Cildin mezoderm tabakasına bazı ilaç ve karışımları çok küçük dozlarla vererekihtiyaç duyulaniyiliğin sağlanmasıdır mezoterapi. MÖ 4. yüzyılda Hipokrat’ın incir yaprağı ve bir kaktüs yardımı ile bir çobanın omuz ağrısını geçirdiği bilinmektedir. Doku içine ilk enjeksiyonu 1832 yılında iğneli şırınganın icadını yapan Dr. Charles Gabriel Pravaz yapmıştır.1952 yılında mezoterapinin babası sayılan Dr. Michel Pistor ilk cilt altı enjeksiyonu yapmıştır.Dr. Pistor ise uzun yıllar yaptığı çalışmalar sonucu “uygun yere, az miktarda ve daha az uygulama” kavramını geliştirmiştir.

Mezoterapi uygulaması ile ihtiyaç duyan alanda, küçük dozlarla çok daha az seans uygulayarak, daha az yan etkili ve çok daha az maliyetli uygulamalar yapılır. Konuyu açmak gerekirse, diyelim ki şiddetli bir bel ağrısı var, sabah akşam iki ayrı ilaç karıştırılıp enjeksiyon yapılmak zorunda. Mezoterapi uygulamasıyla bu ilaçların serum ile sulandırılmış formlarından az miktarlarda alınıp, birkaç başka ilacın eklenmesi ve oluşan karışımın çok az bir miktarının ağrılı bölgede cilt altına birkaç noktadan verilmesi az sayıda uygulama sonrasıiyileşmeyisağlar. Az miktarda verilen ilaç kana karışmadan vehiç değişmeden doğrudan hastalıklı bölgeye ulaşır. Bu sayede sonuç çok hızlı alınır. Dolayısıyla az seans, az ilaç ile hem maliyet düşer, hem de yan etkiler azalır. Ağrının yanı sıra mezoterapinin uygulandığı birçok alan vardır.

Tedavi amaçlı mezoterapi migren, nevralji, spazm, yumuşak doku zorlanmaları, spor yaralanmaları, romatizmal hastalıklar,bağışıklık durumunu güçlendirmede, sigara bırakmada yardımcı olarak yada bazı enfeksiyon tedavilerinde uygulanır.

Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mezoterapi dermatolojik ve estetik uygulamalarla gündemdedir.  Aknelerde, sık çıkan uçuk enfeksiyonlarında, egzama, kaşıntı, siğillerde farklı ilaç ve karışımlarla yapılan mezoterapi uygulamaları güzel sonuçlar verir.

Bölgesel kilo fazlalıklarında, yağlanmalarda fazla yağları yok etmek üzere mezoterapi uygulanır. Bu uygulamalar lipoliz adı verilir. Lipoliz gövde, kol ve bacaklara uygulandığı gibi gerekli durumlarda yüz, gıdık ve boyun bölgesine de uygulanır. Lipoliz amaçlı uygulamalar 4 yada 6 seans planlanır. Alınan sonuca göre seans sayıları arttırılır. Uygulama yapılan bölgeler çeşitlendirilebilir.

İnsan ömründe saç yaklaşık 20-22 kez yeniden çıkar. Her gün bir miktar saç kaybının olması normaldir. Dökülen saçların yerine yeni saçların çıkması zaman alır. Saç mezoterapisi ile amaçlanan saçın dökülme hızını azaltmak, yeni saçların oluşumunu arttırmak, güzel ve sağlıklı saçlara sahip olmaktır. Saç mezoterapisi seansları planlanırken saçın durumu, dökülme tipi gibi etmenler göz önünde bulundurulur. Yeni başlamış bir dökülmede saçlı bölgede henüz açılma yok ise 4-6 seans mezoterapi yeterlidir. Dökülme fazla, saçlar seyrek ve güçsüz ise 10-12 seans ile istenen sonuca ulaşılabilir. 1-1,5 yılda bir yeni seanslar planlanmalıdır. Bu sayede saçlar uzun yıllar korunmuş olur. Saç mezoterapisinde istenen şey çıkmış saç telinin daha uzun sürelerde dökülmeden kalması, ardından gelen saçın da sağlıklı uzaması ve yeni saçların çıkmasının sağlanmasıdır.

Saç mezoterapisinin seanslar  ilk olarak haftada bir planlanır. Saçlardaki dökülmenin azalması, yeni saçların çıkış hızı, saçın görüntüsüne göre seans aralıkları 10-15 güne çıkartılabilir. Uygun bir ürün kullanımından başka doğru yapılan saç bakımı ile sağlıklı saçlara kavuşmak mümkündür.

Yüz mezoterapisi ile yüz, göz çevresi ve boyun bölgesinde ince ve derin kırışıklıklar giderilir, cildin pürüzsüzolması sağlanır. Sarkmış cilt toparlanır. Koyulaşmış lekeli cilt açılır ve aydınlatılır. Cilt daha genç görünür. Uygulamalar yaklaşık 3 haftada bir yapılır. Yaşa ve cildin durumuna göre en az 4 seans, gerekirse 8-10 seansa kadar çıkılır. İlk uygulamalardan sonra her yıl yapılan seanslarla cildin elastikiyeti korunur, hidrasyonu ve beslenmesi sağlanır. Mezoterapi, yıllara meydan okuyan bir cilde sahip olmak için ameliyatlara alternatif olan bir uygulamadır.

Mezoterapi enjeksiyon yöntemi ile yada tabanca denilen bir cihaz ile uygulanabilir. Enjeksiyonda kullanılan iğneler çok ince ve kısadır. Son yıllarda iğnesiz uygulamalar çıkmış olmakla birlikte benim şahsi fikrim enjeksiyon ile yapılan uygulamaların daha etkili olduğudur. Roller, dermapen gibi uygulamalar cildin dıştan da uyarılmasını sağlar. Bu tip uygulamalar iğneli mezoterapi uygulaması ile kombine uygulanabilir.

Mezoterapi uygulamaların yan etkisi yok denecek kadar azdır. Sağlıksız şartlarda  ve yetkisiz kişiler tarafından yapılan uygulamalarda enfeksiyon gelişebilir. Uygulama sonrası görülen ağrı, kızarıklık, bazı bölgelerde oluşan kanama ve morarmalar birkaç gün içinde geçer. Nadiren alerjik reaksiyonlar gözlenir. Kızartı ve kabarıklıklar 3-4 saat içinde geçtiği gibi cildin durumuna bağlı olarak 2 güne kadar da uzayabilir.

Solüsyon olarak bölgeye ve amaca uygun karışımlar hazırlanır. Çoğunlukla da hazır solüsyonlar kullanılır. Bu solüsyonlar amaca uygun olarak hyaluronik asit, mineral ve vitaminler, iz elementler içerir. Lipoliz için olan solüsyonlarda yağ eritici maddeler vardır. Çeşitli mezoterapi solüsyonları vardır. Kiminin hyaluronik asit, vitamin, mineral düzeyi yüksekken, bazıları somon DNA gibi hücre yenilenmesini ve hızlı bir gençleşmeyi sağlar.

PRP bir mezoterapi uygulamasıdır. Kişinin kanının özel santrifüjlerle işlemden geçirilip trombositlerdeki büyüme hormonu ortaya çıkarılarak bu  kıymetli bölüm tekrar cilde yada saçlı deriye verilir. Böylece doğal büyüme hormonundan yararlanılmış olur. Yeni nesil mezoterapi solüsyonlarında da bir miktar büyüme hormonu bulunmaktadır. Uygulamayı yapan doktorun tavsiyesine göre bazı seanslarda PRP uygulaması da yapılabilir.

Hamile ve emziren kadınlarda, aktif kanser varlığında, ciltte yara varsa, bazı kan sulandırıcıların kullanımında mezoterapi uygulanmaz. Bu gibi durumlarınızı doktorunuza bildiriniz.

Şunu unutmayınız hiçbir tedavi yöntemi tek başına mükemmel değildir. Mezoterapi amaca göre başka uygulamalar ile birlikte uygulanabilir. Bu konuda doktorunuz sizi yönlendirecektir.Bu tedavilerle birlikte beslenmenin düzenlenmesi, kötü alışkanlıklardan kurtulmak, derin dinlendirici uykular, egzersiz yapmak, stres yönetimini öğrenmek, doğru nefes almayı bilmek ve meditasyon gibi içe dönüş yöntemleri tedavinizi bütünleyecektir.

Mezoterapi bir tedavi yöntemidir.Estetik amaçlı uygulanıyor olsa bile mutlaka hekim tarafından uygulanmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu günlerde buluşmak üzere…