Afyonkarahisar’da Organize Sanayi Bölgesi’nde viyol sektöründe hizmet veren Fi Viyol işletmesinin sahibi İbrahim İdiz, sektöre giriş hikayesini şöyle anlattı;

-Bu işe neden yatırım yaptı? İlginç hikaye...

“Aslen Bitlisliyim. Ailem Van’da yaşıyor. Ben Ankara’da kalıyorum. Afyon’da da iş yapıyorum. Bu işe başlamamın en temel sebebi, eve süt almaya gitmiştim. Sütçü elindeki viyolü masaya çarparak bu viyolü bulamıyorum diye sitem etmişti. Niye bulamıyorsun diye sorduğumda zor bulunan bir şey demişti. Ben de bunun bir araştırmasını yaptım. Buradaki ortağım Yunus Bey’e bahsettim. ‘Gel böyle bir iş var yapalım mı?’ diye sordum. Sonra iki gün ortadan kayboldu. Tabi benim kafamdan tamamen çıktı. İki gün sonra geldi ‘Abi ben makineyi buldum, Çin’den getiriyoruz’ dedi. Araştırdık, makineyi Türkiye’de bulduk. Böyle başladık bu işe.”

-Risk olmadan ticaret olmaz

Ticaret biliyorsunuz risktir. Risk almadan ticaret çok dönmez. Bu yüzden ben de risk almayı severim, özellikle de ticaret konusunda risk almayı severim. Ne kadar çok risk alırsanız belki o kadar çok kazanırsınız ya da o kadar çok kaybedebilirsiniz. Ama rızkı veren Allah. Nasibimizde varsa bunu göreceğiz. Yoksa da yapacak bir şey yok zaten.

-2 milyona yakın üretim kapasitemiz var

Yaklaşık olarak bir yıldır bu sektörde olduklarını ifade eden İdis, atık kağıtları geri dönüştürerek ekonomiye kazandırdıklarını ifade ederek viyol sektörünün ülke ekonomisine katkı sağladığını belirtti. İdiz, “Şu an yaklaşık 18-20 personel ile üç vardiya şeklinde çalışıyoruz. Yaklaşık üretimimiz 2 milyona yakın. Üretim kapasitemizi artırma peşindeyiz. Makine sayımızı da artırıp Afyon’un dışa bağımlılığını kurtarma peşindeyiz.” dedi.

-Afyon’da çok iyi karşılandık

Burada konuştuğumuz görüştüğümüz yumurtacılar var. Onlara da buradan teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten bizi çok iyi karşıladılar. Bu şekilde gidersek eğer hem yumurtacılar hem biz Afyon’u belirli bir seviyeye getiririz.

-Gençler korkmadan üretsinler

Genç girişimcilere de tavsiyelerde bulunan İdiz, “Sağ olsun devletimiz üretim yapan herkese yardımcı oluyor. İnanın bu konuda devlet üretim yapan herkesi destekliyor. Korkmasınlar girsinler. Ürettiğiniz her malın bir alıcısı vardır. Üretim konusunda her işin ithalatı da var ihracatı da var. Ürettiğiniz her malı biri gelir sizden alır. O yüzden korkmasınlar, herhangi bir üretim işine girsinler.” şeklinde konuştu.

Kornişon salatalık üretiminde Afyon Türkiye’de ikinci oldu Kornişon salatalık üretiminde Afyon Türkiye’de ikinci oldu

-Yumurta bitmediği sürece bu sektör de bitmez

Yumurta sektörünün de önemine değinen İdiz, “Biz piyasada daha yeniyiz. Genç girişimci olarak bu işe başladık. Yumurta bitmeyecek bir sektör, ihracatı da fazla ithalatı da. O yüzden böyle bir sektöre girmeyi amaçladık. Çok şükür de iyiyiz, bir sıkıntımız yok. Yumurta bitmediği sürece bizim sektör de bitmeyecek inşallah.” ifadelerini kullandı.

-Burada kadınlar istihdam ediliyor

Kadın personellerin de istihdam edildiği Fi Viyol’de çalışan Fatma Hanım, “İsmim Fatma. Pres bölümündeyim. Burada kolileri paketleyip ve bu şekilde istif ediyorum. Bir aydır burada çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

-Burası Afyon’a mal olmuş bir fabrika

Fi Viyol’ün işletme müdürü Safa Bülbül bu fabrikanın Afyon’a mal olduğu ifade etti. Bülbül, “Bu sektörde yaklaşık 15 senedir varım. Allah nasip etti değerli büyüklerimiz burada bir işletme açtılar. İşletmemiz yumurta kolisi yapmak üzere kurulmuştur. Yani diğer ismi de viyol. Makinemiz belli bir oranda kağıt ve gazeteyi karıştırır. Bunun uluslararası bir gramajı vardır. Bu gramajlar çerçevesinde üretimden çıkar, paketlenir ve müşteriye hazır hale getirilir. Bu fabrika aslında Afyon’a mal olmuş bir fabrika. Afyon’daki üreticilerimize destek olmak için açılmış bir fabrikadır” şeklinde konuştu. >>Kudret Kuş’un Özel Haberi

Editör: Kudret Kuş