Kütahya’da diyetisyen olarak hizmet veren Sümeyye Korkmaz, toplumda sık rastlanan vitamin ve mineral eksikliklerine dair önemli bilgiler paylaştı. Özellikle B12 vitamini ve demir eksikliğinin yaygın olduğunu vurgulayan Korkmaz, doğru beslenme alışkanlıkları ile eksikliklerin önlenebileceğini söyledi.

Kütahya İl ve İlçeleri İş Birliği Toplantısı Gediz’de Yapıldı
Kütahya İl ve İlçeleri İş Birliği Toplantısı Gediz’de Yapıldı
İçeriği Görüntüle

Demir Eksikliğinde Beslenme Alışkanlıkları Önemli

Diyetisyen Korkmaz, demirin emilimini engelleyen besinlere dikkat çekti: "Çay ve kahveyi, demir içeriği yüksek besinler veya takviyelerle birlikte tüketmeyin, en az iki saat ara verin. Süt, yoğurt ve ayran gibi ürünler de demir emilimini azaltır, bunları da demirli besinlerle birlikte almamalısınız."

Demirden Zengin Besinler Nelerdir?

Demir açısından zengin besinlerin başında et, tavuk, balık, kuru baklagiller, kuru meyveler, kuru yemişler ve yeşil yapraklı sebzelerin geldiğini belirten Korkmaz, kolesterol problemi olmayanlar için arada ciğer gibi sakatatların da tercih edilebileceğini ifade etti.

B12 Vitamini ve Diğer Takviyeler

B vitamini eksikliğinin de yaygın olduğuna dikkat çeken Korkmaz, "B3K2 formunu eksikliği olmasa bile, günlük kullanımda kilo başına bir damla öneriyorum. Ben de böyle kullanıyorum. Ayrıca omega-3 ya da krill yağı takviyeleri de tercih edilebilir" dedi.

Vitamin ve Mineral Dengesi Metabolizmayı Destekliyor

Eksikliklerin sadece kan değerlerini değil, metabolizma hızını, kilo kaybını ve ideal kiloda kalmayı etkilediğine vurgu yapan Korkmaz, herkesin ideal vitamin ve mineral dengesine ulaşması temennisinde bulundu.

Kaynak: İHA