-Afyon Postası’nın Özel Haberi.

Sandıklı’nın Reşadiye Köyü, 1100 kişinin yaşadığı bir köy… Köyün tamamı Bulgaristan göçmeni ailelerden oluşuyor. 1908 yılında Bulgaristan’ın Drama şehrinden göç eden Reşadiye halkı 1912 yılında Reşadiye’ye yerleşiyor. O günden bu güne burada yaşayan köy halkının en önemli özelliği köyde yaşayan herkesin en az iki dil biliyor olması. Türkçe ve Pomakça bu köyde herkesin bildiği dil olarak dikkat çekiyor. Bunların dışında Almanca, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerini bilenlerin sayısıda bir hayli fazla. Sadece buda değil. Köy aynı zamanda kavga etmeyen bir köy. Reşadiye’de 1912’den günümüze kadar hiç kavga olmamış. Öte yandan Çanakkale’de bu köyün 56 şehidi bulunuyor. 

60 HANE BURAYA GÖÇMÜŞÜZ

Köy Muhtarı Hasan Çalışkan, köyün hikayesini şu sözlerle anlattı: “Köyümüzün tamamı göçmendir. 1908’de Bulgaristan’ın Drama şehrinden Balkan Harbi nedeniyle  göç ediliyor. 1912’de ise şu an üzerinde bulunduğumuz Reşadiye Köyü’ne yerleşiyoruz. Dedelerimiz buraya 60 haneyle gelip yerleşiyor.  Şu anda 1100 kişi yaşıyor. Fazla göç vermiyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 70’i inşaat işiyle uğraşıyor. Bu yüden göç vermeyen bir köyüz.”

ÇANAKKALE’DE 56 EV REİSİNİ ŞEHİT VERDİK

Muhtar Çalışkan, bu köyün Çanakkale’de 56 şehidi olduğunu ifade ederek, “Çanakkale Savaşı çıktığında 60 ev reisi savaşa gidiyor. Savaşa giden 60 ev reisinden 56’sı şehit düşüyor. 4’ü geri dönüyor. Bu arkamda görmüş olduğunuz Türk Bayrağı anıtını şehitlerimizin anısına 2010 yılında köy meydanına yaptırdık.” Diye konuştu. 

HERKES EN AZ İKİ DİL BİLİYOR, 5 DİL BİLEN BİLE VAR

Köyümüzün eğitim durumu hakkında bir cümleyle ifade edecek olursak, biz bilindiği üzere göçmen bir köyüz. Bu yüzden bizim en cahilimiz en az 2 dil biliyor. İleri düzeyde eğitimi olanların en az 5, orta kesimin ise üç veya dört bildiğini söyleyebilirim. 

108 YILDIR BU KÖYDE KAVGA OLMUYOR

Muhtar Çalışkan, bu köyde 108 yıldır hiç kavga olmadığını ifade ederek, “Buraya gelip yerleşeli 108 yıl oldu. Bırakın bir vukuatı bir kavgamız bile yoktur. Burada kardeş kardeş yaşıyoruz. Benim yaşım 51. Ben kavga hatırlamıyorum. Ufak tefek tabi ağız sataşmaları oluyor ama yarım saat sonra birlikte oturulup çay içilir. İnsanlarımız dinine bağlı, örfü adeti benimser.” 

EN TEMİZ KÖY SEÇİLDİ

Köyün bir diğer özelliği ise temizliği. En temiz köy seçilen köy hakında konuşan Muhtar Hasan Çalışkan: “Türkiye genelinde köyler arası temizlik yarışması vardı. Özel İdare benim katılmamı istedi. Afyon genelinde en temiz köy seçilmiştik. Dönemin Valisi İrfan Balkanlıoğlu o zaman beraat vermişti.” Diye konuştu.

90 yaşındaki Şevki Dönmez ise, “Köyümüzde en az bilen 2 dil biliyor. Almanya’ya gidenlerimiz var. Onlar arasında 3-4 dil bilen var.” dedi. 

TEMİZLİK BU KÖYÜN GELENEK VE GÖRENEKLERİNDE VAR

24 yıl boyunca köyde öğretmenlik yapmış olan Mehmet Turan ise temizliğin bu köyün gelenek ve göreneklerinden olduğunu ifade etti. Turan: “Bu köyde 1970 ve 1994 yılları arasında 24 yıl boyunca öğretmenlik yaptım. Kendi köyüm sayılır. Ömrümün yarısı burada geçti. 70’li yıllarda müfettiş buraya teftişe gelmiş. Müfettiş okuldan önce köyü bir gezip sonra okula gelmiş. Okul müdürünün yanına geldi. Müdür bey köyünüzün sokakları çok temiz çöpçü falan var mı diye sordu. O yıllarda o zaman şehirde çöpçü yok. Nedir bu temizlik diye sordu.Müdür bey şunları söyledi: Efendim biz Balkan Harbinden gelirken vapurla geldik. Büyükbaş, küçükbaş, tavuk, köpeklerle vapura binip İzmir’e inmişler. Yani biz hayvanlarımızla Avrupalı’yız diye şaka yapmış. Müfettişte bunu yutmuş. Her yerde anlatmaya başlamış. Tabi bu insanların temizliğidir. Burada bir görenektir.” dedi.