Dün malum 5 Aralık Kadın Hakları Günü, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 84. yıl dönümü idi.


Dünyada birçok ülkeden daha önce saygın asil mücadeleci güçlü Türk kadınının haklarının Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine teslim edildiği hem kadınlarımız hem demokrasimiz açısından bir armağan günü idi.


Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, beş bin yıllık tarihimize sahip bilgisiyle birlikte Kurtuluş Savaşı’ndaki birikimleri neticesinde ; 1923 yılında Konya ilimizde yaptığı bir konuşmada şu cümlelerle dile gelmiştir:

"Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim, diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim."


İşte bu duygu ve düşünceler neticesinde aşama aşama kadınlarımıza ilk Türk Devletlerinin kuruluş tarihinde sahip oldukları ve ne yazık ki sonradan kaybettikleri bazı hakların iadesi hususunda önemli kararlar almıştır.

1926 yılında Medeni Kanunumuzun kabulü ,

3 Nisan 1930 tarihinde çıkarılan Belediye Kanunuyla birlikte, mahalli idarelerde katılım ve temsil konusunda kadınlarımızın hakkının teslimi ve

5 Aralık 1934 tarihinde ise, hem kadınlarımız hem de demokrasimiz açısından bir dönüm noktası olmuş ve siyasal hakların kullanımı konusunda kadın erkek, tüm bireyler arsında eşitlik sağlanmıştır.


Ancak gelinen süreçte istediğimiz noktaya gelinmiş midir.Tabii ki değil .


Tüm kadınlarımız kıymetini bilmeli özgüvenle asaletle onurla  hayatın her alanında gücüyle aktif olarak bulunmalı.


Gerek TBMM de gerek yerel yönetimlerde gerek meslek odaları yönetimlerinde başkanlıklarında temsil olmak üzere  yönetim olmak üzere hayatın her alanında aktif olarak  bulunmalı.


Bizim tarihte adımız var bizim bu topraklarda izimiz var bizim bu vatanda ruhumuz var.


Unutmayalım ki ;

Gelecek kadın dır  hoşgörü kadındır  sevgi kadındır saygı kadındır birleştirici olan kadındır  güç kadındır , asalet kadındır ,vatan kadındır bu topraklar ANA dolu dur


Bu özel gün  vesilesi ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tarihte asaleti gücü onuru mücadelesi ile var olmuş tüm kadınlarımızı rahmet ve şükran ile anıyorum.


Sevgi Saygı Adaletle