOCUK PARASI

Devlet doğum yapan annelere için çocuk parası vermektedir. 15 Mayıs 2015 ‘ten sonra doğan ve doğacak tüm çocuklar için çocuk sayısı kadar para ödenecektir. Çalışmayan anneler bu destekten yararlanabilir. Çalışma şartı olmadan doğum yapan her anneye devlet tarafından verilecek çocuk parası desteği ilk çocuk için 300 ₺, ikinci çocuk için 400 ₺ ve üçüncü ve sonraki çocuklar için de 600 ₺ olarak 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için anneye ödenecektir. Bu destekler 2020 yılı için devam edecektir.

SÜT VE EMZİRME ÖDENEĞİ DESTEĞİ

Süt parası doğum yapan kişinin kendisine veya eşine ödenmektedir. Bunun için kişilerin SGK veya BAĞ-KUR’lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Aileler süt parası almak için başvuru esnasında bebeğin nüfus cüzdanını yanında bulunmaktadır. Ayrıca isteyenler yeni doğan bebeğin TC kimlik numarası ile aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapabilirler. Siteye buradan ulaşabilirsiniz; https://ailevecalisma.gov.tr/

2020 yılı ile bu rakam 202 ₺ olarak belirlenmiştir. Ödenek çalışan annelerin kendisine çalışmayan annelere ise SGK ve BAĞKUR çalışanı olan eşlerine verilmektedir. Başvuru SGK il müdürlüğüne yapılmakta.5 yıl zaman aşımı süresi vardır. BAĞ-KUR’ lu annelerde süt parası alabiliyorlar. Emzirme ödeneği sadece bir kereliğine veriliyor.

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ (Doğum Raporu)

İş görmezlik ödeneği, çalışan ve doğum yapan annelere verilen destekler arasındadır. Doğum öncesinde 8 hafta, doğum sonrasında da 8 hafta olarak toplamda 16 hafta izin veriliyor ve işten ayrı kaldıkları bu süre içinde anneler iş görmezlik ödeneği 16 hafta boyunca alabiliyor. Çoğul gebelikte de ise bu süre 18 haftaya çıkıyor.

İş görmezlik ödeneğini alabilmek için doğum yapan annelerin doğumdan önce 1 yıllık sürede en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması şartı aranıyor. Asgari ücretli çalışan ve 16 hafta boyunca iş görmezlik ödeneği alacak olanlar yaklaşık 7 bin 325 ₺ toplam destek verilecek. Bu ödeneğin hesaplanmasına ayakta ve yatarak tedavi oranları baz alınıyor.

 

Para annenin adına açılan Ziraat Bankası ya da PTT hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığını doğum izni biter bitmez E-Devlet üzerindende kontrol edilebiliyor

 

***Rapor parası 112 güne göre hesaplanmıştır.

***300 liralık doğum parası doğan ilk çocuk için geçerlidir

***Süt parası hesabında enflasyonun olacağı varsayılıştır. 2020 rakamı baz alınmıştır.

. ***Tarafımca doğum parası adı altında yazılan rakam  asgari ücret nevilerine göre değişmekte olup  örnek üzerine hesaplama yapılmıştır.Diğer emzirme ödeneği ve çocuk parası sabit rakamlardır.

 

 Farklı yazı ve konularda görüşmek dileği ile sevgi ile kalın hoşça kalın.