Yaklaşan yerel seçimler hepimizin gündeminde bu aralar. Ben de “bana göre belediyecilik nasıl olmalı, sanat uğraşısı içinde olan bir vatandaş olarak beklentilerim neler?” sorularını kendime sordum ve cevapları bu yazıda sizlerle paylaşacağım.

Bugüne kadar belediyecilik anlamında Afyon’da güzel çalışmalar yapıldı ve bir noktaya geldik. Geldiğimiz noktada şehrin artan nüfusunun ulaşım, erişim ihtiyaçlarının karşılanması kadar iletişim ihtiyaçlarının karşılanması ve güçlendirilmesi yönünden de önemli benim için.

İletişim demişken belediyenin vatandaşlarla kurduğu kültürel iletişimden bahsedeceğim. Afyon Belediyesi’nde kültür sanat alanında güzel çalışmalar yapıldı. Şimdi sıra yıllardır Afyon’da görmek istediğim heykellere, duvar resimlerine ve müzelere geldi bana kalırsa. İnsanlık dünyada var olduğundan beri sanatı her alanda hayatına katmış: Mağara resimlerinde, çömleklerde…Sanatı her zaman hayatımıza kattığımız gibi, hayatımıza ve şehrimize değer katan insanları da hatırlamalıyız bana kalırsa. Afyon’u temsil eden önemli devlet adamlarımızın, sanatçılarımızın ve Afyon’da görev yapmış değerli insanların heykellerini görmek isterim çevremizde. Ali Çetinkaya ismi sizlere ne düşündürür? Kaçımız biliriz Ali Çetinkaya’yı, askeri anlamda düşmana ilk kurşun atan insan olduğunu ? Eflatun Cem Güney’i bilir misiniz? Afyon Lisesi’nde hocalık yaptığını? Kanuni devrinde yaşamış Hattat Şemsettin Karahisari’nin Şems-ül Hatt, Hattın Güneşi olarak tanındığını biliyor muydunuz peki? Ben bu örnekler ve bu örnekler gibi değerli insanlarımızın büstlerini, heykellerini etrafımızda görmek isterim. Böyle önemli insanların eserleri ya da hayatlarıyla ilgili sergiler düzenlenmesini isterim. Sergiden bahsetmişken; belediyenin kültür sanat merkezi sayısını arttırması gereğine değinmeden geçmemek lazım. Belediye bünyesinde yapılacak kültürel faaliyetler için kültür merkezi yapımı, yeni tiyatro ve konser salonu yapımı da çok önemli. Yapılmakta olan arkeoloji müzemiz güzel, ancak Afyon gibi tarihi ve kültürel dokusu zengin bir şehirde başka müzelere de ihtiyaç var.   Duvar resimlerinin arasından yürümek isterim sokaklarımızda. Şehrimizin merkezi birkaç yerine duvar resimleri yapılabilir pekala.

Hayvan dostu belediyecilik yerleşti Afyon’da, bu gerçekten güzel. Artan nüfusumuzun ve dar yollarımızın sonucu araçların yol kenarlarına sıralanmasıyla ortaya çıkıyor. Bu sorunun çözülmesi şehrimizin güzelliğini öne çıkartacaktır.

Engellilere, kadınlara, çocuklara öncelik veren hizmet anlayışıyla; müzelere, sergilere, heykellere , tiyatro ve konser salonlarına, duvar resimlerine yatırım yapan , sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket eden bir belediyecilik anlayışına vatandaşlar olarak hepimizin ihtiyacı var. “Bana göre belediyecilik “ sorusunun benim açımdan cevabı burada. Şimdi siz de kendinize sorun bu soruyu.

Hepinize keyifli bir hafta sonu diliyorum, sanatla kalın.