Sağlık Bakanımızın belirttiğine göre; covid-19'un en fazla yayıldığı, birinci dalganın ikinci zirvesini yaşıyormuşuz. Geçtiğimiz ayları hiç beklemediğimiz covid-19 karantinasıyla geçirmiştik. Karantinanın ilk zamanlarında evde kalmakla, kaliteli zaman geçirmekle ilgili pek çok deneyimimiz oldu.  İlgi alanlarımızı keşfettik. Evimiz sığınağımız oldu. Odalar yaşam alanlarımız, iş yerimiz, sohbet alanlarımız, spor salonlarımız haline geldi. Peki bu şekilde geçirdiğimiz süreçten ne öğrendik ? Gerçekten bu soruyu soralım kendimize; “Biz geçirdiğimiz karantina sürecinden ne öğrendik?”

Bu soruyu hepimiz kendimizce cevaplayabiliriz, neler öğrendiğimizi  listeleyebiliriz. Mesela geçtiğimiz karantina sürecinde sağlığın ne kadar önemli olduğuna dair pek çok internet paylaşımı gördüm. Bu nedenle sağlıkla ilgili farkındalığımızın artmış olduğunu düşünüyorum ve covid-19 döneminde farkındalıklar listesinde ilk sıraya koyuyorum. Listemize devam ediyorum; hayatın televizyon programlarından, binalardan, bizi sınırlayan ne varsa ondan ibaret olmadığını, sınırlanınca farkettik. Sınırlandığımızda sınırlarımızı aşabildiğimizi gördük. Zorlanarak da olsa  sanatın her dalını, sporu yeniden keşfettik. Birlikte iyileşebileceğimizi, dikkatimizin, özenimizin hepimizi etkileyebileceğini farkettik.  Şimdi, diğer sorum bütün bunları gerçekten farkettik mi? Karantina sürecindeki bireysel keşiflerimizi, sosyal yaşantımıza gerçekten ne kadar kattık? 

Başka bir sorum; hayatları boyunca karantinada yaşamak zorunda olan engellileri, ailelerini, otistik bireyleri, ailelerini, up sendromlu bireyleri ailelerini anladık mı? Anlayabildik mi? İnternet üzerinden canlı derslerin yapıldığı bu günlerde, pek çok anne çocukların canlı derslerini yürütmek, sürece katılmak zorunda kalıyor ve pek tabi ki zorlanıyor. Bizim mecburen yaşadığımız bu durumu engelli bireyler , engelli bireylerin aileleri hayatları boyunca yaşıyorlar, hatta internet üzerinden destek almaları onları mutlu bile edebilir. Zorunlu olarak kısıtlandığımız bu dönemde engelli bireylerin ve ailelerinin hayatlarını nasıl yaşamak zorunda olduklarına dair bir düşünce oluştu mu aklımızda ? Covid-19’dan kaynaklı karantina sürecinde işlerini kaybedenler oldu, ailelerine bakamayanlar oldu. Onları anladık mı? Anlayabildik mi? Karantina sürecinin yarattığı ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için esnaftan alışveriş yapıyor muyuz? 

Demek istediğim yaşadığımız olaylar bizlerde  etki yaratmalı, farkındalığımız artmalı. Covid-19 sürecini anlamlandıracak olan bizleriz. Bütün bunların bir anlamı olmalı,  tabi biz istersek. Öğrenme, anlamayla  mümkündür ve bir kızılderili atasözünde denildiği gibi; “Ders, öğrenene kadar devam eder.” Tüm bu soruları değerlendirdiğimiz bir hafta olması dileklerimle, bir daha ki haftaya dek, 

Sanatla kalın.